Dom starejših Rakičan
Prenova obeh stavb naj bi trajala slabo leto dni, a se zaradi zamud lahko investicija tudi podaljša.

Poročali smo že, da v Rakičanu poteka prenova Doma za starejše, v Črenšovcih pa sočasno poteka rekonstrukcija stavbe, ki bo v kratkem prav tako postala Dom za starejše.

Prenova slednjega poteka predvsem zaradi zmanjšanja kapacitet v matični enoti v Rakičanu, potrebujejo namreč nove prostore.

Prenova bo stala okoli dva milijona evrov

Celotna investicija v Črenšovcih znaša 1,95 milijona evrov, trenutno pa je odprt razpis za gradbena, obrtna in inštalacijska dela. Pričakujejo, da se bo celovita prenova začela v mesecu septembru, končala pa naj bi se do konca junija naslednje leto.

Zaradi podražitve materiala in zamud v dobavni verigi so podali prošnjo za zamik roka za tri mesece.

»Prenova Doma starejših poteka po pričakovanjih. S podjetjem Pomgrad smo podpisali pogodbo v mesecu juniju,« razlaga direktor Doma starejših Zoran Hoblaj. Več o podpisu 13,5 milijonske pogodbe lahko preberete tukaj.

Kakšne bodo kapacitete po prenovi?

Kapaciteta Doma starejših Črenšovci bo po prenovi 26 postelj, z ministrstvom pa se dogovarjajo tudi za nove kapacitete ob obstoječem objektu. Kapaciteta v matičnem Domu starejših Rakičan pa bo po prenovi štela 221 postelj.

Prenova bo zajemala praktično celotno stavbo, od tal do stropa. Vgradili bodo nove instalacije, ter opremo v objektu, uredila pa se bo tudi nova pralnica.

»Dodal bi še to, da bodo številne podražitve in zamiki rokov vplivali tudi na domove, ki izvajajo v tem času investicije, saj je poslovanje domov oteženo že s podražitvami energentov in prehrane, ter seveda investicij, zato bo država morala pristopiti k reševanju teh problematik. Investicije se nenazadnje nanašajo na objekta v lasti države,« je za Sobotainfo jasen Hoblaj.

Nov dom v Črenšovcih bo poleg šestih enoposteljnih sob in desetih dvoposteljnih sob z lastnimi sanitarijami, imela še urejen večnamenski prostor s čajno kuhinjo, negovalno kopalnico, prostor za perilo, prostor za fizioterapijo in delovno terapijo, razdelilno kuhinjo, zdravniško ambulanto, sanitarije za obiskovalce in zaposlene ter garderobo za zaposlene, je že pred časom dejal pomurski poslanec Jožef Horvat iz NSi.

Dom starejših v Rakičanu bo po prenovi prešel na veljavne tehnične normative in standarde, tako da bodo urejene le eno do dvoposteljne sobe z lastnimi sanitarijami in kopalnicami.

»Prav tako bomo pridobili novo pralnico, nove socialne prostore za stanovalce, nove prostore delovne terapije, nove prostore fizioterapije, garderobe za zaposlene in prenovljene pisarniške prostore,« razlaga direktor Doma starejših.

Kakšna je trenutna zasedenost domov po državi?

»Prošenj za sprejem v institucionalno varstvo je v Sloveniji približno 13.000, trenutne kapacitete pa znašajo 21.500 postelj,« pojasnjuje direktor Hoblaj in nadaljuje: »Čeprav gredo vse usmeritve v to, da bi posameznik ostal čim dlje v domačem okolju, se ne bomo mogli izogniti čedalje večjim pritiskom na nove kapacitete. Starejših bo vedno več, saj se prebivalstvo stara.«

Nominalno je sicer v domovih okoli pet odstotkov prebivalcev, ki so starejši od 65 let. Ker pa bo število starejših naraščalo, bo naraščalo tudi število oseb, ki bodo morali biti sprejeti v domsko oskrbo.

Komentarji (15)

Gees (ni preverjeno)

Drzavo vodijo od naroda zvoljeni politiki! Steri bi se zato morali zavedati da so izvoljeni ka bi delali na ton da bi slo vsem drzavljanom slovenije dobro, ne pa da lazijo po ukrajini , svajuvlejo ruse od sterih smo energetsko odvisni, skrbijo za dobrobit nekih ilegalnih migrantov, za legalne stere se na puno izkorisca pa se jim j..e.

. (ni preverjeno)

Drzavo vodijo zvonjani politiki!

23123213314433243se (ni preverjeno)

Vse politike spoklati kak svinje s svinjsko pištolo direkt v čelo da bomo imeli že enkrat mir na tej zemlji in cedila bosta se med in mleko in za vse bo dovolj!

In reply to by . (ni preverjeno)

0X- (ni preverjeno)

Če bo država samo pristopila - stala poleg se ne bo nič spremenilo! Nekaj mora narediti!!!!!!

Reee (ni preverjeno)

Za zacetek odstranit nesposobne politicno nastavljene direktorje paradrzavnih ustanov.

In reply to by 0X- (ni preverjeno)

SirOliver (ni preverjeno)

Ja saj, vse naj rešuje država; "Uzdaj se use i u svoje kljuse"

T667y (ni preverjeno)

Vse mora drzava, zakaj potem imamo direktorje. Ko je sranje vse naj drzava, ko je dobicek si ga sami delimo.

imre (ni preverjeno)

Kaj res ni drugega izvajalca v Pomurju kot Pomgrad ?So sploh kdaj razpisi za delo ali pa to tak pač kot je navada pod mizo

dominvest (ni preverjeno)

take velike projekte,mali izvajalci ne morejo izpelati zaradi več dejavnikov....

In reply to by imre (ni preverjeno)

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Ko sem še jaz hodiil na lesarsko skola
Se je majstrer vedno del na mene
Hoblaj hoblaj budala lena

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Vodstvo ima preveliko plačo
Mislim da bi bilo 3000 evrov neto čisto do volj

sivipanterus (ni preverjeno)

Direktor je član stranke, ki je v vladi!

Dejann svinskoglavic (ni preverjeno)

O pizda

In reply to by sivipanterus (ni preverjeno)

Ficlek (ni preverjeno)

Prejšnja vlada je domovom, ne glede na to ali so v levih ali desnih občinah, ali jih volijo levi ali desni direktorji, močno pomagala pri investicijah. Tako tudi Rakičanskemu. Očitno se je z novo vlado to ustavilo. Ampak mi plešemo.

Rreww (ni preverjeno)

Mi ne, zate ne vemo, ampak mi zagotovo NE. Plesejo volivci sarcizmov, golobizmov in fajonizmov, mesecniki pa so vedno. Jjizmov pa so postrojeni. Ostali v parlamentu si pa nadevajo maske.

In reply to by Ficlek (ni preverjeno)

Starejše novice