Občina pojasnjuje prometne spremembe ob prenovi mestnega središča.

Z začetkom oktobra se je v Murski Soboti začel prvi sklop napovedane prenove mestnega središča. Dela, s katerimi bo Pomgrad uredili 1,2 hektarja mestnih površin, v tem trenutku potekajo na območju od Hotela Diana do dela Ulice arhitekta Novaka proti Policiji.

Slovenska ulica sicer ni zaprta, je pa vzpostavljena delna zapora za promet v delu, kjer potekajo dela.

Spremembe v prometu so med občani in obiskovalci povzročila tudi nekaj zmede. Medtem ko so nekateri zmotno prepričani, da je središče mesta povsem nedostopno avtomobilom, se drugi sprašujejo, od kdaj je kolesarska steza vzdolž Slovenske ulice postala parkirišče. Kot smo opazili, namreč na površinah, namenjenih kolesarjem, te dni pogosto parkirajo motorna vozila.

Za pojasnila smo zato zaprosili Mestno občino Murska Sobota, kjer odgovarjajo, da je ob odprtju gradbišča na omenjeni lokaciji spremenjen prometni režim, na katerega opozarja tudi začasna prometna signalizacija. Parkiranje na kolesarski stezi pa je izjemoma dovoljeno zaradi potreb bližnjih poslovnih subjektov:

»Uradna zapora za ves promet velja od križišča med Slovensko in Zvezno ulico. Del Slovenske ulice od Zvezne ulice v smeri Hotela Diana je izvzet iz veljavnega prometnega režima. Zaradi okoliških poslovnih subjektov  pa se tolerira parkiranje na tem območju, saj izvajalec gradbenih del ne potrebuje celotnega območja za potrebe sanacije dela ulice. Vsi udeleženci cestnega prometa (tudi kolesarji) so s Slovenske na Slomškovo ulico vodeni preko Zvezne ulice. Ker želimo omogočiti dostop do omenjenih poslovnih subjektov tudi kolesarjem, bomo ustrezno prilagodili začasno signalizacijo tudi za kolesarje,« so zapisali v MOMS.

V prometnem režimu je torej prišlo do naslednjih sprememb:

  • odsek od Slomškove ulice do ulice Arhitekta Novaka je zaprt za motoriziran promet,
  • promet je urejen od krožišča pri Hotelu Zvezda v smeri proti Zvezni in z izvozom po Zvezni ulici,
  • povezava Cvetkove ulice do ulice Arhitekta Novaka ni zaprta in je prevozna.

Na soboški občini poudarjajo, da so z oznakami poskrbeli, da ne bi prihajalo do slabe volje.

Gradbišče bo pomično, naslednji odsek na vrsti januarja

Samo gradbišče bo sicer pomično. V okviru faze 1a, ki je te dni zajela območje Slomškove ulice do ulice Arhitekta Novaka, bodo dela potekala od oktobra do decembra letos, nakar bodo sledili še ostali odseki južnega dela Slovenske ulice. Nekatere odstranjene materiale, na primer granitne plošče bodo  odstranili ter skupaj z urbano in drugo opremo uporabili na drugih lokacijah.

Potek del si oglejte v grafiki:

Bo pa po pojasnilih pristojnih središče mesta tudi v času gradnje gostilo tradicionalne prireditve, kot so Trezino in Miklošovo senje, Martinovanje in Silvestrovanje z nekaj prilagoditvami.   

Dela bodo zaključena v letu in pol

Kot smo že poročali, prenova predstavlja največjo investicijo soboške občine v letu 2020, saj njena vrednost znaša 4,3 milijona evrov. Projekt je sofinanciran iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj, tako bo za projekt namenjenih tri milijone evropskih sredstev, preostanek pa bo šel iz občinskega proračuna Mestne občine Murska Sobota. Gradbena dela naj bi sicer bila zaključena v letu in pol. 

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BB

Delna zapora?

Obvoz preko cone s 10km/h omejitve??

Koga farbate - za remenke je še prerano ???

Sobočanc (nepreverjen)

Zakaj sobočanec ne stoji pri občini. Lahko bi vozil po staneta rozmana, kot do sedaj ko je bila zaprta slovenska od zvezde do dijane. Za nas invalide, ki smo se navadili na javni prevoz je sedaj dosti slabše. Uredite da bo spet vozil mimo občine.

helmut (nepreverjen)

leto pa pou ? Če bi se redno cuj zeli nemajo dva meseca kaj delati

narod je čuda (nepreverjen)

Te pa ajde strokovnjak, pa tiste ka se z tebo strinjajo, ite delat.

In reply to by helmut (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Ko pri Lovenjakov Dvor ješ staro dinstano zelje in župo gor pogreto. Neprecenljivo!! Dober tek https://images.24ur.com/media/document/Lovenjak_Polana.pdf

Jajajajajaja (nepreverjen)

OMG november 2020???? Se vidi sto dela. Ne sposoben pomgrad. To do valda 5 najbol sprepiti tu delali, zato tak dugo traja, drzalo pa itak nebo vec kak 5 let. Kak vse bloke kaj delajo. Poceni naredit pa drago prodat. Vsaka cast. Samo dosta skasirajo od obcine. Tu si bodo spet eni redno zepe napolnili.

ANovak (nepreverjen)

Super. Slovensko bodo prenavljali vsakih nekaj let, ulica Arhitekta Novaka pa razpada.

žalostno (nepreverjen)

če do tak delali kak v stari ulici pa v tomšičevi te to nede 5 let končano.Ite si poglednite staro ulico :-) novi asvalt in že zakrpani,pa niti 1 mesec nej minil in že so bila popravila .

ha ha (nepreverjen)

nej na pamet ;-) še nejso končali v stari ulici,ker morejo še nekaj popravljati in postavljati mulde ker niso pravilno asvaltirali

In reply to by žalostno (nepreverjen)

AHAM (nepreverjen)

"Slovenska ulica sicer ni zaprta, je pa vzpostavljena delna zapora za promet v delu, kjer potekajo dela."

No ge se pa te dönok lejko z avtojon mijmo pripelaš če je delna zapora ge potekajo dela ?

bkd (nepreverjen)

Po Gregorčičovoj majmun eden. Vej maš pa vse lepou označeno. Eni li morete sigdar neka pametovati, pa če glij serete na pune a glumite nekše pametnjakoviče.

In reply to by AHAM (nepreverjen)

IgnoratioIurisNocet (nepreverjen)

Sobočanci se pa peški ali z biciklinon sprafte v varaš, nej ka se 500 m z avtojon vozite delat pa v bauto, te pa ka je gužva! Rajši de 15 min. parkirišče isko pa šinfo vse povprek, namesto ka bi se
5 min. sprehodo!

fičkomat (nepreverjen)

a4 papir pa puščica..ajaj..pa toga nega nindri v Evropi

nindriindri. (nepreverjen)

Aja? Kak pa je te drugje? V vašoj liblenoj avstriji je čista isto. Umleitunge majo na isti način označene.

In reply to by fičkomat (nepreverjen)

gost8 (nepreverjen)

Nej san ljubitelj župana policaja, posebej nej njegove neoliberalne stranke, glij tak kak düjgih neoliberalnih strank nej (sds,nsi,desus,sab,sns,lmš,smc). Samo v ton primeri zapore Slovenske ulice pa nikak ne razmin tiste šteri se bunijo. Ja kak za božo volou pa naj napravijo prenovo cejle vilice, brez ka bi vilico bar občasno coj zaprli ?! Tak ka tou kukanje pa džoukanje, ka je vilica delno zaprejta, je čista brez veze.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice