*Fotografija je simbolična
O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec je uvodoma predstavil zadnje številke, ki kažejo, da pogoji za sproščanje po vladnem načrtu še niso izpolnjeni. Sedemdnevno povprečje je namreč trenutno 1864, kar je daleč od potrebnega mejnika 1350 okužb v zadnjih sedmih dneh. Ravno tako sta v bolnišnicah 1202 osebi, meja za sproščanje pa je pod 1200 hospitaliziranih.

Na novo okuženih v domovih za starejše je 135 stanovalcev (skupaj v 2. valu 10.507) in 13 zaposlenih (skupaj okuženih v 2. valu 3.912). Največji porast okužb v DU Podbrdo, enota Tolmin 34, DU Impoljca 30, DEOS, PE Center starejših Cerknica 16, in Domu Danice Vogrinec MB 14.
 

Razmere v domovih za starejše

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da se razmere v domovih za starejše zadnje tedne umirjajo. Stanovalci bodo predivoma 18. januarja prejeli drugi odmerek cepiva, kar bo nadaljevalo trend umirjanja in bodo razmere po pričakovanjih ministra vsak dan boljše. Ob tem je poudaril, da vsi preventivni in zaščitni ukrepi še zmeraj ostajajo v veljavi in se jih je potrebno držati. 

Do sedaj je bilo cepljenih skoraj 13.000 stanovalcev in zaposlenih, prvi odmerek cepiva pa po navedbah ministra zagotavlja med 50 in 70 odsotno zaščito pred okužbo. Spomnil je tudi na pomen testiranja v domovih za ostarele in ostalih socialno varstvenih zavodih, do sedaj je bilo opravljenih že čez 65.000 testov, a do posameznih izbruhov še zmeraj prihaja. 
 

Premalo vlaganja v DSO-je in premalo cepljenih zaposlenih

Ob visokem deležu umrlih s covidom v domovih za ostarele je minister priznal, da se je v zadnjih desetih letih premalo vlagalo v domove in zaposlene, zastareli so pa tudi kadrovski normativi, ki da ne odgovarjajo na potrebe varovancev. Ob tem je povedal, da na ministrstvu v epidemiji ni bilo časa za sistemske spremembe, a so vendarle bili sprejeti določeni interventni ukrepi.

Med njimi denimo sprejem protokola ob vdoru virusa, zagotovitev zaščitne opreme, podpora pri vzpostavitvi rdečih con, pokritje izpada praznih postelj in določena kratkoročna ter dolgoročna vlaganja. V zadnji fazi je tudi podelitev koncesij za 1100 mest v domovih za ostarele, 21 milijonov je namenjenih za gradnjo 30 manjših enot za oskrbo starejših, 30 milijonov pa je zagotovljenih v proračunu za gradnjo novih domov. 

Cigler Kralj je še izrazil obžalovanje, da je med zaposlenimi v domovih za ostarele tako slab odziv na cepljenje in "precej nižje kot bi pričakovali ter prenizko, da bi lahko nudili zadostno varnost pred covidom vsem stanovalcem". Po njegovih ocenah se je za cepljenje v povprečju odločilo le okoli 20 do 30 odstotkov zaposlenih, zato je pozval k odgovornosti zaposlenih in odločitvi za cepljenje. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Edina stvar, ki jo je epidemija razgalila je neskončna nesposobnost in hkrati brezmejna pokvarjenost Janeza Janše. Temu "človeku" je vseeno za starejše, vseeno mu je za mlade, vseeno mu je za šolarje, vseeno mu je za delavce, temu človečku gre le za oblast in denar. Najvišje število smrti zaradi Covida na svetu ni posledica slabih domov za starejše ali pretekle zgrešene politike za starejše ampak so te smrti direktna posledica nedelovanja vlade Janeza Janše in njegove kvazi strokovne ekipe v sestavi Bojana Beović, Milan Krek in Aleš Rozman. Točno se ve kdo je pobil vse te ljudi in kdo bo pred roko pravice za to odgovarjal. Prvoobtoženi Janez Janša, za njim pa vsi ostali iz njegove kriminalne hunte.

Gost5 (nepreverjen)

Tipična izjava zaostalega levičarja, vsi drugi krivi samo sami ne.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ah (nepreverjen)

Karl Marx ti si pravi, zblojeni komuništa....

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Zdaj se vsi oglašate ka so zadeve v DSOjih kritične, ka je premalo kadra, premalo usposobljenih delavcov, a ka se je na to opozarjalo 20 lejt pa nede nišče omejno? Neje to problem ka je grato z gnes na vutro. Modrujte vi komi drugomi. Nej čudno ka van cejli srednji zdravstveni kader kolapsi saj ste vi postavili normative, pa plače, itd. Vsaki ka ma opcijo rajši ide za iste pare v iz zdravstva delat, pa dela on pon do pet pa ga boli k.

gostja 426 (nepreverjen)

Področje starejših je že 30 let zapostavleno, in za tou so krive VSE vlade, tudi Janšova, pa je že tretjič na oblasti. Nihče je nej naredo nič, zdaj pa se čüdijo. Fsi bi morali kazensko odgovarjati za tou, ker so sokrivi za sedanji položaj.
In že pa se guči samo o domovih, kak da je gradnja novih domov edina stvar, kero trbej napraviti. Nej, nasprotno, trbej okrepiti oskrbo na dome in čim več starejših namestiti v bivalnih skupnostih. Starejši morajo biti čin bole kak doma, nej pa v institucijah, kere se zdaj obnašajo kak zapori. Nejso robijaši, samo v letih so.

Starejše novice