FOTO: Mediaspeed
Marjan Dora se je tokrat v svoji oddaji preko spleta pogovarjal z Jožico Maučec Zakotnik, zdravnico ter veliko zagovornico preventive, ki že vrsto let s številnimi programi prispeva k zgodnjemu odkrivanju bolezni.

Gostja oddaje Dora nedeljski pogovori je zdravnica, političarka, prejemnica priznanja Ona desetletja, Pomurka Jožica Maučec Zakotnik.

Jožica Maučec Zakotnik prihaja iz Gančan, od koder ima lepe spomine. Prekmurje ji je dalo navdih za življenje. Sprejetost, podpora, pomoč drug drugemu in trdni medosebni odnosi so jo oblikovali in zaznamovali za celo življenje. 
 

»Moja rodna vas oz. sploh Prekmurje je moja draga zibelka, ki se je spominjam vedno s toplimi, lepimi občutki, ki so mi dali dobro popotnico za celo življenje res pomembno noto tako na področju občutenja, sprejetosti, ljubezni, podpore za življenje, občutek, da si pomemben in da imaš ljubezen v družini in to je bilo zelo zelo pomembno.«

V srednji šoli je močno vzljubila sociologijo in filozofijo. In čeprav je sprva želela postati medicinska sestra, jo je najprej pot zanesla v te vode. 

»Sem se prvo vpisala na študij filozofije in primerjalne književnosti, ker takrat sem bila tudi zelo aktivna v pisanju pesmi.«

A kot pravi, ji duša ni dala miru in se prepisala na medicino ter specializirala iz splošne/družinske medicine. Še predno je zašla v javnozdravstvene vode, je tako opravljala delo družinske zdravnice, kot tudi delo na področju raziskovanja dejavnikov tveganja in razvoja programa preventive srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni preko programa CINDI.

»Samo kadar imaš v rokah škarje in platno, če imaš vizijo, voljo, željo, takrat lahko veliko narediš. In to se je meni tudi zgodilo ko sem bila državna sekretarka. Ko sem bila na ministrstvu smo zdrav življenjski slog pripeljali v državni program.«

Po več kot 10 leith izvajanja programa CINDI je obolelost za srčno-žičnimi boleznimi upadla za več kot 50%. 

»Približno 600 življenj je ohranjenih na leto znotraj srčnožilnih bolezni zaradi preventive. Pri nas je umrljivost za srčnožilnimi boleznimi zelo upadla. Pri moških celo tako močno, da je umrljivost za srčnožilnimi boleznimi zdaj na 2. mestu in je rak na 1. mestu pri moških.«

Začetnica programa SVIT

Jožica Maučec Zakotnik je začetnica programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka debelega črevesa ter danke – Programa Svit.

»To je pa res en tak čudežen program oz. potem ko sem prišla iz ministrstva za zdravje leta 2005 smo se malo ozrli okrog kaj še manjka in ta rak na debelem črevesju in danki je bil res en velik javnozdravstveni problem z hitro rastjo.«

Vsako leto je bilo zabeleženih po 50 ali 100 rakov več, poleg visoke pojavnosti pa je bila visoka tudi umrljivost, saj so tovrstni rak odkrivali zelo pozno. Od začetka 2009, so začeli z izvajanjem programa, jim je uspelo, da sedaj več kot 70% rakov s pomočjo tega programa odkrijejo v zgodnji fazi in tako ohranijo 300 življenj. 

»Ta program je izjeno preprost. Domov dobimo in doma v svoji zasebnosti vzamemo vzorca blata, pošljemo, dobimo izvid, če je negativen so povabljeni spet čez dve leti, če je pozitiven je potrebno pogledati kaj se s črevesjem dogaja.«

Jožica se je spoprijela tudi raki dojk in materničnega vratu in tako sta nastala še dva presejevalna programa za zgodnje odkrivanje raka in sicer program ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu in program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk. 

Nenazadnje vzpostavlja program za duševno zdravje, ki so ga razvili in vprejeli v Državnem zboru leta 2018, v času, ko je bila drugič državna sekretarka. »To je program, ki ga res krvavo potrebujemo. Področje duševnega zdravja je v Sloveniji bilo v zadnjih 15 letih zelo zanemarjeno in tudi zelo stigmatizirano,« pravi Jožica Maučec Zakotnik.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pavel.. (nepreverjen)

Tudi to je zanimiva vizija, če si na sociali.

Starejše novice