Slika je simbolična.
Na pismo za javnost zdravnikov in zobozdravnikov Zdravstvenega doma Gornja Radgona so se odzvali iz občin Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona so v pismu javnosti sporočili o nevzdržnih delovnih razmerah. Sporočajo, da se soočajo s kadrovsko stisko, ki bo vplivala na dostop do zdravstvenih storitev ne glede na stavko.

Zavod po njihovih besedah razpolaga le s tremi specialisti družinske medicine, ki so po zakonu dolžni zagotavljati poleg pokrivanja ambulant še nujno medicinsko pomoč.

Župane občin ustanoviteljic so že pozvali, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v Zdravstvenem domu Gornja Radgona izboljšajo, a pravijo, da tega ne morejo storiti.

»Pozivamo jih, da razmislijo še enkrat. Preden bo prepozno,« so zaključili.

Iz občin soustanoviteljic so se odzvali na pismo zdravnikov in zobozdravnikov

Na pismo za javnost zdravnikov in zobozdravnikov Zdravstvenega doma Gornja Radgona so se odzvali iz občin Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so soustanoviteljice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona.

V odzivu so zapisali, da razumejo problematiko in skrbi zaposlenih zdravnikov glede preobremenjenosti zaradi pomanjkanja zdravnikov.

»Vsekakor smo zaskrbljeni zaradi posledic, ki zaradi tega nastajajo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, zato želimo in pričakujemo, da zaradi trenutne situacije pacienti ne bi bistveno občutili posledic pri zagotavljanju zdravstvenih storitev na primarni ravni in da se zagotavljanje nujnih zdravstvenih storitev na območju občin ustanoviteljic ne poslabša.«

Dodali so, da občine kot ustanoviteljice oziroma soustanoviteljice zdravstvenih zavodov nimajo praktično nobenih instrumentov, ki bi na »neustrezno politiko na področju medicine« lahko vplivali.

Skupno izjavo za javnost občin Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici objavljamo v celoti.

»Občine Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici kot soustanoviteljice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona razumemo problematiko in skrbi zaposlenih zdravnikov glede preobremenjenosti zaradi pomanjkanja zdravnikov. Vsekakor smo zaskrbljeni zaradi posledic, ki zaradi tega nastajajo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, zato želimo in pričakujemo, da zaradi trenutne situacije pacienti ne bi bistveno občutili posledic pri zagotavljanju zdravstvenih storitev na primarni ravni in da se zagotavljanje nujnih zdravstvenih storitev na območju občin ustanoviteljic ne poslabša. 

Več kot očitno je desetletja neustrezna politika na področju medicine na ravni države začela kazati svoje posledice in se zdaj odraža na lokalnem nivoju, na to pa občine nimajo vpliva. Sindikati zdravnikov in drugi že desetletja opozarjajo pristojne v državi glede problematike pomanjkanja zdravnikov, ki je sistemski problem na državni ravni. Občine kot ustanoviteljice oziroma soustanoviteljice zdravstvenih zavodov – zdravstvenih domov pri tem nimamo praktično nobenih instrumentov, ki bi na to stanje lahko vplivali ali ga izboljšali. Občine smo skupni zavod ustanovile, da opravlja osnovno zdravstveno dejavnost v skladu z zakonom in mrežo zdravstvene službe na primarni ravni na območju občin. Zavod ima svoje organe: svet zavoda, direktor zavoda in strokovni svet zavoda. Zavod upravlja svet zavoda, direktor pa organizira in vodi delo ter poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod ter je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela zavoda

Zavod je pravna oseba, ki nastopa v pravnem prometu v okviru svoje dejavnosti samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun. Premoženje zavoda je last ustanoviteljic, z vsem premoženjem pa upravlja zavod. Ustanoviteljice so dolžne zagotavljati zavodu sredstva za njegov razvoj oziroma razširjeno reprodukcijo v okviru sprejete mreže javnega zdravstva v občinah ter finančnih možnosti za te namene.

Občine ustanoviteljice svojo dolžnost izpolnjujemo in zavodu z izvajanjem investicij zagotavljamo prostorske pogoje kot osnovna sredstva za delo – torej v okviru naših pristojnosti in zmožnosti delamo vse v naših močeh, da se pogoji dela v našem skupnem zdravstvenem domu konstantno izboljšujejo. Občine ustanoviteljice torej smo imele in imamo posluh za večje investicije zdravstvenega doma in smo za potrebe zdravstvenega doma nedavno sofinancirale in izvedle sledeče projekte: 'Izgradnja centra za krepitev zdravja' – velik prizidek v skladu z željami in potrebami zdravstvenega doma vključno z vso opremo in potrebno infrastrukturo, nabava reševalnega vozila, nabava osebnega vozila za patronažo, nabava ultrazvočnega aparata za dispanzer za žene. Aktualno pa je pred nami večji projekt rekonstrukcije in prizidave zdravstvenega doma za potrebe laboratorija.

