Poslanska pobuda Jožefa Horvat je v vladi naletela na plodna tla. Občina Črenšovci je v letošnjem proračunu, za ureditev vsega potrebnega za gradnjo, rezervirala 284 tisočakov.

Poročali smo že o poslanski pobudi Jožefa Horvata, ki je na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil pobudo za izgradnjo doma starejših občanov v črenšovski občini.

Denar za gradnjo domov bo

Kot vemo, država novega doma za starejše ni zgradila že od leta 2005, potreba po institucionalnem varstvu starejših pa se ob demografski sliki intenzivno povečuje z leta v leto. Tudi v koalicijski pogodbi aktualne vlade so se stranke zavezale, da bo vlada do konca tega mandata zgradila najmanj pet domov za starejše, in ravno v Pomurju se zdi, da so tudi najbližje uresničitvi vsaj delni izpolnitvi te zaveze. 

Resorni minister Janez Cigler Kralj se je namreč na pobudo svojega strankarskega kolego Horvata pozitivno odzval, saj da so v državnem proračunu za namene izgradnje domov za starejše že rezervirana sredstva, prav tako pa bodo na voljo dodatna evropska sredstva. V okviru načrta za okrevanje in odpornost se namreč načrtuje zagotovitev sredstev za zagotovitev varnega okolja za osebe, ki so odvisne od pomoči.

Minister Janez Cigler Kralj je v odgovoru na pobudo navedel tudi, da za leti 2021 in 2022 za vlaganje v domove za starejše načrtujejo skupno 30 milijonov evrov (FOTO:BOBO).

Najprimernejša lokacija je v Žižkih

Na zadnjo lansko sejo občinskega sveta črenšovske občine je bil tako povabljen tudi poslanec Jožef Horvat, sicer tudi domačin, ki je predstavil aktivnosti povezane z gradnjo doma za starejše.

Sprva se je pojavljalo več potencialnih lokacij, v ožjem izboru pa sta pristali dve: lokacija v Žižkih na območju nekdanje tovarne usnjene galanterije Toko in lokacija v Črenšovcih, na območju starega vrtca

Kot najprimernejša se je izkazala lokacija v Žižkih, saj je stari vrtec odpadel, kljub temu da gre za parcelo v občinski lasti in bi na ta način privarčevali precej denarja. 

Kot je navedla županja Vera Markoja v dopisu občinskim svetnikom, gre za premajhno površino, zaradi ozke ceste je otežen dostop do lokacije, sam objekt pa je vezan na še trajajoči projekt. Poleg tega mora imeti za gradnjo doma za starejše namenska raba zemljišča oznako "območja centralnih dejavnosti", zato je na koncu padla odločitev, da je lokacija v Žižkih, o kateri so že prej tekli neformalni pogovori, edina primerna.
 

Na parceli v Žižkih stoji objekt nekdanje tovarne Toko, velik 1300 kvadratnih metrov.

Kaj mora storiti občina?

Na seji občinskega sveta 28. januarja so tako občinski svetniki sprejeli proračun za leto 2021, težak 4,2 milijona evrov, ki vključuje tudi 284 tisočakov namenjenih za nakup nepremičnine v Žižkih, rušenje objekta in pripravo dokumentacije.

Načrt je namreč naslednji, občina na ministrstvo prenese neodplačno zemljišče in poskrbi za gradbeno dokumentacijo, ministrstvo pa se zaveže projekt realizirati in financirati, če bo projekt na javnem razpisu izbran. 

Ob potrjevanju proračuna je bilo sicer izraženih nekaj pomislekov s strani posameznih svetnikov, proračun namreč ni bil soglasno sprejet, podprlo ga je 10 od 13 prisotnih svetnikov, a vendarle so na koncu naredili korak bližje, da za občino tako rekoč zagotovijo največjo investicijo v njeni zgodovini. Investicijo, ki jo bo, če bo šlo vse po načrtih, z izjemo zagotovitve zemljišča in dokumentacije, v celoti seveda financirala in izpeljala država. 

Strošek gradnje doma bi naj bil velik okoli pet milijonov evrov, dom pa naj bi zagotavljal najmanj 70 postelj za starostnike. 

Županja Vera Markoja se sicer zaveda, da 100-odstotnih zagotovil ne morejo dobiti, a da morajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da pripeljejo takšno investicijo v občino.

"Poslanec Horvat je to predlagal in minister se je strinjal. Zagotovila 100-odstotnega nimamo, smo pa v proračunu zagotovili vsa potrebna sredstva, da se to uresniči. Jaz vidim tu več pozitivnih vidikov. Zagotovimo oskrbo za naše starejše občane, več novih zaposlitev in še omogočimo možnost dodatne dejavnosti različnim ponudnikom v naši občini," pojasnjuje županja Markoja.

Uspešna lokalna zgodba, ki jo želijo nadaljevati

Zanimiva je tudi zgodba okoli same lokacije načrtovanega doma za starejše občane v Žižkih. Na tem mestu so namreč tamkajšnji vaščani v sedemdesetih letih zgradili vaško-gasilski dom, ki so ga nato z željo po zaustavitvi trenda odseljevanja in zagotovitvi delovnih mest brezplačno odstopili podjetju Toku. Po uspešni zgodbi izdelovanja usnjenih denarnic in torbic je podjetje propadlo, ista usoda pa je doletela tudi podjetje Dani & Eli, ki je nadaljevalo tradicijo izdelovanja usnjene galanterije. 

Nepremičnina je pristala v rokah banke in je zdaj formalno v lastništvu podjetja Pro-Rem, ki ga je Nova ljubljanska banka ustanovila za prodajo nasedlih nepremičnin. Objekt v vasi s 552 prebivalci tako že nekaj let sameva in klavrno propada, ravno z izgradnjo doma za starejše pa sedaj vidijo odlično priložnost za oživitev tega območja in nadaljevanje uspešne zgodbe v nekoliko drugačni obliki.

Občina mora tako nepremičnino odkupiti, porušiti in pridobiti gradbeno dovoljenje ter uspeti na prihajajočem razpisu, zato je bilo tudi izredno pomembno, da so ta sredstva zagotovili v nedavno sprejetem proračunu. 

Nameravana parcela za gradnjo doma za starejše je velika dobrih 5300 kvadratnih metrov.

V občini imajo močno zaledje pri Horvatu

Kot vemo, je želja po domovih za starejše prisotna v številnih občinah, za realno možnost izvedbe tovrstnih projektov, pa je eden izmed ključnih pogojev, da je vse nared za samo gradnjo.

Ob podpori in naporih občana Jožefa Horvata, ki je hkrati poslanec stranke NSi, ki v vladi pokriva ravno pravšnji resor, so  možnosti, da bo v Žižkih stal nov dom za starejše, toliko realnejše.
 

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je doma Žižkih, zato je še toliko bolj zainteresiran, da projekt uspe (FOTO: BOBO).

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micikaaa (nepreverjen)

ČAS je da ta vlada DOKAŽE, in stori to kar so prejšnje vlade samo sadile rožice za naivne......

Mura je večna (nepreverjen)

A te leta jebejo prijateljica
Že desetletje prejšnje vlade
niso zgradile kaj drugega
kot pa asfaltirale cesto na Dražgoše
Jaz pa verjamem da bo ta vlada popravila
vse krivice, ki so jih napravile prejšnje vlade

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

tuncika

Vlada dela, KUL afne gunca in išče lokacijo (njivo) za saditev kukurce….

stari komunist (nepreverjen)

Za marke veliki Jožef si spet ižmišluje, kot že večkrat v zgodovini.

Mura je večna (nepreverjen)

Ta Horvat je car
pripeljal bo DOM v Prekmurje
Poglejte Dejana Svinskoglavega
samo rije s rilcem po gnoji
za Prekmurje pa ne naredi nič
Trebalo bi ga jebat

Ženska original (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sereš konju jedan
kdo pa je pripeljal Expano v Prekmurje

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

konju jedan
ti je mama

In reply to by Ženska original (nepreverjen)

Please (nepreverjen)

Poglejte kdaj se je, kaj pametnega gradilo v M. Soboti. Takrat ko je bila desna vlada, ekonomska, glasbena, avt. cesta itd... Kaj pa za časa levičarjev spomeniki, Slovenska ul., drvarnica, končno nič pametnega.

2021 (nepreverjen)

Tako je potrebno delati,...da se da,...če se hoče in poslanec Horvat iz Nsi je že to tudi mnogokrat pokazal in tudi dokazal v svojem življenju. Od levičarjev pa razen, da ustvarjajo grafite po tujih zgradbah ni kaj dosti pričakovati, edino imajo veliko podporo v osrednjih medijih.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

tudi
mi smo delali
mi delamo
mi bomo delali

In reply to by 2021 (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

ste delali
delate
in še boste delali
PIZDARIJE
in slikopleskarsko dejavnost
ki se imenujejo grafiti
Ampak nekega dne jih boste dobili
po RITI

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

85 EUR na m2 (nepreverjen)

Objekt stoji na zemljišču velikosti 5.337 m2. Od tega odpade na stavbno zemljišče 3.300,00 m2 na kmetijsko zemljišče pa 2.037 m2.
Pomeni, da bo občina potemtakem kupila gradbeno parcelo za 85 EUR/m2 ...ni kaj, banka bo dobro zaslužila !
Zatem so tu stroški rušenja, spremembe namembnosti, gradbenega dovoljenja... pa smo že na pol milijona EUR.
In potem pride leto 2022 pa se menja vlada in PA-PA milijoni .
Mogoče pa se motim :)

Mura je večna (nepreverjen)

Vprašaj raje one paciente, ki so takrat Toku šenkali stavbo
vključno z zemljiščem
Če bi ti pacienti takrat dali stvabo in stavbišče Tokoti v najem
gnes občina ne bi rabila nazaj kupovati zemljišča,
In to so v rdečih časih zakrivili rdeči pacienti

In reply to by 85 EUR na m2 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

kakšni so to rdeči pacienti
ali ima to kakšno vezo z ošpicami

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

ošpice minejo
rdeča pokvarjenost pa nikoli

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Zakoj so Marki pa Štajarci skoron vsi desničari ? Zakoj Marki pa Štajarci skoron vsi odijo v cerkev pa tan poslüjšajo bedastouče štere predga pop ?!

Mura je večna (nepreverjen)

vi ste pa potomci hlapcev pastirjev in gostilniških pretepačev
in nikoli v življenji niste imeli cilja, da bi kaj ustvarili
ampak da bi kje kaj komu ukrali, in potem to spistili po goltanci
vedno ste bili golazen
in golazen boste ostali

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

mi smo takim pravili kanon futer

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

mi pa lumpen proletarci
z rdečo zvezdo

In reply to by Busybee (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

po tem takem moja familia spada v to kategorijo
lumpen proletarcev

In reply to by slvkos (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

se takoj preimenujem
bom kar raje Parcifal

In reply to by df. (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ko se bo kaj delalo bomo verjeli.

Parsifal (nepreverjen)

šuti govno lumpen proletarsko

In reply to by . (nepreverjen)

kanžor

Iz tega ne bo nič tako ,kot je že marsi kaj šlo po vodi .To je samo trenutno veliki halo in ljudem pesek v oči in prodajanje megle . Kaj vse se je že pisalo za Pomurje kaj se bo delalo .V Murski paneli za sončne elektrarne ,v Lendavi pridelovanje zelenjave v Turnišču tovarno električnih otroških avtomobilčkov in tako naprej.................

Janko21 (nepreverjen)

Meni je malo smejšno ka si boga županja nemre kaj bole pametnoga z ten objekton zmisliti... objekt je sploj nej v slabon stanji in bi se z malin vložkon lejko par mešij firm tan naselilo. Prijde pa na idejo za rušenje in za dom ostarelij polek ene večjih tovarn oz. največje v občini. Sicer pa kak pravite... Pravzaprav je itak vse zrihtala stranka NSi oz najstarejsi pa najmlajsi Horvat. Za vse, ka se v toj bogoj občini dogaja je praktično NSi podpijsani. Neven s ken de se županja proti konci mandata hvalila...

gostja 426 (nepreverjen)

Topost ljudi še neje prišla dale od gradnje domov. Ja, ok, tudi tou je potrebno, ampak povečati je treba dostopnost oskrbe na dome, ker vsi neščejo v dom, obenen smo zdaj med epidemijo vidli, kelko slabše se godi starostnikon po DSO-jaj kak tistin, ka so doma. Tudi zakonodaja o dugotrajni oskrbi ide v tej smeri, v razvitih državah pa tak ali tak. Torej - več lidi za oskrbo na dome, ne pa, ka trbej na negovalca čakati do pol leta, nücaš pa ga gnes.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice