Drva so najpogostejši način ogrevanja pri nas, saj gre za enega najcenejših načinov ogrevanja. A nova zakonodaja prinaša visoke kazni, če kurite z neustreznimi drvi.

Oktobra so se temperature začele spuščati, posledično se je začela tudi letošnja kurilna sezona. Kot določa zakonodaja, lahko v malih kurilnih napravah, ki se uporabljajo za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode, kurimo le les, ki vsebuje manj kot 20 odstotkov vode. 

Uredba ne velja le za drva, temveč tudi za ostale oblike lesa za kurjavo, kot so denimo žagovina, odrezki, lubje, storži in lesni ostanki. 

Kot je to v zimskih mesecih že stalnica, bomo lahko preko različnih komunikacijskih kanalov spremljali vsakodnevno stanje zdravju škodljivih delcev PM 10. Na soboški občini zato ponovno pozivajo, da se kurjenja, tudi letos, lotite pravilno.

Te navodila morate upoštevati pri pravilnem kurjenju:

- primerna dimenzija polen,
- redno vzdrževanje kurilne naprave in z njimi povezanih dimnih vodov, zračnikov,
- pred kurjenjem iz kurišča odstraniti pepel in morebitne druge ostanke,
- loputo za odvod zgorevalnega zraka pred kurjenjem odpreti na maksimum,
- polena naj bodo zložena križno
- temen plamen na izstopu iz dimnika je neprimeren

Seveda pa je potrebno poudariti tudi, kakšne stvari v peč ne sodijo. To so prebarvan les, torej pohištvo, izdelki iz iverke, zaboji za sadje, embalaža pijač in hrane, različne vrste papirja in drugi gorljivi materiali, kot so blago, čevlji, plastika in podobno. S pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa bo izkoristek peči večji, izpusti prašnih delcev in drugih škodljivih snovi pa manjši.

Kazni tudi do 40 tisoč evrov

V nasprotnem primeru vas lahko doletijo tudi kazni, ki niso nič kaj majhne. Poslanci so že leta 2013 sprejeli uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav, ki določa, kako suha morajo biti drva za kurjavo, a zaradi nedorečenega načina izvajanja meritev, doslej nadzora ni bilo mogoče izvajati. Okoljski inšpektorji bodo pregled opravili na pobudo dimnikarske družbe, če bo ta pri pregledu odkrila preveliko odstopanje na kurilni napravi. 

Uredba predvideva tudi kazni za kršitelje, ki se je ne bodo držali. Te se gibljejo od 1.200, pa vse do 4.100 evrov za fizične osebe in od 4.000 do kar 40.000 evrov za pravne osebe.

(1) Z globo od 4.000 do 40.000 evrov se za prekršek kaznuje upravljavec kurilne naprave, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, če ravna v nasprotju z določbami tretjega, četrtega ali petega odstavka 5. člena, drugega, tretjega, četrtega ali petega odstavka 6. člena, prvega in drugega odstavka 7.a člena, 18. člena, 19. člena, 20. člena, 22. člena, 23. člena, 27. člena, 28. člena, 29. člena, 30. člena, 31. člena ali 32. člena te uredbe.
(2) Z globo od 1.200 do 4.100 evrov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo od 1.200 do 4.100 evrov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje upravljavec kurilne naprave, ki je fizična oseba.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Zato da se kuri z drvami je kriva vsaka občina posebej in država. Imamo toliko obnovljivih virov energije kot malo katera država na svetu (Pomurje , geotermalno vodo in še in še). Edino kar zna ta država pisati so kazni in predpisovati pogoje, normative za te kazni (zato je potrebno debirokratizirati predpise ). Zakaj raje ne dajejo subvencije za alternative oblike kurišč, energentov, ipd ?????????????
Zato, da nas lahko jebejo in nam pišejo članke kot je ta.

vinkomegla (nepreverjen)

Če maš doma kšenki drva boš valjda z njimi kuro ali ka -budale....pa jebeš alternativo-akacija bole segreje kak alternativa...

PUSSI (nepreverjen)

Vsi bi imeli kurjavo na gumb , da ne bi slučajno bilo potrebno prej malo fizično delati. Šume pa zaraščene.
Lenuhi.

Pravigoričanec123 (nepreverjen)

Lidgej že od pantiveka körijo z drvame in zaj, po ne ven kelko gezero letaj, so drva problem? Pa ge van je logika? Zadnje 20-30let se gučij o onesnaževanje, o vremenskih katastrofaj, o ne ven kon vse, od tistoga mou ka so začale letate z nikšeme kurilnime oljame, benziname, kerozinon! A nej tou seveda ne povzroča nikše škode narave, ker tou vse nücajo bogate pa vodilne, drva štere pa zaköre male človek, pa srmak, pa so strašno nevarna. Če je že tak, naj srmake štere se olija nemre küpete, pa je odvisen od domače šume, z štere voze drva za segrevanje, naj njeme zagotovijo tej njuv ole, pa plin pa ne ven ka vse!

........ (nepreverjen)

Ce mi placajo celotno investicijo toplotne mi lejko prijdejo vutro zmontejrajo, elektriko mo te ze placo...ce nej mo pa koro tak kak je meni najceneje, trenutno drva ker man svojo sumo.

Robusten (nepreverjen)

Pa povejte kaj naj delamo z odpadnimi drvami naj pojemo za kosilo ali ka vam je drzava

Gost1 (nepreverjen)

Odpelji jih na okoljsko ministrstvo ali na inšpekcijo. Naj tam zobotrebce delajo saj nimajo drugih obveznosti. Za nedelo in norčevanje so zelo dobro plačani

In reply to by Robusten (nepreverjen)

Banda. . (nepreverjen)

Samo nekše kazni, na vsakem koraku ti grozijo z nekšo kaznijo , pa dajte napisati nekaj pozitivnega, pohvalnega, ne pa samo neke grožnje.

njiva

Ges mo kejro s kin mo ge ščel in ka je najbole ugodno in nihče mi nede nikše kazni piso.Prekleti vragovge eni,zaj do se še na to spravlali,samo kazni znajo pisati,to ka pa nemamo v 20. stoletji še vode in kanalizacije nej,je pa nej problem.
Samo naj šteri pride,tak de leto,ka se do Sobote ne stavi.

Marofar (nepreverjen)

Primerna dimenzija drva??? Ne me jeb... Se prav ti lahko inšpektor napiše kazen za prevelika oz. premajhna drva.

Starejše novice