Upokojenci bodo konec meseca prejeli 3,2 odstotka višje pokojnine, je danes sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Redno usklajeni zneski bodo veljali že od 1. januarja.

Redna uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Zpiz bo za tokratno uskladitev na letni ravni namenil 172 milijonov evrov, je povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež. Pokojnina v višini 600 evrov bo po uskladitvi višja za 19,20 evra in bo tako znašala malenkost več kot 619 evrov, poroča STA.

Naslednja uskladitev pokojnin, ki pa bo izredna, bo konec leta. Po zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin bi vsi upokojenci prejeli znesek v višini 6,50 evra

Državni svet pa je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe zakona, po katerem bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka. Generalni direktor Zpiza je danes izrazil upanje, da bo predlog DS sprejet, so še zapisali pri STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KajzarFranc (nepreverjen)

Med tem pa ZPIZ začasno z negativnim stanjem na TRR...

barcelona (nepreverjen)

Šef ZPIZ-a na TV ponosno izračuna koliko bo dobil nekdo, ki dobiva 600 EUR pokojnine. Seveda ni povedal koliko več bo dobil tisti, ki ima pokojnino 1500 EUR. Poglejte kako so povišali lani pokojnine v Avstriji, "v državi, ki podpira samo kapital?"

kanžor

Toliko kolikor ,dajo zraven se je po trgovinah mesnicah in pri komunalnih storitvah vse občutno podražilo .To si naj porijnejo v rit .Delajo se norca z siromakov . To kar se dobiva pokojnina so si ljudje zaslužili nič drugo .

Starejše novice