Na kužnem znamenju, ki krasi Glavni trg, se je v teh dneh pojavil 'korona okrasek' v zlati barvi, ki pa se bo moral posloviti.

Mestna občina Maribor je na družbenem omrežju Facebook sporočila, da bo odstranila zlati 'korona okrasek', saj »načeloma podpira kulturne projekte, vključno s prostorskimi instalacijami in performansi, v tem primeru pa je šlo za dogodek na zaščitenem kulturnem spomeniku, ki ga izvajalec ni napovedal niti pridobil soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije«. 

»Zaradi navedenega bo Mestna občina Maribor na priporočilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, odstranila predmet, ki ponazarja virus, ki povzroča covid-19,« so zapisali.

Kužno znamenje na tem mestu stoji že tri stoletja. Spada v obdobje visokega oziroma zrelega baroka na Slovenskem. Prvotno so spomenik poleg Marijinega kipa krasili še kamniti kipi dveh angelov in osmih svetnikov. 

Okoli leta 1886 so se kipi angelov in dveh svetnikov izgubili. Tako je danes osrednji del spomenika kip Marije Brezmadežne na stebru, okoli nje pa je razvrščenih le šest svetnikov.

Spomenik na Glavnem trgu pred mariborskim rotovžem pa ni original, pač pa replika. Izpostavljenost mrazu, soncu, svetlobi, padavinam in drugim dejavnikom lahko na kipih na prostem pusti trajne posledice. Tudi kužno znamenje je že začelo podlegati neprizanesljivim vremenskim dejavnikom, zato so se odločili, da originale kipov hranijo v Zavodu za varstvo kulturne dediščine (tam so na ogled kipi šestih svetnikov) in v Pokrajinskem muzeju Maribor (kjer hranijo kip Marije Brezmadežne), na trg pa postavijo kopijo originala.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aleksandar ke… (nepreverjen)

ČEBI PA DALI KAKŠEN PBREZAN JUŽNJAŠKI KUREC PA NE BI BILO PROBLJEMA

Starejše novice