Pred Regijskim promocijskim centrom Expano je danes potekala predstavitev razširjene in posodobljene mreže sistema za avtomatizirano izposojo koles Soboški biciklin.

V sklopu aktivnosti nadgradnje sistema za avtomatizirano izposojo koles Soboški biciklin, ki ga je Mestna občina Murska Sobota vzpostavila  jeseni leta 2015, so bile v okviru projekta IronCurtainCycling postavljene tri nove postaje za izposojo koles. Ob obstoječih postajah na Trgu zmage in ob trgovskem centru BTC, si bo kolo odslej moč izposoditi tudi ob Expanu, pri dvorcu v Rakičanu in ob športno-rekreacijskem centru v Krogu.

Soboški biciklin bogatejši za 15 koles

Vsaka od postaj je opremljena s kioskom s komunikacijsko krmilno enoto in uporabniškim vmesnikom ter ogrodjem z desetimi zaklepnimi mesti (ključavnicami), ki so obenem polnilnice za električna kolesa. 

»Nove postaje so zasnovane na način, ki omogoča morebitno nadgradnjo oziroma prestavitev celotne postaje na drugo lokacijo. V sklopu nadgradnje sistema je bilo nabavljenih 15 novih koles (5 na postajo), od tega je 6 električnih koles. V prihodnje bo tako v sistemu na voljo skupaj 25 koles,« pojasnjujejo v soboški občini.

Znesek investicije v nadgradnjo, postavitev treh novih postaj, nabavo koles in storitev vzdrževanja in nadgradnje programskega dela sistema je znašal 63.524,79 evra z vključenim DDV.

Uporabnikom prijaznejši sistem izposoje

V sklopu nadgradnje sistema v nove postaje in kolesa so se pristojni odločili tudi za nadgradnjo sistema izposoje oziroma registracije v sistem, ki bo po novem bistveno prijaznejši za uporabnike. S tem povezana je tudi nadgradnja spletne strani Soboškega biciklina.

Prijava v sistem je možna le preko spletne strani www.soboskibiciklin.si. Po opravljeni prijavi  lahko uporabnik uporablja sistem “Soboški biciklin“ vse dni v tednu, z upoštevanjem časovne omejitve v višini 840 minut oziroma 14 ur. 

Obstaja možnost najema dveh paketov, in sicer letni najem za 15 evrov, ki velja za obdobje enega leta, in dnevni najem za 5 evrov. 

Prihajajo še tri nova postajališča

Sicer pa naj bi ponudbo kmalu še dodatno nadgradili:

»Sam sistem mislimo še razširiti v letošnjem letu z izvedbo treh novih postajališč za izposojo koles. Eno naj bi izvedli na Ulici Arhitekta Novaka pri stari porodnišnici, drugi dve pa v Občini Moravske Toplice ter v Občini Puconci, ki bi se potem tudi navezali na sistem Soboški biciklin, ki je že vpeljan,« nam je povedal Hugo Maučec, višji svetovalec na Oddelku za okolje in prostor Mestne občine Murska Sobota.

Kolesarjenje ob Železni zavesi

Projekt IronCurtainCycling (Kolesarjenje ob Železni zavesi), ki ga Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska v obdobju 2014-2020, je delno financiran s strani Evropske unije, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Namen projekta je razviti kolesarski turizem v slovensko-madžarskem obmejnem območju in izoblikovati čezmejno kolesarsko turistično destinacijo ob izjemno pomembni mednarodni kolesarski poti železne zavese EuroVelo 13. 

V okviru projekta bo vzpostavljena medsebojno povezana in označena mreža kolesarskih poti ter nova kolesarska ponudba in storitve, saj bodo izgrajene nove kolesarske povezave, označene kolesarske poti, vzpostavljeni kolesarski centri, e-polnilne postaje, kolesarjem prijazne nastanitve, počivališča, muzej železne zavese, pripravljena bo skupna kolesarska karta in mobilna aplikacija, tematske poti in oblikovani turistični paketi. 

V sklopu projekta pa so predvidena še številna izobraževanja, dogodki in promocijske aktivnosti. Velikega pomena bo umestitev v transnacionalni sistem EuroVelo in izoblikovanje močne znamke „Železna zavesa”.

Na območju Mestne občine Murska Sobota sta bili v sklopu projekta postavljeni dve novi kolesarski počivališči (v Krogu pri brodu in Bakovcih pri športno-rekreacijskem centru), tri nove postaje za izposojo koles, nabavljeno je bilo 40 koles za izposojo ter oprema za kolesarski center, območna kolesarska mreža pa je bila opremljena z novimi smernimi oznakami, s katero se je izvedla navezava na evropsko kolesarsko pot EuroVelo 13 in na drugi strani na ptujsko-ormoško območno kolesarsko omrežje ter Dravsko kolesarsko pot.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kje se vozijo ti soboški biciklini, jaz še nobenega nej san srečal.

hemeroid123 (nepreverjen)

Pa maximusi pa po btc-ji pa po gostilna se itak ne vozijo, tak ka jih verjetno nigdar neboš srejčo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ja... saj ima prav! V Soboti ima več ali manj vsak kolo. Torej, kdo se bo vozil s tem čudom? Kakšen Ljubljančan, kateri tu in tam zaide k nam? Saj se pelje... z avtom z enega konca do drugega... brez problemov in to naredi v nekaj minutah! Aja... da si bo ogledal mesto? Kaj si pa naj ogleda, medtem, ko mora strahovito paziti, da ne pade po teh luknjah na pločnikih, za katere župan misli, da so kolesarske steze!

Za resno debato: to je čisto navadno stran metanje denarja kot prvo in kot drugo, to si lahko "povezovalni" župan privošči, ker se ne čuti in se nikoli ne bo čutil... odgovornega! Pač komunist!

In reply to by hemeroid123 (nepreverjen)

GozdniJoža (nepreverjen)

Realno se do zdaj nišče nej vozo, ker je bijla registracija tak lesena ka bog pomagaj, pa je blo zašenki. Zdaj pa ščejo kasejrati 15€? :) ziher ja.

fdfh (nepreverjen)

Prosim popravite me če se motim. Če san tujec pa slučajno zavijnen v te expano ali v center Sobote, kak si lejko sposodim bicikln, ce ne ven slovenskoga jezika?

karl marx (nepreverjen)

Projekt Biciklin pa izposojevalnica električnih avtjov v Soboti je navadna neoliberalna snobovska navlaka s šterof soboška mestna neoliberalna oblast proba kopejrati Jankovića pa glumiti velemesto. Samo njoj glij ne uspeva. Medtem, ka oba projekta v Lublani uspešno laufata, se v Soboti nišče ne vozi z električnimi autojami, pa glij tak nej s tejmi biciklinami.

Vipko
Truplo

Teoretično se hudo motiš... praksa pa potrjuje tvoje besede:

... ker se imajo oni vendar za liberalce..., torej prilagodljive, sprejemljive... Nam govorijo NEO-liberalci!

Samo... kje in kdaj v zgodovini so bili komunisti teh kvalitet, torej da bi bili liberalni? Nikjer na dolgi rok... svetovna zgodovina tega ne potrjuje! "Lokalnih" zgodovin seveda ne moremo upoštevati... kajti če bi, bi bil najbolj pravičen in človeški sistem v nekdanji Sovjetski zvezi, pa Jugoslaviji, pa Bolgariji... in dandanes npr. v Severni Koreji! In take finte nam dandanes še vedno prodajajo... verjeli ali ne, v Sloveniji!

In reply to by karl marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Neoliberalci so SDS, NSI, SD, SMC, SAB in DeSUS.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Torej je po tvojem liberalna samo Levica? Vsi ostali... več ali manj po komunistični doktrini zavirajo? Pa saj se hecaš, a?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Spaček (nepreverjen)

Eno postajo za tej biciklne pa za Avant Go avte bi morali narediti še negi pri Spaček bar, ciganjski Merkator ali pa Mali park. Tu je preci ljudi okoli ka bi tou nucali.

umberto (nepreverjen)

Se je s šterin od tej peciklof že sploh kakšen človik pelo?
Ge že v živlenje nejsan vido niti enoga človöka na ton pecikli

šamprca (nepreverjen)

A ni bilo guča celo o nekšnih rikšah ,da bi jih naj tja pripeljal fuknjeni DF ?

Mala mravljica (nepreverjen)

Eh , pa to je sonaravno krožno gospodarstvo , isto kot biciklini zašraufani odzadaj na avtobuse , eh ja zadeva je resna .

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

ova biciklarna ne vredi pola kurca

sd Samo Denar (nepreverjen)

lidi ka se vse trlo ;-)

Mura je večna (nepreverjen)

jedino je bilo na pogrebi mojega prijatelja tovariša Tita več ljudi
Bravo čstitam oblinskemu svetu za to veliko stvar, za ta doprinos občini Murska sramota

Pohodnik (nepreverjen)

Bicikline hahaha....drugo pa tak nimajo kaj pokazat,tam okoli expanoja, kaj so pa zriktali za na vodo in kopalna sezona ,samo blato in mulj na obali! Važno ka se po prsih mlatijo da je porableni VES denar,ka se pa glede varnosti tiče je pa obup,ovi tabletaši se že na pomolu zbirajo!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice