Vsako ministrstvo se je samostojno odločalo o področjih, kjer so možni prihranki, je še poudaril Golob.

Predsednik vlade Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje o neusklajevanju socialnih transferjev z inflacijo za prihodnje leto napovedal, da bodo dodatne vire v proračunu našli s trošarinami na tobačne izdelke, sladke in žgane pijače. Poudaril je, da se je vsako ministrstvo samostojno odločalo o področjih, kjer so možni prihranki.

Pri socialni pomoči je treba upoštevati stisko ljudi in te pomoči ne zmanjševati, je dejal Golob in zagotovil, da je nihče ne zmanjšuje. Prav tako pa je po njegovem mnenju treba preprečiti, da ne prihaja do zlorab in »da se ne splača bolj biti doma kot delati«.

Ob tem je napovedal nadzor nad porabo sredstev preko digitalne kartice. Pri rekordno nizki brezposelnosti je treba po njegovem mnenju najprej stimulirati tiste, ki delajo.

»Ko bodo vzpostavljene razmere za boljši nadzor in se ta socialna pomoč ne bo zlorabljala, bomo vzpostavili dodatne vire,« je dejal. Ob tem je napovedal, da bo ministrstvo za finance preučilo dodatne vire za usklajevanje socialnih transferjev z dvigom trošarin na tobačne izdelke, sladke in žgane pijače.

Sredstva bodo po njegovih besedah namenjena vsem ranljivim skupinam, ne samo za socialno pomoč.»Zato, da bomo zagotovili sredstva, ki jih vaš minister ni uspel,« je dejal.

Luka Mesec: »V luči varčevanja zaradi poplav smo iskali čim manj boleče možnosti«

Poslansko vprašanje o neusklajevanju socialnih transferjev za prihodnje leto je predsedniku vlade namreč zastavil poslanec Levice Milan Jakopovič, potem ko je na četrtkovi seji odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri so obravnavali predloga proračunov za prihodnji dve leti, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec iz stranke Levica dejal, da so v luči varčevanja zaradi avgustovskih poplav iskali »čim manj boleče možnosti«.

Ob tem je dodal, da kljub temu »boli predvsem zamrznitev socialnih transferjev v letu 2024«, kar je naletelo na neodobravanje poslancev koalicije in opozicije. Jakopovič je v izjavi za medije pred današnjo sejo DZ dejal, da je v času varčevanja neprimerno, da slednje temelji na najšibkejših v naši družbi.

Mesec je tudi v današnjem odgovoru na poslansko vprašanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič o problematiki ureditve ustrezne pomoči tretje osebe otroku s posebnimi potrebami odgovoril, da je ministrstvo za finance proračun ministrstva za delo zaradi varčevalnih ukrepov in poplav zmanjšalo za 300 milijonov evrov. Zaradi tega imajo težave s financiranjem tudi že obstoječih programov.

»In to je bistven razlog, zakaj te rešitve nimamo, ker zanjo enostavno ni denarja,« je dodal.

Golob: Treba je zagotoviti denar za popoplavno obnovo

Golob je pojasnil, da je ministrstvo za finance v procesu načrtovanja proračunov za prihodnji dve leti vsakemu od ministrstev dalo nalogo, da poišče področja, kjer so možni prihranki s čim manj negativnimi posledicami. »Vsako ministrstvo se je glede tega odločalo samostojno,« je poudaril.

»Danes priti sem in potem izigravati sklepe vlade, na katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno,« je bil oster.

Ob tem je poudaril, da vlada ne varčuje »kar tako«, ampak ker je v avgustovskih poplavah najmanj 600 družin ostalo brez domov in ker je treba zagotoviti denar za popoplavno obnovo. »Nikomur nismo vzeli socialne pomoči, socialna pomoč ostaja natančno enaka, kot je,« je dodal.

Zakaj se je višina nekaterih transferjev na predlog ministrstva povečala in drugih ne, pa po Golobovih besedah ni vprašanje za predsednika vlade.

»Čeprav se vam to zdi, ker je vedno priročno, da je ob slabi novici predsednik vlade tisti, ki naj odgovarja, ko je dobra, takrat pa so ministri, ki se s tem hvalijo,« je bil kritičen premier.

Kot je sicer dejal, se je sam navadil te vloge, a je hkrati poudaril, da je treba biti v parlamentu pošten.

Za Socialne demokrate ključno, da ne jemljejo pravic tistim, ki so že tako šibkejši

Današnji odgovor Goloba na vprašanje poslanca Levice je odmeval tudi med koalicijskimi partnerji, ki pa hkrati poudarjajo, da razprava o predlogu proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti še poteka, zato se za zdaj še nadejajo možnosti nadaljnjega usklajevanja.

»Za Socialne demokrate je ključno, da ne jemljemo pravic tistim, ki so že tako šibkejši. V času poplav pa smo dobili nov del prebivalstva, ki je močno ogrožen,« je ob robu redne seje DZ danes izpostavila predsednica SD Tanja Fajon. Ob tem je spomnila, da je bil proračun sestavljen v drugačnih okoliščinah, je tudi varčevalen, čeprav vlada ne znižuje sredstev za investicije, je navedla.

A pogajanja še potekajo, gre za predloga proračunskih dokumentov in v koaliciji si želijo najti dodatna sredstva tudi za socialne transferje, je zatrdila podpredsednica vlade Fajon.

