Društvo Planet Zemlja že deset leto zapored organizira vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna občina. Na natečaju je doslej sodelovalo že več kot 150 slovenskih občin.

Tudi letos so v okviru sejma Narava – Zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelili nazive in priznanja občinam, ki so v preteklem letu, od jeseni do jeseni, pokazale najboljši odnos do okolja.

Slovesnosti se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je zbrane uvodoma nagovoril in povedal, da vse občine, ne le tiste, ki se odločajo za ta preizkus, želijo biti prijazne planetu Zemlja. 

"Planet Zemlja smo ljudje in občine smo ljudje. Želimo živeti v prijetnem okolju, vsakdanji utrip v posameznem okolju pa lahko polepšamo z malenkostmi," je povedal Medved ter dodal, da planetu Zemlja prijazna občina, je prijazna tudi za občane.

Po njegovem mnenju lahko svojo občino naredijo prijazno ljudje, ki v njej živijo. Ob tem je minister izpostavil pozitiven odnos občin do okolja. 

"V enem letu nismo uspeli narediti vse kar je bilo zamujenega v 30. letih, smo pa obrnili voz in smo v dialogu z občinami, s ciljem, da dosežemo ustrezno financiranje tudi za to področje," je še dodal Medved, ki je nato čestital vsem nagrejncem.

Naziv tudi občini Razkrižje in občini Ljutomer

Nazive je letos prejelo šest občin, med katerimi sta tudi dve pomurskimi občini, in sicer občina Razkrižje in občina Ljutomer. Naziv sta si prislužili še občini Črna na Koroškem in Brežice ter mestni občini Velenje in Ljubljana.

Projekt je sicer namenjen 212 lokalnim skupnostim v Sloveniji, s ciljem merjenja učinkovitosti upravljanja okoljskih problematik in kakovosti bivanja občank in občanov. Lokalne skupnosti lahko namreč s svojimi odločitvami in pristojnostmi neposredno vplivajo na stanje okolja, hkrati pa zaradi razpršenosti veliko takih odločitev ne zbudi pozornosti strokovne in zainteresirane javnosti. 

Eden od glavnih ciljev analize njihovih aktivnosti na kar 12 različnih področjih in nagrajevanje najboljših – kot primerov dobre prakse -  je ozaveščati in motivirati lokalne skupnosti, da svoje odločitve sprejemajo s strateškim razmislekom o stanju okolja in kakovosti bivanja v njihovi občini. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LOL35 (nepreverjen)

Nobena pomurska. Ena je prleška, druga pa medžimurska...

administrator (nepreverjen)
roužesozakon (nepreverjen)

Ka pa petroufska, gda telko sredstev vlaga v sajenje roužic, štere so obraščene z visikof travof...?

Starejše novice