Ob stoletnici združitve postavili nov spomenik, preverite, kaj simbolizira.

Le še nekaj dni nas loči od stote obletnice združite prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Pomemben jubilej ter velikane slovenskega in prekmurskega naroda, ki so s svojimi pogumnimi dejanji pisali našo zgodovino, bomo v soboto proslavili z veliko državno proslavo pred beltinskim gradom. Prav tako bomo zgodovinski mejnik zaznamovali s spominskimi obeležji na več lokacijah v Pomurju in po Sloveniji. 

Poročali smo na primer že o zametkih spomenika ob lekarni v središču Murske Sobote, načrtovanih kipih ob stolnici sv. Nikolaja in Prekmurskem trgu, ki nastaja v prestolnici ob Ljubljanici. V počastitev dogodkov pred sto leti pa je nova skulptura nedavno zrasla tudi v Beltincih, na lokaciji, kjer se je leta 1919 zbralo več kot 20.000 narodno zavednih Prekmurcev: 

»Na takratnem ljudskem zborovanju so odločitev pariške mirovne konference z 12. avgusta istega leta prepoznali kot priložnost, da odločno in glasno povedo, da so Prekmurci in s tem tudi Slovenci. Prav v naši občini je 17. avgusta 1919 vojska SHS, ki je po razpadu avstro-ogrske monarhije 12. avgusta zasedla Prekmurje, oblast predala civilni oblasti. Tako se je pri nas v občini Beltinci rodilo Prekmurje kot del Slovenije,« pojasnjujejo v beltinski občini.

V enotni množici izpostavljeni trije narodni buditelji 

V želji ujeti ta duh je nastala skulptura, ki simbolno poustvarja množico tistega dne. Z možnostjo vstopa v skulpturo bomo lahko podoživeli gnečo ter simbolno prisostvovali zgodovinskemu dogodku. Kot je razvidno iz fotografij, spomenik večji del že stoji, čakajo ga le še zaključna dela.

Po pojasnilih pristojnih stebri, ki tvorijo obeležje, predstavljajo:

•    Množico, ki je zrasla iz zemlje, na kateri stojimo in s katero je neločljivo povezana.
•    Množico, ki je na tem mestu vstala in zahtevala svoj prav.
•    Množico, ki ponazarja plodnost in vitalnost svojega naroda.
•    Množica, ki meče isto senco kot na ta dan pred 100 leti.

Čeprav je ta množica navzven enotna in anonimna, je obenem sestavljena iz posameznih, različnih in edinstvenih elementov. Enakopravni, vendar izpostavljeni člani množice pa so tri zaslužne osebe, na prsih katerih je potekala združitev oziroma bujenje narodne zavesti in katerim so posvečeni osrednji trije stebri.

Z bronastimi kipi izpod rok priznanega akademskega kiparja Mirka Bratuše so upodobljeni Ivan Jerič, Matija Slavič in Jožef Klekl starejši, ki iz množice vizionarsko in ponosno zrejo v svet. 

Skulptura bo hladila zrak v parku

A spomenik, ki je prostor našel v beltinskem parku, po besedah odgovornih ne bo povsem običajen. S posebno vgrajeno opremo bo namreč skrbel tudi za osvežitev v vročih mesecih:

»Intervencija ni zasnovana kot klasični kip, temveč kot aktivna urbana oprema s pršilci za vodo, ki poleti hladijo zrak v parku, pri čemer je voda tudi simbol Mure, reke, ki kot pravi Klekl st., ne ločuje, ampak povezuje, vodni pršci pa predstavljajo meglice nad mursko vodo.«

Uradno odprtje dan pred državno proslavo

Obeležje bodo sicer slavnostno predali namenu ta petek, na osrednji občinski proslavi z ljudskim rajanjem. Na predvečer državnega praznika bosta spomenik ob 19. uri odprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Beltinci Marko Virag.

Naslednji dan pa se bo ob 20.30 na dvorišču beltinskega gradu nato odvila še osrednja državna proslava, na kateri bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

»Ob tej posebni obletnici je najmanj sto razlogov, da celotni Sloveniji in tudi širše jasno in odločno sporočimo, da smo tukaj doma pošteni, delavni, prijazni, gostoljubni in ambiciozni ljudje, ki si prav tako kot vsi drugi Slovenci zaslužimo podpore in priložnosti, da s svojim delom in znanjem zagotovimo večjo blaginjo Prekmurju in celotni Sloveniji. Danes moramo mi pogumno stopati po poti povezovanja in z znanjem ter razvojno vizijo povezovati potenciale Prekmurja, Slovenije in Bruslja,« ob prazniku poziva beltinska občina.

Več o idejni zasnovi in programu sobotne prireditve preberite v povezani novici:

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
EMIL S. (nepreverjen)

Toliko bi vsaj počakali, da bi na fotografijah bil do konca zgrajen spomenik, ker to kar je sedaj na fotografijah je spomenik še v gradnji (da bi vsaj to pripisali pametnjakoviči).

helmut (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Preveri zgodovino, 1919 – Prekmurje republika!

gost121212112 (nepreverjen)

Par bakrenih cevi ka je od prenove cerkve ostalo. Vej dugo nede, te baker de hitro izgino od tu...

Mica Murici (nepreverjen)

V informacijo ni BAKER...

gost123 (nepreverjen)

Klančine - kipi županov današnjega časa.

100-100 (nepreverjen)

Komaj čakan ka mine tej cirkus z tou sto letnico. Nega dneva tak na facebuki kak v novinaj ka nas nebi što podučavo kak s te pa ovi zaslužni za pridružitev. Na edni strani komunisti (komunajzeri) odavlejo svojo istino, na drugoj strani pa papinska cerkev. Istina pa je ka so nej edni pa nej drugi nikaj nej prpomogli k priklučitvi. Pripomogo je narod in tou tisti narod šteri je znau ka smo mi Slovenci. Dosta tej te bilo duhovnikov tak papinskih kak evangeličanskij, dosta je bilo tuj lidi za štere se sploj ne ve. Največ zaslug je meo pa Matija Slavič-ja bil je duhovnik, samo ka je mela cerkev s ten. Tou tuj trbe povedati ka je dosta duhovnikov bilou proti tak evageličanskij kak pravoslavnij priklučitvi-rajši so bili za Madžarsko. Tak ka cerkev je nej nika nači kak komunajzeri-tuj te z Kučanon na čeli bi radi meli zasluge-samo kakše -tou ka so skora Prekmurščino vničili, tou ka smo v šolaj nej smeli kak deca gučati Prekmursko, tou ka mamo radio ge skora ne čuješ Prekmurske rejči. Ka ne gučin od novin-niti novin nemamo. Našo Prekmurščino so spravili na nivo narečja. Pa dobro pa naj bo narečje -te ga pa bar nucajmo v javnih občilaj. Pa ka zaklučin -nedo nan zgodovine pisali komunisti, nej cerkev pa niti ostali-pisali mo jo sami, či mo seveda ščeli.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si pravi stručko. Po tvoje so duhovniki neodvisni od svoje cerkve. Vsaka čreda ma svojoga pastira, tak ma vsako ljudstvo svoje voditelje. To pa je bila v tiston časi predvsem katoliška cerkev oz njeni duhovniki. Znano je tudi da tudi da evangeličanski duhovniki niso bili pretirano navdušeni nad združitvijo z državo v kateri je bilo evangeličanov zelo malo. Pravoslavnih duhovnikov pa v Prekmurju ni bilo, tudi pravoslavcev je bilo zelo malo. Ne vem ka kompliciraš s to prekmurščino. Saj tudi v Radkersburgi v šoli ne včijo štajerski dialekt, ampak knjižno nemščino. Tako je vsepovsedi na sveti.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

pastirček1 (nepreverjen)

"Vsaka čreda ma svojoga pastira..." - torej ste verniki te vseeno ovce, če tij tak praviš. Beeeeeeeeee

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

BÖLTIČAR (nepreverjen)

100-100 = 100 x si mimo strejlo, zaslužni za priključitev so bili točno ti duhovniki, ki so zdaj na spomeniki lejko ti pa tudi povem šteri pa absolutno nič nej so zaslužni, to je Kučan in tovariši komunisti, Kučan se je sam imenoval v te odbor za proslavo, samo ka bi vse prikroju po svoje. Ne vem ka se ma stari mešati zdaj ko je pa bil na oblasti pa je za Prekmurje absolutno nič nej napravo, zato to ni proslava zavednih Prekmurcov ampak komunistov. Mnogi Prekmurci ravno zaradi tega ne bomo šli na to proslavo ker ne želimo gledati partizanov kak do paradejrali z petokrako zvezdo. Žal nas 100 let zgodovine ni nič naučilo.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@ 100-100: Ne morem se pohvaliti, da veliko vem o tem, nekaj pa le: duhovnik ravno ne deluje samostojno, torej je bila Cerkev zainteresirana, da se priključimo? Tisti duhovniki, kateri so bili proti so bili več ali manj madžarskega izvora... in jaz jih razumem? Evangeličanski duhovniki se niso kaj prida pretegovali v prizadevanjih, da bi se priključili!
Da si komunisti sedaj marsikaj glede prikljčitve lastijo zasluge je res, bi pa morali že enkrat dojeti, da oni niso imeli s priključitvijo ama baš ništa, kakor se preprosto pravi.
100-100: imaš res probleme s tem, kdo bo pisal zgodovino? Katero? Saj so te zadeve več ali manj znane, le komunistom je preprosto povedano potrebno povedati, da nimajo nobenih zaslug. Pa ne nakladati o tem, da če ne bi bilo NOB-ja, nas ne bi bilo. Zgodbe za majhne otroke so pač to!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Neenotni ... k… (nepreverjen)

praznovati KRAJE. Zemljo so ukradli avstro-ogrski in odtujili od lastnikov nato pa naselili zlovake, sovjete, ruse, bulgare ... Kaj pa potomci okradenih avstro-ogrcev ... treba vrniti ukradeno zemljo!

čarni vrag (nepreverjen)

Kje si ti hodo v šolo? Pod mostom?

In reply to by Neenotni ... k… (nepreverjen)

pastirček1 (nepreverjen)

Ka sta vidva bila sošolca?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Soboški prdec (nepreverjen)

100-100 , ne vem , če si opazil , ampak tudi ti si se spustil na isti nivo , nekaj nas poskušaš podučevati , pa dajte od...više , koga še te to zanima , pa tudi ta spomenik , vse to bo prerasla trava .

auuu (nepreverjen)

Stebri lahko obenem ponazarjajo farane, izpostavljeni trije člani so najbolj zagriženi verniki in sicer,celo teologinja -direktorica doma ( vsem znana dama od popa ), ravnatelj glasbene šole- vernik iz prve vrste, ki čita pridige v cerkvi in njun vodja, zaščitnik ( sponzor s penejzami faranov )- duhovnik, župnik te župnije "gospod" Benkovič. To so tri zaslužne osebe, na prsih katerih je potekala združitev njihove, milo rečeno, pokvarjenosti, nečloveškosti, nemoralnosti in marsikaj bi se dalo še naštevati in katerim so posvečeni osrednji trije stebri. Oni iz množice vizionarsko in ponosno zrejo v svoj izprijeni svet iz svojih udobnih poslovnih stolčkov in kujejo še bolj betežna dejanja. Stebri simbolizirajo pokončnost i ponos direktorice in ravnatelja na čelu z župnikom, ker jim je uspelo ( brez kakršnihkoli konsekvenc ) oškodovati to prekrasno okolje za več kot 120 000 eurov( zaenkrat, stroški pa se še naprej kopičijo ).Na očeh vseh se norčujejo iz faranov. Ob tej posebni obletnici so tudi najmanj trije razlogi( direktorica,ravnatelj,župnik), da se končno jasno in odločno sporoči, da so tukaj doma med nami tudi, na žalost NEpošteni, BOLNO ambiciozni ljudje,predvsem pa NEČLOVEŠKI, ki si NE zaslužijo podpore in priložnosti, da s svojim delom UNIČUJEJO blaginjo Prekmurju in celotni Sloveniji. Farani župnije Beltinec si več kot zaslužijo vedeti resnico! Ne zavajate in ne slepite farane!

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj zdaj tu mešaš lokalne probleme beltinske cerkve. Misliš ka koga izven Beltinec to zanima? Tu se ide za državno proslavo priključitve Prekmurja.

In reply to by auuu (nepreverjen)

zadetek (nepreverjen)

še lokacija stebrov je prava! naravnost pred ustanovami tria ( direktorice,ravnatelja, župnika ). se pravi pred domom, glasbeno šolo in cerkvijo. zadetek v polno!

In reply to by auuu (nepreverjen)

res je (nepreverjen)

res je, maš praf

In reply to by zadetek (nepreverjen)

hirci (nepreverjen)

Kak vas Beltinčarje nej sramota ,ka vabite Serpentinška in Barbiko . Verjetno pride tudi kapelnik slinavi Horvat in ostala nesnaga .Fejst jih zovite še riti jim poližite

BÖLTIČAR (nepreverjen)

hirci - Nihče od Beltinčarov je nej vabo Serpentiška. Serpentinška je povabo Kučan osebno pa lidij nikaj nej pital, če jim paše ali pa ne, pa to še ni vse Kučan ga je tudi določo za glavnoga govorca, ravno tak ga je "stric iz ozadja" postavo za predsednika vlade, čeprav na nobenih 3 volitvah do sedaj niti slučajno ni zmagal. Tak ka ne sramoti Beltinčance mij pri ton nismo imeli nič, zaradi tega tudi na tako proslavo ne bomo šli.

In reply to by hirci (nepreverjen)

pastirček1 (nepreverjen)

Meni je vse tou itak redno smejšno. Cejla ta stvar okouli priključitve k nekšomi matičnomi narodi. Kero je te naš matični narod? Slovenci? Slovenije te nej še bilou, niti je ostali slovenski narod (kranjci) prlej sploj znao nej ka prek Mure obstajajo nekši slovani, keri majo lastno identiteto, lasten jezik, lastno književnost, lastno kulturo..... po marsikon smo bili pred Kranjcami v tistih časih, pa so nas s priključitvijo totalno uničili. Naš jezik so spremenili v narečje, uničili so našo književnost, kulturo in nan čisto uničili identiteto. Za nas Prekmurce se je pred 100 lejtami zgoudilo samo tou ka se nan je zamenjo okupator. Je pa samo ena razlika, pod mađarami je biu prekmurski jezik živi, kultura in identiteta prekmurskoga naroda je bila na vrhunci, v cerkvaj so župniki vodili meše v prekmurskon jeziki in šteli psalme iz biblije kera je bijla v prekmurščino prevedena iz originala (Kuzmič) in je mejla iste lastnosti kak Brižinski spomeniki, nej pa kak kranjci keri so meli dalmatinovo biblijo kero je Dalmatin prevero iz nemške kopije in je bila fest spremenjena in prilagojena, tudi iz strani Dalmatina. Prekmurci bi zdaj mogli "praznovati" dva dogodka - Osvoboditev izpod mađarskoga okupatora in pa Slovensko zasedbo Prekmurja ( in uničenje Prekmurskoga naroda ).

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si še vse vkup zmešo. Prvi ka je prevedo Biblijo iz latinščine je bil Martin Luter. Martin Luter je oče nemškega knjižnega jezika. Ravno tako je Primož Trubar oče slovenskega knjižnega jezika. S to prekmurščino pa že pretiravlete. Kelko ljudi pa guči Prekmurščino? Kakšnih 50.000 ljudi. Tak miniaturni jezik v gnejšnjon sveti nemre obstajati. Še Slovenščina je ogrožena. Da bi pa Dalmatin fejst spreminjo in prilagajo Biblijo pa prvič čujem. Ali lejko navedeš kakšen vir kjer to piše? Se vidi ka nemaš pojma. Dalmatin je prevajo iz latinščine, si je pa verjetno tudi pomago z Lutherjevim prevodom.

In reply to by pastirček1 (nepreverjen)

Goričanec81 (nepreverjen)

Tak je.... Kak vö vidi po komentaraj niti svoje zgodovine nevejmo poštüvati kak mo li te sebe pa sočloveka poštüvali. In zatou nemremo čakate ka do nas drügi poštüvale pa lejko 1000 lejt minej nej samo 100.

karpat (nepreverjen)

Vse najboljše zavedni Prekmurci.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice