*Fotografija je simbolična
Prostorska in kadrovska stiska domov za starejše v Sloveniji je velika, več kot 10.000 starostnikov čaka na prosta mesta, država pa novega doma ni zgradila že 15 let. To se namerava zdaj spremeniti.

Konec leta 2018 je bilo v Sloveniji na voljo 21.063 mest v 59 javnih zavodih in 43 izvajalcih s koncesijo, kažejo podatki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Na prosto posteljo čaka več kot 10.000 starostnikov, več kot 1000 bi jo potrebovalo takoj, problem pa je tu še kadrovska podhranjenost domov.

Plača za delovno mesto negovalca je milo rečeno slaba, sploh glede na zahtevnost poklica. Začne se v 18. plačnem razredu pri 857 evrov bruto, prileze pa lahko do 28. plačnega razreda, ki znaša 1269 evrov bruto na mesec. Ni skrivnost, da je predvsem v Pomurju množičen pojav migracija zdravstvenih delavcev v sosednjo Avstrijo, kjer za isto delo dobijo dvakrat več in še 13. ter 14. plačo.

Vsaj kar se tiče izboljšanja kapacitet v javnih domovih bo očitno vendarle prišlo do premikov. Zadnji dom za ostarele je država namreč zgradila daljnega leta 2005, vse od takrat pa se je pomanjkanje kapacitet reševalo s podeljevanjem koncesij. Zadnji razpis za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše se je iztekel ravno s prvim oktobrom, z njim pa naj bi bilo zagotovljenih novih 1100 mest v domovih za starejše. 

S pomočjo črenšovske občine država v gradnjo novega doma

Ena izmed ambicioznejših zavez aktualne vlade v koalicijski pogodbi je dokončanje domov za starostnike Vrbojka in Osilnica ter najmanj pet novih domov za starejše. Sredstva naj bi zagotovili s prerazporeditvijo v proračunu, preko dviga povprečnin občinam in z drugimi oblikami financiranja.

Pomurski poslanec Jožef Horvat iz vrst NSi je zdaj pred dnevi tudi uradno predal poslansko pobudo ministru za delu, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, ki prihaja sicer iz kvote NSi, v zvezi z izgradnjo samostojnega doma starejših občanov v Pomurju, konkretno v Črenšovcih. 

"Ekonomsko-socialna slika Pomurja, analiza pokritosti potreb domskega varstva starejših (ta bi bila še slabša, če se ne bi vedno več ljudi iz Pomurja zaradi nižjih stroškov odločalo za preživljanje starosti v domovih za starejše v sosednji Hrvaški) in trend staranja prebivalstva v Pomurju kažejo na nujnost izgradnje dodatnih kapacitet domskega varstva starejših. Občina Črenšovci pristojnemu ministrstvu daje na razpolago potrebno zemljišče, ki v skladu z Odlokom o občinskem prostorskem načrtu Občine Črenšovci dovoljuje gradnjo doma starejših občanov. Iz navedenih razlogov pristojnemu ministru Janezu Ciglerju Kralju dajem pobudo zai zgradnjo samostojnega doma starejših občanov v občini Črenšovci," je zapisano v obrazložitvi pobude.

Obenem, kot razkriva Horvat na družbenem omrežju, je Dom starejših Rakičan zainteresiran za vzpostavitev še ene dislocirane enote v eni izmed obstoječih praznih zgradb v Črenšovcih, kar bi zagotovo še dodatno povečalo kapaciteto v domovih za ostarele. 

V Pomurju sicer deluje devet domov za ostarele, Dom starejših Rakičan, Dom starejših Lendava, Dom starejših občanov Ljutomer, Zavod sv. Cirila in Metoda Beltinci (koncesija), Dom starejših občanov Gornja Radgona (koncesija), DOSOR (koncesija), Dom Kuzma (koncesija) in Dom Danijela Halasa Velika Polana (koncesija).

Kot kaže, si lahko obetamo, da se jim bo pridružil še deseti in to državni.

Komentarji (32)

lyyyy (ni preverjeno)

ker v 15 letih levih vlad niso zgradili nobenega doma, niti pripravili projekte, verjetno ne bi se naslednjih 15 ce bi bili na vladi. Boli njih za stare, samo da operemo 1 milijardo iranskega denarja preko nlb. Koliko domov za starejse bi to bilo?

AAAAAAAA (ni preverjeno)

Iyyyy ka pa bluziš vej vej pa ta milijarda je nej bijla naša. Či nemaš pojma ne pijši brezvezne stvarij. Se pa strinjan ka je področje z oskrbo starostnikov katastrofalno.

In reply to by lyyyy (ni preverjeno)

aaa.... (ni preverjeno)

Tako kot Jankovicevi 60 milijonov, ki tudi niso bili nasi. Niso bili, ce so mu jih odpisali, drugace bi pa bili.

In reply to by AAAAAAAA (ni preverjeno)

AAAAAAAA (ni preverjeno)

Tij rejsan nemaš pojma o kon se ide.

In reply to by aaa.... (ni preverjeno)

rrrr.. (ni preverjeno)

mogoce ne celotna milijarda, zagotovo pa milijonska provizija. Ker mislis, da si je miki miska nakljucno izbrala pokvarjence na NLB.

In reply to by AAAAAAAA (ni preverjeno)

ilus (ni preverjeno)

Povsem se strinjam z tabo, da ta milijarda ni bila naša. Moraš pa vedeti, da je od te milijarde nekdo dobil približno 30 - 35% vsote. To je pa 300 - 350 milijonov. In koliko je to domov za ostarele, si izračunaj sam.

In reply to by AAAAAAAA (ni preverjeno)

mimi123 (ni preverjeno)

V teh zgodbah so navadno tujci lastniki TRR-jev. Podobna zgodba je bila pred kratkim razkrita tudi ob Obali, samo zneski so bili manjši, pa tista prijateljica iz vatikanskega kardinala ali kaj je že, tudi Italijanka. Saj imamo Slovenci tudi račune v drugih državah, pa ne malo.

In reply to by ilus (ni preverjeno)

virusa ni (ni preverjeno)

Bla,bla bla

aaai (ni preverjeno)

tako je. Tudi ADHD je izmisljeno zaradi egoisticnih starsev. to ne obstaja.

In reply to by virusa ni (ni preverjeno)

Sobočanka33 (ni preverjeno)

Propadajoča tovarna Mura, bi se lejko preuredila v dom. Ali pa hotel diana..stavb je še pa še.

mnnn. (ni preverjeno)

ali Pomurka, ki so jo pokradli. Pa Pomurski tisk. Potrosnik. Sokolski dom, soboski Grad, ali Expano, vse to se da izkoristit.

In reply to by Sobočanka33 (ni preverjeno)

Zvc (ni preverjeno)

Diana je nej niti tak nora ideja :D

In reply to by Sobočanka33 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Dragi Prekmurci, ne mislite si ka ta ali pa bilo štera vlada gleda za nas Prekmurce. Z naše ravnice vlečejo vö kader, vničili so nan industrijo, fse delajo pa nas tak pomali potiskavlejo v roke tujcov. Pa ne mislin zdaj ka bi nas radi oudali, liki mislin ka smo kadrovsko že odani. Deco šolamo v Lublani, Maribori. pejneze jin davlemo za draga stanovanja, na kunci pa jih še sploj nega nazaj. Prinas zemla za zemlišče vredna 10 krat menje kak na Gorenskon. Knan si odijo küpuvat pocejni vikende, küče. Stanovanje v Lublani 50 m2 200.00 tisočakov , prinas 50, Majo nas za delomrzneže, debeluhare, samomorilce, pijance, naslabše športnike ptd. Da pa pridejo k nan te pa mislijo ka so krali, kralice, ešče božo gluto bi spili pa požrli, či je seveda zašenki. Zak ka dragi Prekmurci, ne mislite ka ščejo priti k nan delat domove zaradi svoje dobroute, liki samo zaradi ekonomije. Pocejni zemla, poceni delovna sila, pa seveda dobri lidge, šteri majo že pun kufer kumunajzarov, tak levij kak desnij(isti drek).

Dough (ni preverjeno)

E to, to je prave optimističen pogled na svet! Praveš ka dece davleš peneze za stanovanje, pa ka jih SPLOJ NAZAJ NEGA. Pa zakoj se tij mel deco, ka do s teof za šparaton sedele kda boš stare? Ge san goričanec, pa sikdar mo. Delan pa že dugo v LJ in za tej "zaostanek" smo krive lidgej same, ker nevemo cenete to ka mamo doma, obenon pa nevejmo naprej s časom.

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

mimi123 (ni preverjeno)

Te je zabolelo ali kaj? Saj je res, ne, nimamo otrok za sebe, samo če bi ostali v Pomurju, bi lahko pomagali potegniti ta voz iz blata, bi malo pripomogli k višanju ravni tega okolja, ne pa da večina študiranih gre, ostanejo pa tisti... drugi, no.

In reply to by Dough (ni preverjeno)

Dough (ni preverjeno)

Ka be me zabolelo? Ge neman dece, pa mene je nisce nej kujpo stanovanja. Ampak me je smesen bil tej del komentara, ka njin kupes stanovanje te jih pa nazaj nega..ja zato se glij kujpo ka do tan zivele.

In reply to by mimi123 (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Mimi123, ta deca bi težko voz vlekli naprej, ker so si v Pomurje lidje razdelili položaje, pa ne vidijo radi, če sto pride, pa bi rad neka naredo. Tu živim par let, pa vidin, kak je. Sam si moraš službo dati, pa sodelovati s tujino, ker te eti ne povoha nihče.

In reply to by mimi123 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Prešti si še ednouk komentar, nidrik ne piše ka jin küpuvlemo, küpuvlen stanovanje liki jin davlemo pejneze za stanovanje-najemnino (ka lejko študejrajo)

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

mkloo (ni preverjeno)

in vsak drug otrok mentalno bolanih starsev v sloveniji, bi rad bil poseben imel priznane motnje koordinacije in neke privilegije v druzbi, soli, sluzbi. Samo izkoriscanje sistema. Vsi smo posebni, eni so si uredili papirje da so.

EMIL SABOTIN (ni preverjeno)

Hvale vredna pobuda, ampak samo pobuda, potrebno se je hvaliti takrat, ko bo otvoritev doma vse prej je bla-bla-bla. Na žalost pa ima NSi v svojih vrstah eno veliko črno ovco in izdajalko Ljudmilo Novak, ki povsem v nasprotju krščanske dob trine stranke NSi, podpira levičarje in komuniste in LGTB, dokler bo stranka NSi v svojih vrstah imela take izdajalce ? Ne razumem Horvata kako lahko vztraja v taki dvolični stranki, namesto da bi to Ljudmilo Milo izključili iz stranke.

Fookich666 (ni preverjeno)

Ka si nori, ova dejansko ne sovraži vse okoli sebe pa se ne počuti ogroženo kak večina ostalih klerikalcov?! Tau rejsan trbej v vrčti iz NSi!

In reply to by EMIL SABOTIN (ni preverjeno)

gost2020 (ni preverjeno)

Emil Sabotin!
Ustanova za vaše težave je že narejena, pa niti ni tako daleč! Hitro tja, ne predolgo odlašat...

In reply to by EMIL SABOTIN (ni preverjeno)

MurekIN (ni preverjeno)

Verjetno bo ostalo kar pri pobudi, populizmu,.... Umaknite se od korita in pustite zraven mlade! Ni vam zadosti?!

bonge (ni preverjeno)

Umaknite se od korita in spustite Luko Meseca in Koudiša k koritu. Slovenija bo postala druga Švica. Nišče nede nika delo , vsi mo vozili Mercedese buahaha

In reply to by MurekIN (ni preverjeno)

Fookich666 (ni preverjeno)

Ge že to Levica pravi? Mi pomagaš najti link?

In reply to by bonge (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Levica , nej samo ka tou pravi , una tou živi. Pogledne samo tej luzere v parlamente z rdejčo zvejzdo na goubce. Se da čül za UTD tou be bil lajf 😀

In reply to by Fookich666 (ni preverjeno)

Fookich666 (ni preverjeno)

Iz mojoga laičnoga kota se mi zdi, ka so predstavniki Levice v državnon zbori, poleg samoga Janše, najbole aktivni.

Ka so kao luzeri ne ven s česa sklepaš? Zatau, ka so zastopniki druge ideologije kak tij? Glede na njihov program se mi zdijo precej aktivni, vedno podajo argumente za svoj položaj itd.

UTD; Ja san že čul, ja. Ti kak očitno velki zastopnik neoklasične ekonomije valda znaš, ka je UTD nej "levičarski" produkt, geli?

In reply to by bonge (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Čüjdno ka pune plače vličejo , če so se drle pred volitvame poslance na minimalce.Ta tvoja "druga ideologija"je še nikome na svejte nej dobroga prinesla samo bedo pa smrt, pa tűde prinas nede. Daj njin oblast v roke pa boš vido kak do še te aktivne......

In reply to by Fookich666 (ni preverjeno)

ilus (ni preverjeno)

Jes pa verjamem poslancu Horvatu in ministru Ciglerju-Kralju, drugače se nebi slikala za javnost. Horvat je že za te kraje mnogo naredil in tudi v tem projektu bo uspel. Levičarji že pa tulijo, da je to njihov projek kot zmeraj, bi jim pa svetoval, da si ogledajo vse zaprte in oropane tovarne, (Nafta, Pomurka, Mura itn.) pa bodo videli svojo sliko.

Tinka13 (ni preverjeno)

Volitve se bližajo, pa si treba na tak populističen način pridobivat rajo.Saj potem se na vse obljube pozabi-do naslednjih volivatvah

Bindi (ni preverjeno)

Dezinstitucionalizacija. V tujini uveljavljena, pri nad nerazvita. Namesto velikih DSO-jev, v katerih se btw virus siri z lahkoto, male bivalne skupnosti in krepitev oskrbe na domu, ne pa, da nanjo čakaš par mesecev. To bi bilo za državo tudi ceneje, denar bi namesto v beton dala za večje število zaposlenih, ki bi bili bolje plačani.

Tinka13 (ni preverjeno)

Bindi to si se pa res super predlog dal. Sem spoznala v živo tak način dela v Nemčiji in na Nizozemskem ( od znancev starši so v takšnem stilu oskrbovanih stanovanj) in res so se mi zdeli vsi zadovoljni:oskrbovanci ,svojci in zaposleni.

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Starejše novice