Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podelilo 1280 novih mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše. Na razpis se je prijavilo 21 domov za starejše, od tega dva iz Pomurja.

Dom Kuzma je eden izmed domov za starejše, kjer imajo več stanovalcev kot podeljenih koncesij, zato so se tudi lansko leto prijavili na razpis za 21 dodatnih postelj.

Letos brez bančne garancije, leta 2018 premalo točk

Kot izhaja iz poročila komisije, ki je pregledovala 21 prejetih vlog, pa je bila vloga doma za starejše na Goričkem izločena kot nepopolna. Razlog? Ob prijavi niso predložili bančne garancije, kar je bil eden izmed razpisnih pogojev.

"Na razpis smo priložili garancijo s strani zavarovalnice, s katero smo se prav tako prijavili na razpis že leta 2018, pa takrat to ni bil razlog za zavrnitev. Vlogo so nam tokrat zavrnili, ker nismo razpolagali z bančno garancijo," pojasnjuje Melita Ficko, ena od dveh lastnic in direktoric Doma Kuzme. Bančne garancije sicer niso imeli, ker so se zadolžili za opremo in gradnjo samega objekta, leta 2018 pa na razpisu niso zbrali dovolj točk.

Edina realna možnost? Čakanje na nov razpis

To pomeni, da 21 od 85 varovancev Doma Kuzma ostaja brez priznanih storitev za zdravstveno nego, ki jih sicer krije zdravstvena zavarovalnica. Storitev vseeno izvajajo enako za vse, poudarjajo v domu, a če bi imeli podeljeno koncesijo, bi na področju zdravstvene nege lahko zaposlili tudi dodaten kader. Manko dodatne koncesije namreč pomeni, da v blagajno doma mesečno stakne okoli sedem tisoč evrov manj denarja. 

Na kratenje pravic varovancev domov za starejše je sicer opozoril varuh človekovih pravic, ki je mnenja, da je pravica posameznika, da se mu zagotovi ustrezna zdravstvena obravnava pod enakimi pogoji, ne glede na to, ali je v domu za starejše, ki nima koncesije, ali doma.  

V Domu Kuzma opozarjajo, da bi bila rešitev tožba države zaradi kratenja pravic, toda tega ne more storiti v imenu varovancev dom za starejše, ampak le vsak varovanec individualno, kar pa je težko izvedljivo.

"Naša edina možnost je nov razpis, na katerega se bomo absolutno prijavili, z upanjem, da nam tokrat res uspe," poudarja Fickova.

Na zadnjem razpisu pa so bili uspešni v Zavodu Karitas za Dom Danijela Halasa v Veliki Polani, ki so tako pridobili koncesijo za 16 dodatnih postelj.

Glede na resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva, je sicer med letoma 2013 in 2020 predvidenih 4,8 odstotka starejših od 65 let v institucionalnem varstvu, kar pomeni, da v domovih trenutno primanjkuje 1688 mest. Po navedbah resornega ministrstva bomo v Sloveniji do leta 2030 potrebovali med 6000 in 8000 dodatnih mest v domovih, trenutno pa je nujnih vlog za sprejem v domove 2000. 

Komentarji (2)

Rokica (ni preverjeno)

Polanski je pa prejel sigurno zato, ker je državni sekretar/župan kaj vmes posredoval..

Duh iz steklenice (ni preverjeno)

Še obstoječo bi jim mogli vzeti, ker ne izpolnjujejo osnovnih pogojev. To ni dom za starejše ampak hiralnica

Starejše novice