»Upam, da bo v pogajanjih mogoče najti še kaj fleksibilnosti. Za zdaj pogajanja potekajo, želim si ostati optimistka,« je sklenila.

Po mnenju vodje poslancev Levice Mateja Tašnerja Vatovca pa je napoved trošarin, ki jo je danes podal Golob, »popolnoma v pristojnosti ministrstva za finance, tako da bi pričakovali, da bi minister za finance to storil veliko prej«. Sicer pa današnji odgovor predsednika vlade v Levici razumejo kot signal, da se je moč o ustreznih rešitvah še pogovarjati.

Komentarji (20)

Pa (ni preverjeno)

Golob ti vzemi tistim ki imajo denarja da ne vejo kam z njimi ne reveže gulit

revežž (ni preverjeno)

Te de mogo san sebe zejte pa njegovin kameradon kak je naprimer Janković. Tou se pa nede zgoudilo. Rajše sirotinjo obejra. Zdaj de baje še vrtec za drugega otroka trbelo plačate.....

In reply to by Pa (ni preverjeno)

janšova vlada (ni preverjeno)

Po informacijah RTV Slovenija so kriminalisti na sedežu SDH-ja v Ljubljani zasegli več dokumentacije, neuradno naj bi bila preiskava povezana s prodajo državnega deleža v družbi Meta Ingenium. Zgodba izvira iz julija 2020, ko je SDH 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, ki je imela v lasti 10,8-odstotni delež Bia Separations, prodal italijanski družbi Meta Venture, in sicer za 2,5 milijona evrov.

Družbo Bia Separations je nato na začetku novembra 2020 prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v denarju, drugo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech.

SDH je nato proti Meti Ventures in Meti Ingenium vložil tožbo za ugotovitev neveljavnosti pogodbe o prodaji državnega deleža v Meti Ingenium in predlog za zavarovanje svojih s tem povezanih terjatev z začasno odredbo. Okrožno sodišče v Ljubljani je z začasno odredbo prepovedalo razpolagati s kupnino, ki jo je Meta Ingenium pridobila s prodajo 10-odstotnega deleža v Bii Separations, nato pa je sodišče po ugovoru Mete Ventures in Mete Ingenium začasno odredbo razveljavilo.
...............................................

14 milijonov državnih pejnez so maznili tej vaši poštenjaki

In reply to by revežž (ni preverjeno)

FIGARO (ni preverjeno)

Kaj te več niti ena slovenska firma ne more imeti slovenskega imena??!

In reply to by janšova vlada (ni preverjeno)

Bruce Dickinson (ni preverjeno)

@ janšova vlada. Ka si pa te zaj tij vküp zamejšau. Ide se o dvigi cejn, ne ka je što kumi audau. Bar, vej pa šče ednauk prečitaj prispejvek. Malo te je nekam odneslo.

In reply to by janšova vlada (ni preverjeno)

svojattt (ni preverjeno)

Ja itak.... reveže de to zdaj čisto do konca zatuklo ka do se podražili cigareti, pa sladke pijače in alkohol....

In reply to by Pa (ni preverjeno)

FIGARO (ni preverjeno)

Čudno, da nikomur od kompletentnih ne pade na pamet, da bi podražili diamante, rubine, smaragde, zlato itd...

In reply to by svojattt (ni preverjeno)

Bodisi (ni preverjeno)

Pa, zar ne vidiš da on čisto kontra dela,on že vsem jemlje samo ka do mel za svojo požrešno kobilico

In reply to by Pa (ni preverjeno)

Albana (ni preverjeno)

Zato pa zdaj plešimo, ker smo izvolili lewo vlado.

In reply to by Pa (ni preverjeno)

Maš praf (ni preverjeno)

Pa etakšnin, kak si ti, D.Fuknjenec, ka cejli život zlorablaš socialo, ka maš te 24 vör časa
jahati na S.info, pisati gnijle komentare, lapati po sobočkih gost. lokalij .................

čarni vrag (ni preverjeno)

jaha na migranti
tvoja
mamica

In reply to by Maš praf (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Še bolj bi mogli to dvigniti! Najbolj pa na sladkarije in sladke pijače. Strup od strupa!

janez janez (ni preverjeno)

Olosh, van pravovernin veganon bi trbelo davek na travo računati!!!!
Nej sladko, nej masno, nej piva pa čika, nej............. halo..... vsak naj žive kak šče!!!!

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Plešite norci.

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Janša ne bi dajal Niki Kovač in sličnim po 300 000€.

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

FIGARO (ni preverjeno)

Oooo.., težka intelektualna odločitev...

Anju Mariška (ni preverjeno)

Čista prav, ukinoti tau smrdečo razvado od čikov. Edni ruknejo po dvej škatli na den čikov. Tau njemi ne smrdij, da pa vijdi ka se z laura kadij sauside, de pa nevolo delau za dim pa za drde delce pa ka de raka fasivau. Čikaši so po onesnaževanju okolja na 5ton mesti. Od dima pa do pikavcov kere ta mečejo. Nesnage smrdeče, ka van z gaubcov smrdij kak z greznice.

Bojci bojci (ni preverjeno)

Tij se budalo,vogrsko ale pa medjimursko

In reply to by Anju Mariška (ni preverjeno)

Anju Mariška (ni preverjeno)

Nej je tvoj stare malo sajavi. Tak rahlo.

In reply to by Bojci bojci (ni preverjeno)

Dvomljivec (ni preverjeno)

Končno pametna poteza za bolj zdravo življenje in čestitke.

Starejše novice