Danilo Meolic, predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota
Posledice vojne med Ukrajino in Rusijo že puščajo prve posledice tudi na prehranskih izdelkih. Ukrajina velja za največjo izvoznico žit med katere spada tudi pšenica, medtem ko je Rusija pomembna proizvajalka umetnih gnojil.

Ukrajina je ena izmed največjih izvoznic pšenice in je na trgu zelo pomembna. Zaradi tamkajšnjih razmer se bo cena zagotovo dvignila.

»Če se vojna konča že danes, se bo cena dvignila. Kajti prav danes sem bral, da so uničeni določeni pridelki, kmetom po Ukrajini pa so pobrali nafto,« nam je dejal Danilo Meolic, predsednik območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota.

Ekstra dobički za 'špekulante'

Takšna dejanja, kot je vojna, povzročajo veliko škodo, saj kmetje brez goriva ne morejo dognojevati pšenice. Tudi pomurski poslanec iz vrst SD, sicer nekdanji kmetijski minister, Dejan Židan je spregovoril o dvigu cen.

»Je pa treba zelo paziti, da razni špekulanti ne bodo krizo na področju surovin izkoristili za to, da si bodo delali ekstra dobičke. Ker kljub vsemu poznamo, da v ceni kruha cena pšenice relativno malo pomeni,« je izpostavil Židan.

Kaj bo s slovenskimi kmeti?

Celotno dogajanje pa bo imelo vpliv tudi na slovenske kmete.

»Ker smo na enotnem trgu v Evropski uniji predvidevamo, da bo cena nekoliko višja, ampak že zdaj je višja, saj so se mineralna gnojila podražila za več kot 300 odstotkov,« še dodaja Meolic. 

»Slovenskim kmetom bi res privoščil, da bi to, kar prodajajo, prodali nekoliko dražje, saj delajo v težjih razmerah kot njihovi konkurenti marsikje drugje,« pa je stanje komentiral Židan. 

Cena gnojil in reguliranje osnovnih surovin

Tudi cena gnojil je že močno vplivala na cene te vrste žitarice, vojna je le še poslabšala razmere. Kot dodaja Meolic, pa je Rusija tudi proizvajalka umetnih gnojil.

»Je ena izmed velikih igralcev na svetu, po vsej verjetnosti bistvenih težav glede repromateriala ne bomo imeli. Evropska unija ima namreč tudi druge tovarne, ki bodo založile slovenske kmete,« izpostavlja predsednik območne enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Nekatere države pa zaradi dviga cen že razmišljajo o zamrznitvi osnovnih živil.

»V nekaterih državah že razmišljajo, prav bi bilo, da je tako tudi v Sloveniji, da se cene nekaterih osnovnih prehranskih surovin regulirajo. Se pač napiše, da je maksimalna dovoljena marža omejena,« je jasen Židan. 

Posledice za živinorejce

Če zaokrožimo, bodo posledice vidne tudi na področju živinoreje. Pričakujemo lahko dvig cen svinjskega in govejega mesa.

»Predvsem v prašičjereji je cena v zadnjem letu padla za 40 do 50 odstotkov, v trgovinah vemo, da tega odraza ni bilo,« še pravi Meolic. 

Vso dogajanje bodo kupci opazili tudi na policah, dodaja Meolic: »Sedaj so začele tudi pri nas kmetih rasti cene prašičev in goveda tako, da nekaj se bo sigurno odražalo tudi na policah in seveda to bo občutil tudi končni potrošnik.«

Kljub temu se napetosti med Ukrajino in Rusijo še naprej stopnjujejo. Mirovna pogajanja se še vedno niso začela, medtem pa Evropska unija pospešeno poskuša pomagati Ukrajini. 

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

»Slovenskim kmetom bi res privoščil, da bi to, kar prodajajo, prodali nekoliko dražje, saj delajo v težjih razmerah kot njihovi konkurenti marsikje drugje,« pa je stanje komentiral Židan.

Osem let si bil kmetijski minister in kaj si napravil za kmete? En velik nič.

asdasd (nepreverjen)

posledice bodo čutili tudi pomurski kmetje, zdaj bodo mafnili !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Hjxfggkj (nepreverjen)

IZ NATEGA V NATEG!

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj nam zdaj nedo ameriški prijatelji pomagali? Mogoče pa oni samo Janši pomagajo.

Sobota.... (nepreverjen)

Uh, kak ta vojna enim paše.
Malo se pooblači in cene že poletijo v nebo.

sava (nepreverjen)

Vse ide po plani velikoga reseta. Napravite si čim več zalog.

Ilonka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti si nabavi en velik kufer, ker psihiatrija je tvoje naslednje poglavje v življenji.

In reply to by sava (nepreverjen)

roskilde (nepreverjen)

Če bi se NATO nej silo v Ukrajino do toga nigdar nebi prišlo, niti do vojne niti do dviga cen.
Tak vsi skupaj lepo v en glas .... HVALA NATO !!!

Gvscccxfccf (nepreverjen)

Ka pa te ma veze ukrajina pa rusija z našo doma pridelano hrano proklete budale podkuplene fašistične fuj svinje lažnive crknite takoj zdaj!

Ograček (nepreverjen)

Pizda ti materina Židan. Da ti tri pizde materne Židan isto govno je kurec kmet Bakovske. Se najboukše se popapo pri komparacije. Glavno ga ste govnare pri kopanje. Gnoj eden od žida...

Ograček (nepreverjen)

Sorrry za pisavo. Man debele prste

In reply to by Ograček (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka ti lejko napišeš to ka de človek razmo?

In reply to by Ograček (nepreverjen)

10. marec (nepreverjen)

Sprostite najprej blagovne rezerve, šele čez par mesecev so lahko višje cene. Spet bodo vojni špekulanti največ zaslužili....

ooiw (nepreverjen)

Zahod želi uničenje in podreditev Rusije, in ko bo ta stisnjena v kot, bodo letele jedrske glave in bo 3. svetovna vojna, neizogibno. Ukrajina je samo uvod.

Amigo (nepreverjen)

kmetovge pa đaočejo, kaksoga fendta prodajte, pa do pare... Taksen privatnik bi ge tudi bil, ka vse drugi placajo..

3737 (nepreverjen)

Kaj ti pomaga 4,4 % uskladitev pokojnin, če se je samo hrana lani podražila za 28,1 %. in še kar politiki navijajo za vojno, namesto za mir.

mesanjo (nepreverjen)

Najbolj sprijena oblika vojnega hujskaštva je ta, ko se očitno postaviš na eno stran, jo zalagaš z orožjem, provociraš drugo stran in nato razlagaš, da gre za mir. Sedaj pa opazujte kdo s ti i jih boste prepoznali.

. (nepreverjen)

Naš kmet de najebo trgovci pa nedo znali kam s pejnazi.

Ograček (nepreverjen)

Te pa samo fejst odavajte pšenico za par centov po kile. Pa svinjo po 1.80.€ na kg.

Piki in jakob (nepreverjen)

Velkin kmetan ide slabo..... v ozadji pa traktor pa sker za pol miljona evrov....bote pa to prodali pa kupili torpedoja ali fergusana...

Xoxo (nepreverjen)

Ja pa te pac nemo se sten bavile. Mo sli delat pa fajn ob 3 na pijvo.

In reply to by Piki in jakob (nepreverjen)

Din Din (nepreverjen)

S Fergusonom pa Torpedom se lehko kar ti čez brezdo mečeš. Časi malih gruntov, ko je vsaki mejo hektar al pa dva, pa enega fergusona za to so mimo, samo enim vam to še glih ni jasno.

In reply to by Piki in jakob (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Torpedoja že 30 let ne delajo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice