Ob nastopu nove vlade se je pričela racionalizacija tudi na področju šolstva. Ukrepi napovedujejo ukinitev območnih enot zavoda za šolstvo, med drugim tudi murskosoboškega.

Vlada je je pred pričetkom novega šolskega leta uvedla nekatere spremembe, v katere sovpada napovedana ukinitev murskosoboške Območne enote Zavoda RS za šolstvo s sedežem na Slomškovi ulici. Institucija zajema delovanje v kar 27-ih pomurskih občin in štirih upravnih enotah, ukrep vlade pa je le eden izmed številnih na področju šolstva, kjer je v zadnjih mesecih prišlo do t.i. racionalizacije oziroma združevanja organizacij. S prvim januarjem prihodnje leto bo pričel delovati novi vladni javni zavod, ki naj bi združeval dosedanjih pet javnih zavodov s področja šolstva.

Napovedana ukinitev delovanja zavoda v Murski Soboti, Kopru in Slovenj Gradcu

Superministrstvo bo prevzelo vodenje enotnega javnega zavoda, ki združuje Androgoški center, Pedagoški inštitut, Šolo za ravnatelje, Center za poklicno izobraževanja ter nenazadnje Zavod RS za šolstvo, ki je obsegal delo devetih območnih enot. Prav število slednjih naj bi se po vladnih napovedih v prihodnjih mesecih skrčilo za tri območne enote, vključujoč ukinitev OE zavoda v Murski Soboti. “Vemo, da smo na območju, ki je nekako tretirano kot zaostalo z različnih zornih kotov,” je uvodoma glede napovedanih ukinjanj pojasnila ravnateljica murskosoboške Osnovne šole I, Tatjana Cesnik in dodala, da v šolah že zaključujejo aktivnosti glede podpisovanja pisma podpore za ohranitev soboškega zavoda.

Šole glede napovedanih sprememb v negotovosti

Je dobro, da vsaj nekaj institucij na našem območju ostane in da nam je vsem skupaj, ki delamo v dobrobit naših otrok, tudi v strokovno podporo,” še pravi ravnateljica in dodaja, da verjame v skupno podporo zavodu s strani institucij, ki jih zadeva delovanje zavoda. Poleg ukinitve in združevanja v centralizirani enotni zavod pa so bile napovedane še nekatere spremembe, kot je ponovni prehod na stari sistem zimskih počitnic v dveh terminih ter že omenjene spremembe glede subvencionirane prehrane, do katere bodo upravičeni socialno ogroženi učenci in dijaki. “Moram povedati, da je letos bilo kar nekaj negotovosti v smislu pričakovanja sprememb, predvsem kar se tiče normativov in standardov, “ je ob pričetku novega šolskega leta z nekaterimi zakonodajnimi spremembami povedala Cesnikova.

Komentarji (22)

bojbobi

Dejansko se ta zavod naj ukine,dozdaj se o tem zavodu nikoli ni ničesar pisalo ka on sploj dela,pa ka na Slomškovi ulici domuje.To se pravi,da ga dejansko ne bi pogrešali.Takih ustanov,ki jih je še dosti v Sloveniji,so prava legla za nepotrebno zapravljanje proračunskega denarja.Ta denar,ki ga take ustanove zapravljajo,pa naj gospodarski minister Žerjav,razporedi za zagon gospodarstva,tako da bo ostalo šolstvo,ki ga rabimo,lahko z dobrim gospodarstvom,nemoteno poslovalo.

GOTHA

ne fali več dosta pa do Prekmurci za preostanek slovenije še samo hlapci brez vseh pravic

marianne1789

@bojbobi

fora je ka so takši zavodi tudi v lublane, maribore, novome mesti itd. Pa če so nepotrebni, so tan dosta večji in bi smotrno bilo ka se velke spozaprle pa te male al?

gnusno je, ka vlada varčuvle pri prekmurskih ustanovaj (zdravstvo, šolstvo, itd.), v lublanskih pa lidi dodatno zaposluvlejo v javni upravi.

Samo nej, prekmurcon krampe pa lopate v roko, ka pa te oni nucajo kakše ustanove za šoulanje. Kreten bi reko, še dobro ka nan samo to (do zdaj) doj zaprejo...

Marduk

Tau je rejsan - lidi se tam doposluje. Pa nej samo po sedanji politični liniji, ampak tudi kontra - verjetno se gre za nagajanje sedanjim načrtom. Oni to argumentirajo, kot smernice sprejete že... Že ZDAVNAJ sem rekel, da nas je zadosti, da bi se morala izvajati neke vrste "ekserciranje" - popucanje lenuhov.
Tak, da kakorkoli - ne nasedajte temu in ja, naj ukinejo prvo v Lj - tak simbolično, ka dajo nek pozitiven zgled, haha.
Eh, sicer pa se itak ide za neko čudno uveljavljanje "neoliberalnega modela krčenja javne uprave" s ščepcem podalpskega revanšizma.

MacUser

Še več zavodov in državnih ustanov do ukinili v Prekmurji, ker večina tako želi. S posplošenim argumentom: če ni pač ni. Varčevalni ukrepi niso namenjeni samo varčevanji in toga bi se pljuvači morali zavedati. Začnoli so pljuvati v lastno skledo.
Čez par lejt, kda do ugotovili, ka se morajo pelati v Maribor ali Lublano, ka do zrihtali zelo enostavne stvari, pa do jin pa drujgi krivi.

przelmuding

Banda ena Ljubljanska se do pod sebej skopali, ešče malo pa do tej naše minimalne plače ščeli na svoj račun dobivati.

McLaud

Dragi moji, no pa malo razmislimo zakoj že trbej šparati? Aja ka nega pejnez v proračuni. Aha se pravi zaj zeti lidejn zato, ka so eni na velko kradnoli telko lejt, zaj je pa sfalilo. NLB dokapitalizerati, s kerimi pejnezami že, aja iz proračuna, pa zakoj? A zaj smo pa tu, zato ka so eni jemali velke kredite pa si punili na velko žepe s tejmi pejnezami, te pa vse vrag zel, zaj pa nišče nikaj nej krijv! So komi kaj zeli, ga mogoče zaprli? Vse se ukinja pa zmanjšuvle plače pa vse mogoče, so mogoče dobili tej ka so odobrili te velke kredite mogoče kaj menše regres ali pa menše plače zato (itak, dobili so milijon odpravnine)? Eh zakoj te, saj pa de jih država dokapitalizerala pa pä bodo pejnezi. Do pač malo več radarov postavili, pa policajge do vekši inkasantje, do davke nabili, zdignoli cene goriva, hrane, pa bo za nekelko časa pa pejenz! Dokeč de to tak, ka do eni pa isti vodili to državo mij pa vsi to gledali, nede sprememb! Tu trbej nekšoga ka prijde pogledne te papere pa vse ka so krali pa kaj polek bili spozapre!

Spy

Ma ja vsi ste za šparanje, kda se pa dejansko ge zača šparati pa vsi takoj proti z argumenton: ''nej, tu se pa nesmi šparati!''

Pa ka vi dejansko mislite ka de kvaliteta pedagoškoga procesa slabša, če se ukine en faking območni Zavod za šolstvo? Resno ste tak naivni? Ajde roko na srce; kelko vas je pred ten sploj znalo ka omenjena inštitucija obstaja??

Če bi ge bil predsednik vlade bi v prvon mahi napravo točno to: ukino bi pol zavodov, agencij, direktoratov, uprav... in seveda predvsem občin! Tu se enostavno porazgibij preveč penez s kerimi bi se dalo napraviti marsikaj bole koristnoga.

Zaj pa sipajte minuse vsi tisti keri mislite ka de šolski sistem nastrado zaradi ukinitve enga bednoga zavoda :)

rija

Hmmm spitavlen se, kak za vraga funkcionerja po prebivalstvi 4 x večji od slovenije nev jork? Kak tisti eden župan vse folga? Pa kak vraga folgajo brez telko ju kak jo ma slovenija?
Pa pitan se, kelko smetarov majo zaposlenih, ka jin uspe v eni noči dobesedno posesati varaš, ka je vgojno čisti?
Organizacija, dragi moji, organizacija je potrebna v sloveniji...

marianne1789

@spy

kak je kira pravla. ide se za princip. V prekmurji zaperajo vse od zavodov do operaterov. V lublani? Tan na deset tu odpuščenih (javnih) delavcov na novo zaposlijo 100 novih.

če je to varčevanje san ge proti! Naj začajo pri svoji riti poslanci varčuvati; povprečna plača za poslanca, 200€ večja za ministra, 400€ večja od poslančeve - premierova. brez imunitete, brez vladnih avtomobilov, na mejsec lejko ponuca 20€ telefona, seveda za javne zadeve. Naj NE mečejo naših pejnez v na pou proadla državna podjetja s političnin kadrov in naj ne mečejov pejneze v banke, kere davlejo kredite (torej NAŠE pejneze) politično izbranin 'gospodarstvenikon'.

in po ton začetki naj v lublani začajo zapejrate zavode, agencije, direktorate, uprave, komisijo komisije, birokracijo birokracije.

In te kda do spucale pri svojih ritih san ge pripravlene date 20% več od moje plače,pa zemte mi čas za malico pa čas za njo. Ni problema.

Ali dok do janezi tan v kotlini se dale mastile na račun ducat odpuščenin prekmurcov in zaprejtih zavodov, me nede nekši kreten kreten prepričo, ka je to 'zategovanje pasu za vse' in ka san naj srečen, ka so do zaj prkemurcon zaprli samo to.

blindluck88

Še malo pa do še bolnico zaprli. Tau tudi nišče ne nuca, nej? Trbej varčevati.

bojbobi

Taki zavodi kot je šolski in njim podobni so se razbohotili po Sloveniji bolj kot letališča za prevoz potnikov.Vsako malo mesto bi imelo svoje letališče.Tudi jaz bi rad ,da bi ga Sobota imela,ampak to ni realno možno,to finančno ni vzdržno.Nemoremo pa pričakovati,da ga glavno mesto Slovenije nebi imelo ali pa ,če ima Ljubljana letališče, ga mora imeti tudi Sobota.To pa ne gre,denarja ni za eno letališče,kamo li za manjše kraje.Tako je tudi s vsemi temi zavodi.
En bi moral biti mislim da v glavnem mestu,žal je vse povsod tako.

marianne1789

neje to gli čista tak. če mi ne nucamo ga tudi novo mesto, maribor, velenje in ja te tude lublana ne nuca. pa dobro recimo ka glavno mesto itd. pa 'nucajo'.

ali naj te odpistijo 5, 6 odvečnih birokratov in naj ukinejo še te v drujgih mestaj, kera so primerljiva z soboto.

Ker tu nan ukinejo pomurski! zavod, za 27 občin. kar je nej malo. In iti ukinjat v regiji, kera je najmenje razvita, ma najmenje šol itd. je neumno.

Ka de ti ležje. Lublansko 'letališče' ma 50 zaposlenih, soboško 10. Soboško mo ukinole, v lublane pa zaposlili 30.

In mi tude mamo dejansko malo letališče! Samo pač za naše potrebe.

In če lejko majo v lublani nvn 30 zaposlenih mamo za 27 občin te mi tude lejko 2 zaposleniva, ka malo davleta smernice evropskoga šolanja itd. kapiš?

Fora je, ka v večjih mestaj na novo zaposluvlejo lidi v javni upravi, na račun obmejnih provinc! In tomi bi saki razumen človik mogo nasprootvate.

bojbobi

marianne1789
A,pa ti si zmedena ,ti mešaš grujške z čabokami,pa Sobota nema letališča za mednarodni promet,ma samo športno letališče.Vidiš ka se v Ljubljani to velko letališče Brnik nemre preživeti,država pa je dozdaj davala pejneze ali to je vreča brez dna ,tak kak so tej zavodi.

Vipko
Truplo

Marianne kot marianne... vsaj jaz sem vajen! Zdaj ne vem, je to ženska ali moški, itak je vseeno.

To z letališčem je sicer dober primer, marsikaj ostalega, kar so napisal drugi pa drži. Ne samo za našo regijo.

Po svoje je logično, da če se nekaj špara in centralizira, se zadeve selijo v glavno mesto. Tudi pri nas je nekaj zadev centraliziranih: Pokrajinska in študijska knjižnica je v Soboti in verjetno še kaj...

Hočem povedati, kar so tudi drugi in na kar opozarja Pipmaster v temi o poslancih: da so zadeve, katere pri nas ukinejo, v Ljubljani pa nato na novo zaposlijo ljudi, da delajo to, kar bi lahko tudi pri nas. S tem ne mislim vse mogoče zavode in komisije, to je posebna zgodba.

Primer Nema Lošije Banke in še kakšne ustanove dobesedno kaže na to, da potegnejo določeno delo v Ljubljano, pa drugo, pa tretje iz Koroške, četrto iz Dolenske, tam počasi dela seveda zmanjka, v Ljubljani pa si ali to delo razdelijo, da ni odpuščanj, ali pa celo na novo zaposlijo.

Ja, tako pač je... in mi navadno ne uprizorimo nobenega štrajka, protesta. Vsaj sindikat Nema Lošije Banke se ni zavzel za periferijo, tudi ne pretirano matični v Soboti. Oni so bili zadovoljni, da sta/so leteli npr. samo štirje, pet... namesto osmih, kaj pa se je dogajalo v Ljubljani, pa jim seveda ali niso povedali, ali pa ni bilo mar.

Ja, tako pač je... da nadaljujem. Če se spomnimo Miška Kranjca in Strici so mi povedali, kaj je že rekel Valič: "Mi smo bili vedno hlapci, oni pa vedno gospoda!" Nekako takole... in to se seveda nadaljuje.

bojbobi

Evo Truplo ti je skoro vse povedo.Truplo,očitno pa,či nega štrajka te nan to tak paše,ali je pa kaj drugo v posredi?
Itak pa či mij to vse ščemo meti te moremo oživeti PREKMURSKO REPUBLIKO štero so oklicali že naši dedeki ali pradedeki.
Samo mij mo tak mali,ka tej zavodo te etak ali tak pa nemo nucali,zato ka nemo meli pejnez.Pa smo pa tan ge smo bilij.

divjejabolko

Eh, ne morem verjet, enkrat se celo strinjam s Truplojem. Ka mi je danes?

Ta zavod za šolstvo v MS je dejansko umetno zdrževano (vedno se je govorilo, da brez tega ne bi delovalo šolstvo na dvojezičnem območju) in je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bodo ukinili.

Obenem pa ne vidim smisla, da imamo toliko "različnih" zavodov za isto "dejavnost".

Vipko
Truplo

Jejžešamarija... tako sem vzhičen, da bom morda šel celo že dopoldan na pivo?

Saj se načeloma itak strinjamo... bila ta vlada, prejšnja, prejšnje... vse se vleče v Ljubljano, kakor prej veliko v Beograd.

Mi imamo še vedno veliko možnosti, le izkoristiti jih ravno ne vemo. Po drugi strani pa je nekaterim centrom seveda lažje, saj imajo vse pred nosom, še posebej pa večje število poslancev in ministrov... in ne mi pričati priču za malo deco, da to ni pomembno, oz. imajo drugi bolj sposobne, prodorne svoje kadre v Ljubljani. Mi tudi preveč čakamo na kakšne projekte financirane iz Evropske skupnosti, a malo hodimo okrog in "šnofamo", kje se da dobiti kakšno delo.

Vnaprej je treba tudi kaj investirati, seveda če imaš denar (gospodarstvo je na splošno na slabem, ker so banke tam, kjer so... another story bi rekli, drugje bomo to obdelovali). In spet smo v krogu. Sam osebno ravno ne pričakujem, da bom v teh letih dobil delo v Sloveniji... morda v Avstriji. Pač je treba nekaj investirati... zato hodim trenutno na tečaj nemščine, saj sem popolni začetnik. Bo treba dati eno tisoč evrvo, da se obdelata dva, trije tečaji... in morda dobi delo. Mi smo drugače na splošno premalo naravnani na rizik... seveda pa ta ne sme biti pretirano optimističen. Tako so se v veliki meri seveda zapufale banke, če odmislimo tisti "tovariški kapitalizem", katerega so se šle in je kar v sferi kriminala.

Tako da, kar se tiče teh raznih Zavodov in Agencih... po mojem jih ukinjajo tudi drugje po Sloveniji in centralizirajo zadeve. Do neke mere je to sigurno dobro, čisto vse ukiniti pa verjetno tudi ne gre. Imate verjetno drugi več znanja in podatkov, jaz neham.

marianne1789

@truplo nvn kak si ne daš dopovedati

ne pravin ka je tej center ultra pomemben. Ide se za faking PRINCIP. nan ga doj zaprejo, v lublani na novo zaposlijo 100delavcov v javni upravi.

27! pomurskih občin ga ne nuca, nuca pa ga vsakšo slovensko +10.000 velko mesto...

In ka si se že pikno v knjižnico; ja nej na kukeči de pokrajinska in študijska knjižnica. jaka centralizacija.

Ti maš knjižnico praktično na sakon kunce prekmurja (lendava, verjetno ka je kakša na goričkon tude). ali so pač menše, za potrebe prebivalca.

Centralizacija bi bila, ka bi ti doj zapro VSE neobvezne knjižnice, zavolo varčevanja seveda, bi pravo zaj pa ote v soboto, v sobote pa bi na novo zaposlo 30 lidi, tan pa si jih 10 odpusto.

kapiš?

Kak pravin. jebe se mi za tej center, samo če ga ne nucamo mi, te ga še xy drujgih občin ne nuca in kreteni me nete prepričali, ka san naj vesejle, ka so nan samo to doj zaprli. Samo prekmurski hrbet je že preveč upognjeni in de to pač pojo. me ne preseneča ka smo ge smo.

marianne1789

@bojboi

ti si napiso ka nemremo meti letališča. pa ga mamo. in duuh ka nemamo letališča za mednarodni promet, san riso vzporednico z POTREBAMI, pa ti je zgleda nej potegnolo.

takka ti si zaišo v te vode, ge san ti probo razložite. in ja, san že napiso, ka naj vlada ne meče naše pejneze v podjetja v rdečih številkaj, pa si kraj pogledno.

Vipko
Truplo

Marianne, ti ali nimaš nobenega dela, ali pa se delaš glup, kakor se pravi... pa ne verjamem, da nimaš ravno masla na glavi, he, he...

Več ali manj si samo prepisal moje misli. Jih skoraj citiral. Kar si v zadnjem postu dodal, se strinjam. Vsaj tule, he, he...

Knjižnico sem navedel samo kot primer, se je pa ne bi otepal npr. Ljutomer... in tam bi pridobili spet eno pet, šest, ne vem koliko delovnih mest. Da imajo vsakem večjem mestecu še kakšno knjižnico je seveda tudi jasno. Saj tega nisem negiral. Šlo se je edino za tole res večjo, ene vrste centralno pokrajinsko... Kapiš?

Dalje pa ne bom, upam da tudi ti ne, ker današnji dan niti nisva začela slabo. Naj tako ostane!

marianne1789

daj ne motaj. ka san isto pravo v prvon posti, 2., 3. pa 4. Tebe je zgleda neka piknolo v tretjon (ker je to napiso/la marianne) in san ti v 4. lepo razložo isto, na drugačen način.

Te pa ti meni, ka ge tebe kopejran. malo morgen. neščen niti znati kak si prišo do toga shizofreničnoga zaključka.

Ljutomer? kak da bi primorska dala sedež v Ilirsko Bistrico. Pa tak ti nede potegnolo...

Starejše novice