Vsekakor pa notranja organizacija zavoda in problematika kadrov ni v domeni županov in občin, ampak v pristojnosti vodstva zavoda. Pričakujemo, da vodstvo zdravstvenega doma išče rešitve za zagotavljanje potrebnih kadrovskih resursov in skuša z ustrezno organizacijo dela zagotavljati izvajanje storitev zdravstvenega doma v predpisanem obsegu na območju štirih občin soustanoviteljic javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona. 

Župani smo že sklicali ponoven skupen sestanek z zaposlenimi zdravstvenega doma kot odziv na pisanje v medijih, da si pojasnimo ponovno okoliščine trenutne situacije. Vsekakor pa smo župani vedno bili in bomo pripravljeni za pogovor in iskanje rešitev za skupno mizo in v okviru naših pristojnosti.«

Komentarji (9)

čarni vrag (ni preverjeno)

Pri nas nihče za nika ne odgovarja. Župani so pristojni samo za svoje tajnice.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Saj za tajnice mora tudi nekdo poskrbeti !

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...tajnice pa za njuve posiližijve...

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Asa4 (ni preverjeno)

PET MITOV O ZDRAVNIŠKI STAVKI 1) 🖐Zdravniki med stavko ne delajo. Ni res! Slovenski zdravniki obravnavamo VSE nosečnice, nujne in onkološke bolnike, stare do 18 in nad 65, pa tudi veliko večino ostalih, ker ne želimo, da zaradi vlade nastradajo bolni ljudje.🫂 2) 🖐Zdravniki, ki delajo, stavke ne podpirajo. Ni res! Podpora stavki je po naši anketi 98,5 %!💪 3) 🖐Zdravniki stavkajo zaradi denarja. Ni res! Zdravniki "stavkamo", ker ne vidimo nobene druge možnosti, kako vlado opozoriti na razpadanje javnega zdravstva! Plačna reforma je le ena od nujnih delov celovite zdravstvene reforme, ki so jo obljubljali pred volitvami! Stavkamo, ker vlada ne izpolni pogodbe, ki jo je sama podpisala! Če vladni podpis nič več ne šteje, v kakšni pravni državi živimo?⚖️ 4) 🖐Odpoved soglasij za nadurno delo je del stavke. Tehnično gledano ne drži! Delo največ 40+8 ur tedensko je pravica vsakega delavca, ki je bila z našim privoljenjem doslej kršena. Tako smo zagotavljali delovanje 24-urnih urgentnih služb in bolnišnic. Zaradi ignorance vlade ne vidimo motivacije, da bi še naprej žrtvovali svoje zdravje in odnose z bližnjimi. Kako bo sistem deloval po 1. marcu, ni naša odgovornost.🏥 5) 🖐Stavkajo samo slovenski zdravniki. Ne drži! Stavke potekajo mariskje, kjer zdravstveni sistem razpada ali zaposleni niso zadovoljni s pogoji dela. V VB poteka najdaljša zdravniška stavka v zgodovini. S tem da oni na dan stavke dejansko ne pridejo v službo! Stavka poteka v Južni Koreji. Nedavno so o zdravniških stavkah poročali iz Nemčije, Španije, Italije, Portugalske ... Rekorderji glede stavk so poljski zdravniki, l. 2017 so celo gladovno stavkali.

čarni vrag (ni preverjeno)

Stavkajoči zdravniki med stavko delajo v privatnih klinikah,

Vaše ime (ni preverjeno)

Vlada pričakuje in prisiljuje zdravnike v prekomerno delo. Zdravniki so to za dobro plačilo pripravljeni opravljati, čeprav zasebno življenje trpi.

Realna plača skozi leta pada, zdravniki hočejo višje plačilo. Vlada pravi nič ne bo, niti pogajali se ne bomo 1 mesec. Zdravniki pravijo potem pa nič ne bo s prekomernim delom, prekličejo soglasja.

Večina čakalnih dob se poveča vsaj za tretjino, vključujoč urgenco. Naprej je težko špekulirati kaj sledi.

Roberto, master negotiator!

. (ni preverjeno)

Če bi delali preveč nebi meli časa še za drugo službo.

In reply to by Vaše ime (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Glavni interes teh ka štrajkajo je delo v privatnih klinikah. V bolnici so preobremenjeni, popodnevi pa puni elana idejo delat privat. Njihov interes so dolge čakalne vrste, da ljudje obupajo in rajši plačajo preglede iz svojega žepa. Tisti, ki lahko, drugi pa poiščite kakšnoga vrača, ka de vas zdravo. Cilj globalistov, ka ljudje čimprle merjejo.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Kaj vedno neke fore vodstvo zavoda in spet vodstvo zavoda ???

Sneti rokavice !!!

Ne vodstvo zavoda !

IME in PRIIMEK direktorja !!!

Že davno sem povedal, da zdravniki naj delajo svoje delo za katerega so se šolali.

Vodenje zavodov, bolnišnic, zdravstvenih domovih in podobno pa prepustiti dobrim in uspešnim menedžerjem.

Starejše novice