Streljanje, bombe in pobijanje ljudi. Vse to se trenutno dogaja v vojni med Ukrajino in Rusijo. Ljudje iščejo varna zatočišča. Preverili smo, koliko zaklonišč je na voljo v Murski Soboti.

Številni prebivalci Ukrajine so na območjih, kjer je Rusija že napadla, morali zapustiti svoje domove. V to jih je prisilila tako uničenost objektov kot tudi strah pred nevarnostjo.

Ukrajinci se zato pred nevarnostjo zatekajo v zaklonišča. 
 

Sedem zaklonišč

Vprašanje, ki je zadnje dni vse pogostejše tudi pri nas je, kam se v primeru napadov umakniti na varno.

»V Mestni občini Murska Sobota je sedem funkcionalnih in uporabnih zaklonišč. Pri tem je vseh sedem tudi primernih za uporabo,« pojasnjuje soboška občina. 
 

Katero je največje?

Največje število ljudi lahko v primeru nevarnosti sprejmejo zaklonišče na Lendavski ulici 53, na Osnovni šoli III in na Mojstrski ulici 1.

»Vsa zaklonišča imajo 300 zaklonilnih mest. Pri tem je najpomembnejše oziroma centralno zaklonišče na Mojstrski ulici 1, kjer je urejena tudi celotna logistika in delovanje štaba civilne zaščite,« pojasnjujejo na občini.

Vseh sedem zaklonišč v Murski Soboti pa lahko v primeru najhujšega sprejme do dva tisoč oseb.

Pri tem lahko še dodamo, da je po podatkih iz leta 2020 v Murski Soboti živelo 11.107 prebivalcev. 

Skrb za prostore

Za prostore je potrebno v času neuporabe tudi ustrezno poskrbeti.

»Za zaklonišča se sproti in redno skrbi. Izvajamo redna letna vzdrževanja in tudi obdobne preglede zaklonišč,« še dodajo.

Večina teh zaklonišč je že v tem trenutku primerna za evakuacijo prebivalstva, še dodajajo na občini.

Spomnimo…

Od 27. junija do 6. julija leta 1991, je v Sloveniji potekala desetdnevna osamosvojitvena vojna. Takrat so bila prav vsa zaklonišča polna.

Zaklonišča niso namenjena zgolj zaščiti v času vojne, ampak tudi v mirnih časih, če pride do kakšne naravne katastrofe, velike onesnaženosti zraka in podobno.

Zaklonišče na Mojstrski ulici

Zaklonišče na Mojstrski ulici ima 80 centimetrov debelo plast armiranega betona in ima približno 180 kvadratnih metrov bivalne površine, kar zadostuje za tristo oseb, saj je pri izračunu kapacitete upoštevanih 0,6 kvadratnega metra na osebo.

Seveda zaklonišča v času, ko ni potrebe po njihovi uporabi, služijo v druge namene, kot skladišča, ali kot prostori za različna društva.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ZASTARELA ZAKLONIŠČA (nepreverjen)

Vsa ta zaklonišča, so bila grajena pred 50 leti in kot taka NISO PRIMERNA za današnji čas zaščite pred modernim in zmogljivim orožjem, tako da se preveč ne hvalite z njimi. V zadnjih 30 letih se v Prekmurju NI ZGRADILO NOBENO ZAKLONIŠČE, levičarske in komunistične vlade temo niso posvečali nobene pozornosti, še 12 dni nazaj so živeli v prepričanju, da vojne ne more biti, ali vas je zajebal ravno vaš tovariš Putin, ki je udaril po nedolžnih ljudeh.

Bindi (nepreverjen)

Trikrat so bile desne vlade. So zgradile kakšno zaklonišče? Nej. Je tvoj Janša predvidevo, ka de zdaj vojna? Nej.
Vsi sküp smo se navadili mira, tou je tou, in tou nema veze z nobeno vlado. Ti si samo navaden obsedenec z lejvin pa desnin. Če človek ne vej premišlavate, pač nüca takšne ozke okvire.

In reply to by ZASTARELA ZAKLONIŠČA (nepreverjen)

oowow (nepreverjen)

daj si 1x že zabij v glavo, da Janša ni desen in je svetlobna leta od desnih strank. vsa nejgova dejanja so levičarska. je pač druga stran isme medalje.

In reply to by Bindi (nepreverjen)

ZA BINDI (nepreverjen)

E MOJ LEVIČARSKI BINDI, poserem se tebi na politiko tako desno, levo, belo rdečo, da vse obračate na politiko je mantra levičarjev. Dejstva pa so taka v zadnjih 50 +30 let so bile desne vlade 3 krat po 5 minut, vse ostalo so vladali levičarji in komunisti - a to tudi ni res ???? Je vaš vzornik Putin vprašal Ukrajince če hočejo vojno, vsi Ukrajinci so si želeli mir z ničemer niso izvali ali ogrozili morilca Putina in kaj se dogaja, umirajo nedolžni, divjak putin ruši vse in nič ne pomaga če si vsi Ukrajinci kot ti želijo mir, misliš da bo kdo tebe vprašal. Veteran vojne za Slovenijo.

In reply to by Bindi (nepreverjen)

Tam so Nacisti (nepreverjen)

skrivali odrezane glave in zmenkovali za umore

In reply to by ZASTARELA ZAKLONIŠČA (nepreverjen)

Opazovalec 360 (nepreverjen)

Zadnje zgrajeno zaklonišče v MS je bilo zgrajeno leta 2007, nahaja se pod telovadnico nove ekonomske šole na Nordijski ulici v MS.

In reply to by ZASTARELA ZAKLONIŠČA (nepreverjen)

Zakaj (nepreverjen)

Tao ka pišete, je mogoče res, me pa niti malo ne zanima..
San sem se odločo ka do zadnjoga ščitim svoj grunt in se ne meknem z svojega območja niti za centimeter.
Niti malo me je nej straj ka bao, san predan v usodo, samo orožje mi naj nabavijo.. mitraljeze, kalašnikove naj mi dajo ka najbaukšoga do mele.
Vuplen pa ka bomo ostali nedotaknjeni, pa naj JJ. zaprej gaubec ka nede kaj super skujo.

TO91 (nepreverjen)

Eni smo se že ednouk borili za svoj doma pa pogledni ka je zdaj iz vsega toga gratalo. Ges se več nigdar ne mislin bojnati z nikin za nikoj, še celo nej za nej za nekši NATO ali EU ali za koga koli drugoga, še najmenje pa za Janšo. Ob prvon znaki kakšoga koli sranja pri nas takoj pakejran kufre pa adijo. V 30.lejtaj san totalno zgujbo zaupanje v našo državo, v politike, v celi sistem pa v narod. Tiste fluskole o branjeni rodne grude, domovine, domačoga ognjišča pa pri meni več ne pridejo skouz. Nikša nepremičnina je nej vredna mojoga življenja in življenja moje družine.

In reply to by Zakaj (nepreverjen)

Zakaj (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam z tebof,vuplen ka do van keri ste bilij v vojni za osamosvojitev tao kdaj upoštevali.
Je pa tak eni bežijo, druge se borijo.
Ges san se odločo ka nejden nikan če do koj prijde, ker tao ka man branim do zadnje kaplje krvi.
Skoron siguren san ka prinas nede nikšnoga sranja, vsaj vuplen ka bo tak.
Se pa nikdar nevej kaj naš JJ še lejko super skuja, Putina nej trbej dosta jebati v mozek ka napadne.

In reply to by TO91 (nepreverjen)

TO91 (nepreverjen)

Ges bon se sigdar boril za svoje pravice in za svojo družino. Nej se trbej iti bojnat z nekin ka ga sploj ne poznaš in on ne pozna tejbe in se bi oba bojnala zato ka so se nekši politiki negi nej mogli zgučati. Še slabše pa ka bi se boril z nekin zato, ka de nešče drugi negi na drugi strani planeta meo finančno ali kakšno drugo korist od toga. Družino najbole obraniš tak, ka jo rejšiš vojne. In če to pomejni bejžanje tudi vrejdi. Ges san nej tak navezani na nekšo nepremičnino, če glih san jo 20 lejt odplačeval, ka bi zaradi nekšoga kupa ciglov in betona reskejro svoje življenje in življenje svojih bližnjih. Kak san pravo, enkrat san že biu v vojni (pa če glih samo 10 dni) in san vido mrtve in žalost ka jo lejko vojna povzroči. Nega države in politikov na svejti ka bi me še ednouk napelali v bojnjanje.

In reply to by Zakaj (nepreverjen)

8383 (nepreverjen)

to enako razmišljajo moški, družine v ukrajini, in ko hočejo oditi moški iz države ker želijo mir, jih ukrajinci streljajo. ubijaajo lastne narod, barabe.

In reply to by TO91 (nepreverjen)

njiva

Maš čisto praf, ges san v Policiji bil in san marsikaj vido in doživo, taka, san že te zgubo zavupanje v to našo državo.
Če pride do tej vojne, kak praviš, tu nan nede pomagalo nič, nika ne boš mel braniti,niti z nikin, to je gnes den tak, ka do samo klačili tipke in de se vlufte letelo in ti nedo pomagalae niti zaklonišča, vido pa ne boš nikoga.

In reply to by TO91 (nepreverjen)

bela vrana @11 (nepreverjen)

V celi občini ms pa skoraj 20.000 tisoč.... to je mnogo premalo!

Carni vrag (nepreverjen)

Jebes zaklonišče
Čuvaj zdravje

tanja flaškon (nepreverjen)

Kako kaj tvoje metalno zdravje

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

Karl Marks (nepreverjen)

Psihopat Jjanša želi v Sloveniji po vsej sili ustvarti občutek vojne in občutek izrednih razmer. Cilj tega plešastega kriminalca je, da ljudje pozabijo na dve leti svinjarij, ki so nam jih uprizarjali on in njegovi počivalški in tonini. Upam, da ljudje ne bodo tako zlahka pozabili na ves kriminal, ki so si ga v preteklih dveh letih privoščili Janša in njegova tolpa banditov, in da jih bomo 24. aprila vrgli na smetišče zgodovine, glavne akterje ropa stoletja, torej Janšo, Počivalška, Tonina, kacina, Kreka, Beovičevo, Logarjevo...pa v ZAPORE .

Znon ale nej (nepreverjen)

Mene so post zbrisale, ka san napijso, ka tou zaklonišče odnosno strop prederej malo vejkša bomba. Zdaj tüde dodajan, ka je napravleno tak, ka se iz satelita vijde.
Ka ne držij?

In reply to by Karl Marks (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Če pridejo Tudi sem ga najebala

Cenik (nepreverjen)

Ka strasijte lidij za brezveze😡 do zdaj ste z kovidon zaj pa sten sranjon. Kelko vijdin po avtocesti ukrajince se vsi v dobrij avtojaj vozijo. Tak ka nebi pravo ka so tou glij begunci. Prle kaks mafija..

Gkjuvghhjjjhj (nepreverjen)

NAJVEČJA PREVARA V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA ZDRAVJU ŠKODLJIVE MASKE IN SMRTONOSTNA CEPIVA! ODGOVARJALI BOSTE VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI PROKLETI PODKUPLJENI SATANISTI IN IZPRIJENI FAŠISTI!

ssjkh (nepreverjen)

Upam ka de za sobotainfo,pa za enih par komentatorov keri saki članek z istimi glupimi komentarji komentirajo, svalilo mesta v teh zakloniščih,s kerimi zaj pa strašite da van je korona materiala svalilo.

čarni vrag (nepreverjen)

Zakoj ste nej preverjali zaklonišča, kda so Libijo ali pa Irak bombardirali? Zdaj ka je covid odpovedo, mora Janša skuper s to podkupleno novinarsko bando strah zaradi Rusov pa Ukrajine zganjati. Če bojne nede pa do pa nazaj podnebne spremembe. Ljudje morejo biti nonstop pod nekšim strajom. Ka se vam tej vaših glavaj še nej zabliskalo, ka bi končno spoznali, ka nas nategavlejo kak magarce. Bencin pa kmalu 2Eur/liter.

No, (nepreverjen)

KARL MARX najprle si čundre zbriši , ka si cejli šmrklavi , pa vidim , da si dosti večji psihopat od naštetih.in preden blekneš take neumnosti malo premisli.

smrkci (nepreverjen)

V nekdanji Muri sta dve zelo dobrivi zaklonišči ena je pod upravo rdugo pa v teški pod prikrojevalnici.

Cacoisbak (nepreverjen)

Samo najprle jih morajo usposobiti! Tehnika je pokvarjena, pa polna odpadkov sta

In reply to by smrkci (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Seres mamino tele zabito

čarni vrag (nepreverjen)

To je navodilo za slučaj atomske vojne. Vsak naj vzame beli prt in se počasi, brez naglice napoti k najbližnjemu pokopališču.

Rogi (nepreverjen)

Glupi američani so v šolah imeli navodilo "duck and cover" se pravi idi pod mizo .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice