Že pred nekaj časa se je začela nova kurilna sezona, v kateri se številni Pomurci grejejo s pomočjo drv. Toda pri nabavi drv moramo biti pozorni, od koga jih kupimo, katero vrsto in kakšne kvalitete.

Ponovno smo v tistem času leta, ko bomo na dovozih hiš velikokrat zagledali polne tovornjake drv. Velikokrat bodo imeli slednji hrvaške registrske tablice, saj se veliko Pomurcev zaradi nižje cene odloča za nakup pri naših južnih sosedih. Slednji namreč ponujajo tudi prevoz do hišnega praga.

Toda velikokrat se zgodi, da kupec šele kasneje ugotovi, da je bil pravzaprav prevaran. V kar nekaj primerih se je že zgodilo, da je hrvaški dobavitelj dostavil surova drva, ki niso kaj prida za kurjavo, še večkrat pa se zgodi, da količina ni takšna, kot bi morala biti.

Cena iz leta v leto višja

V zadnjih letih so sicer nekateri ponudniki na Hrvaškem precej podražili svojo ponudbo. Še pred tremi leti ste za kubičnih meter razrezanih drv odšteli med 38 in 42 evrov,  cena se je nato dvignila tudi do 54 evrov, najdražji ponudnik, ki smo ga zasledili na spletu pa v teh dneh prodaja kubični meter drv za 58 evrov.

Seveda najdemo tudi nižje cene, kar pa avtomatsko pomeni slabšo kvaliteto drv. Najnižjo ceno ima trenutno smreka, ki jo lahko dobite od 38 evrov za kubični meter naprej, najdražja pa so bukova in brezova drva, kjer se cena giblje med 60 in 65 evrov.

Kako vas zavajajo?

Največja težava na katero so nas opozorile naše bralke in bralci je predvsem količina drv. Ko vam slednja pripeljejo iz Hrvaške, se velikokrat zgodi, da namesto desetih metrov dobite samo sedem ali osem metrov. Tudi, če se pritožite, to ne zaleže, oziroma imajo pri južnih sosedih pripravljene izgovore. 

Kot so nam povedali tisti, ki so jih južni sosedi opeharili, je najpogostejši odgovor ta, da se petnajst do dvajset odstotkov na meter drv porazgubi, ko ga razžagajo v manjše kose. Spet drugi so po neuspelih klicih dobavitelju in "grožnjah" nato dobili le odgovor, da ta isti dobavitelj, ki je pripeljal drva, na to območje ne vozi več. 

Najdražja bukova in brezova drva

Preverili smo tudi, kakšna je cena drv v Sloveniji. Na spletni strani gozd-les.com namreč vsaka dva meseca izračunajo povprečno ceno drv v Sloveniji, pri čemer upoštevajo oglase,  iz katerih je jasno razvidno za prodajo katere vrste drv gre in da gre za prodajajo v prostorninskih metrih, torej drv zloženih v skladovnice višine in širine enega metra. Oglasov za prodajo drv na paletah ne upoštevajo.

Najnižjo ceno tudi v Sloveniji držijo smrekova drva, za katere boste v povprečju odšteli 38,33 evra, najdražja pa so prav tako brezova in bukova drva. V povprečju bukova drva stanejo 62,39 evra, brezova pa še nekoliko več, in sicer 64 evrov.

Kurimo lahko le suha drva

Pomembno pa je upoštevati tudi zakonodajo, kar se tiče kurjenja v malih kurilnih napravah, ki se uporabljajo za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode. Kurimo lahko le les, ki vsebuje manj kot 20 odstotkov vode. Uredba ne velja le za drva, temveč tudi za ostale oblike lesa za kurjavo, kot so denimo žagovina, odrezki, lubje, storži in lesni ostanki. 

Delež mase vode v naravnem lesu in lesnih ostankih na maso vlažnega lesa mora biti manjši od 20 odstotkov, razen če se gorivo uporablja v napravah, ki so po navedbah proizvajalca primerne za gorivo z večjo vsebnostjo vode.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Radgonski (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prav vam je ka pa kupite drva pri hrvatih. Če so nas z mejo nategnili bodo vas z drvami itak. Slovenci kaj mamo šume tan prek pa so nam že itak spraznili. Ka pa se tiče kurjave pa bi duplo ceno nabija za drva. Ker to kaj se vse kuri v teh pečeh to več ne normalno. Po 17 uri sploh nemreš več nosa vun podržati kak smrdi. Skrajni čas da še država na te onesnaževalce nabije davek. Da bojo lidje začeli razmišljati o zdravju in drugi kurjavi. Pa ne zaj o penezih vun metati. Ker ce v 20 letih nesi sposoben preobrniti na nekaj drugega. Te si slab virt

Gost: (nepreverjen)

Nabia nabia, spijzde prlek glupe...brigaj se za sebe pa ne meci vse v iste kos, sto kri smetij je drujgo kak pa tiste ka krimo samo drva.

In reply to by Radgonski (nepreverjen)

Radgonski (nepreverjen)

Opa smo se gor vužgali. Sen samo čaka keko cejta de trebalo. Glej spoštovani Gost ne ti ne jas sma premale ribe ka ma odločala kak bo. Država de tista ki de nas kreanila po priftašli. Jas sen samo svojo reka kak mislin kak bi moglo biti. Pa itak ven ka se vas trifrtole tu ne strija z meno. Tak da lepo se vmiri si enega po guti doj spusti pa bo. Ali pa idi rejsi drva kolat.

In reply to by Gost: (nepreverjen)

Gost: (nepreverjen)

Ja, je ti samo pravin ka se brigaj za sebe, gda bos pa tij komi financejrau kakso drujgo ogravanje se pa lejko glasis...clovik si kujpi pac za kakso pec ma kes, najcenejsa investicija je se itak na drva, ce mas svojo sumo.

In reply to by Radgonski (nepreverjen)

Radgonski (nepreverjen)

Skrajni čas da država ukrepa proti takim kot si ti in tvojim frustrirajočim somišljenikom da jim nabije davek zaradi onesnaževanja. Gledaš samo za svojo rit za ostalo pa te boli. Malo gledaj kaj smo že napravli vse z našo pokrajino. Kaj boš deci pa vnukom zapusta..ja verjetno 3 sekire dve štilarce krpana starega odenajščaka pa gumi voz. Vervli mi deca do te so groba preklela. Posebno s takin odnosomn kak ga tu izražaš. Se ne pravin ka eni vejo kak se kuri ali takih je čeduže meje. Mi smo nekda tudi z drvami kurli pa kuln basali. Ali to je zgodovina...ker se res skoraj ne splaca. Ti pa boš vida kak bo ko boš meja 60+. Kak veselo bos drva kala. Jas bom takrat na kauči leža pa se mogoče z vnuki špila. Tebi pa bojo itak vsi spovujšli. Narei si malo računico keko cajta na leto ponucas ka maš rit na toplen. Keko placa ka drva sišiš 2 leti. Keko te mašinerija košta ka to fkup spraviš. Pa pretvori to v evre. Pa boš vida keko se splača. Nesen med zelenimi alai kašimi drugimi za začito lubadarof. Ampak znaj da bin v prvi vrsti podpira da se takše Smokere rebne kak treba biti.

In reply to by Gost: (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

pozimi mora biti toplo
In bolj se kadi
bolj gori
in
bolj je toplo
Zato dragi moji
gorenje drv
je ekološko najman
obremenjujoča zadeva

In reply to by Radgonski (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam z napisanim. Večina kuri mokra drva in uničuje naša dihala in naše zdravje. Potem so še taki, ki v teh pečeh pokurijo vse sorte smeti, kar še dodatno obremenjuje okolje. Drva kupujejo pri Hrvatih in posledično Slovenija od tega nima popolnoma nič. Samo škodo in to večkratno. Na tem področju bi država nujno morala narediti red.

In reply to by Radgonski (nepreverjen)

nevoula (nepreverjen)

Konkretno san nikaj nej zvedo s toga..

Gost30 (nepreverjen)

Slovenec te še bole nategne.

100-100 (nepreverjen)

Drva se sigdar kupuvlejo za 2-3 lejta nazaj in tou samo zatou ka se v meri posišijo. Samo ka či lidge toga ne razmijo in so manjasti ka bi si drva na takši način pripravili te pa korijo sirove. Sirove ali slabše posušene pa majo slabši izkoristek, palda je tou razumlivo. Hrvati odavlejo prostorske metre. Pa je problem v ton ka da pripelajo trbe zmeriti kelko majo gor na prikolici. Najbole se da noriti pri velkih količinaj. Ja, či bi naši drvari domov vozili, pa cejno prevoza ne bi ekstra računali te bi marsišto kupo domača drva. Pomeni ka či od domačoga kupiš drva, štera so glij tak nej suja , daš za prostorski meter 65 eurov-bukove,kupiš 10 m3 je meter z prevozon 80 evrov, pa šče doj pa gor si moreš skladati. Drva so pa sploj ne iz Hrvaške , liki z Bosne.

Neko (nepreverjen)

Že lejta kipuvlen iz Hrvaške, vedno poglednen kak je naklajeno na prikolico, zmejren, pa te se komaj siple na dvorišče. 48€/meter s prevozon vred, razžagana pa razsejkana, pa me še nikdar nejso znorile. Kda do vsaj tome podobne cejne doma, mo rade vole doma kujpo.

aaaggggg (nepreverjen)

Neko či so drva sklajena te mera vala, či so pa nametana se poprejk pa dobiš menje.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Kateri (nepreverjen)

dobavitelj? Napišite prosim, kdo vam vozi, ker so nam pripeljali kvadrat in pol manj kot plačali.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Še dobro si skouz prišo, ka či bi bilu kubik pa pou menje. Pa to. Hec more biti, je pa normalno ka či so drva nametana de jih menje kak či so sklajena kak na sliki. Generalno glejdano te je nika nej znoro, na kesoni je bilou po volumni telko kelko si plačo. kak j epa bilou sklajeno pa je pa druga stvar.

In reply to by Kateri (nepreverjen)

Nepomembno (nepreverjen)

Mi smo 3 leta kupili pri hrčkih pa so nan skoz pripelali meje..prvic 1,5kubika, drugic 2 kubika, lani pa celo 4kubike..kej je pa bilo prevec in smo letos rajsi kupili pri nas

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

markow83 (nepreverjen)

Zakoj jih ne küpujete na kile? Če je vlažnost pod 20% te je itak samo masa važna. Od lüfta van nede nika bole toplo.

In reply to by Nepomembno (nepreverjen)

Damir 87 (nepreverjen)

Vi samo nakladajte. Sam kupujem pri Hrvatih in mi je lani 1-1,5metra manj prišlo pri 24metrih. Nikakor pa ne 3 metre. Sicer pa če prinas kupiš meterske drve z uslugo zaganja, bo vedno manj prišlo. Zato ker kratka drva lahko ležej pa z manj zraka zložiš kot meterska. Zato pa je razlika pri nas in hrvatih.

BB

Nihče ne zavaja nikogar - samo moreš znati kaj kupuješ:

1 m3 - en kubik lesa (ponavadi debla) = 1,2 prm prostorskiva metra zloženih drv (razrezanih + razkalanih) = 2 nm3 nasuta kubična metra nasijpanih drv kak jih dobiš od hrvatov...

njiva

Če vas znorijo,napravite tak kak je napravo moj kolega.
Kolega je naročo z Hrvaške že pred leti 15 metrov meterski in da vsa doma vkup sklala je bilo okoli 12-13m.
Drugo leto je naročo pri iston lastniki pa 15 metrov.Da je prpelo smo na lici mesta vkup sklali-šofer je čakal in
jih je pa bilo okoli 13 m.Šoferi je plačo za 10 m,of se je enčas nika buno,te pa pejneze zel pa odišo.Seveda je šofer nika nej bil kriv.Od zaj naprej dobivle drva telko kak naroči-od istoga lastnika ali pa celo 1m več in nega nikše nevole.

Hrib (nepreverjen)

Naj nasi prodajalci cene drv spustijo, pa se nede trebalo vec z temi hrvatami ukvarjati. Ker z hrvatom je nej dobro imeti posla, ker gleda samo kak koga okrog prinese.

vodka (nepreverjen)

Pri nas pa drva eni pripravlene v šumi kradnejo pa jih naprej odavlejo.

štajerec

Enostavna formula za drva:10 kubikov nasipanih na kamionu je 6,5,max.7 kubikov zloženih.

Avgust (nepreverjen)

Še premajhen davek na neumnost ..

Plpl (nepreverjen)

Ka sobotainfo, malo Prekmurce gor vuzigate?

br (nepreverjen)

Jaz sem zelo hvaležen medžimurskemu dobavitelju drv, ki mi je pred dvema letoma namesto 10-tih metrov pripeljal 7,5m. Seveda sem reklamiral-dosegel pa nič. Takoj naslednje leto sem si dal namontirati na sedanjo peč peletni gorilnik z vso pripadajočo opremo. Tudi pelete sem kupil od slovenskega proizvajalca. Za kurjavo sem porabil manj denarja kot prej na drva, pa še dela nimam toliko, samo mi je ednino žal, da tega nisem storil že prej.

zetor (nepreverjen)

Kaj pa račun za drva in opravljen prevoz. Našega državljana fursovci lovijo za prodani špricer brez računa, Hrvati pa prodajajo drva že leta in leta. Ajdi v akcijo. Pod krinko.
To bi mogli Darsovci prevzeti, tej bi to zrihtali. Peljite se poavtotesti iz Lendave v MS. Akcija vsak dan.

Janez Komunist (nepreverjen)

pozimi mora biti toplo
In bolj se kadi
bolj gori
in
bolj je toplo
Zato dragi moji
gorenje drv
je ekološko najman
obremenjujoča zadeva

triatlon08

Kje kupiti drva v prekmurju z prevozon v ms. Bukev 50cm. Vecjo kolicino

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice