Kuharica brez licence, je knjiga, ki dokazuje, da se sanje lahko uresničijo, in knjiga v vsak najde nekaj zase, nekateri romantiko, drugi humor, tretji erotični pridih, nekateri pa spet norčavost. Sedaj pa po njen nastaja že tudi gledališka igra.

Simona Rituper je avtorica priljubljenega romana Kuharica brez licence. Zase pravi, da je včasih zmeden, prizemljen, večino časa ezoteričen »sanjač«, včasih zdravilec, pravnik, sprehajalec psa, ljubitelj filmov, in predvsem, pisatelj po duši. Velikokrat preobčutljiva oseba, a ravno zato rahločutna in empatična, dojemljiva za stiske drugih ljudi, potem spet drzna sprehajalka preko žerjavice, celo izganjalka duhov, kuharica in prijatelj.

Ta knjiga se je morala zgoditi

K pisanju so jo spodbudile sanje iz mladosti, verjetno celo iz zibelke. Odkar pomni, je v njej tlela želja po tem, da bi bila pisatelj. V osnovni šoli je tako nastajal celo kriminalni roman Zločin črne roke.

Ta knjiga se je enostavno morala zgoditi, ker je rasla v meni skozi leta. Ne s to vsebino,  seveda, a vedela sem, da se bo nekoč zgodil moj prvenec. Nekega večera sem sedla in prsti so začeli leteti po tipkovnici in to so delali eno leto, do zadnje strani. Brez načrta, samo prepuščena domišljiji.

Marsikdo si predstavlja, da bo v knjigi z naslovom Kuharica brez licence našel kuharske recepte, vendar pa gre za to, kar predstavlja glavna junakinja. Sodnica, ki je rojena kuharica, pa čeprav brez licence oziroma nešolana za ta poklic. Kot pravi avtorica, se je ob pisanju knjige, naslov ponudil kar sam od sebe.

S knjigo dobite tisto, kar potrebujete 

Knjiga Kuharica brez licence je namenjena tistim, ki hočejo od življenja nekaj več, pa ne najdejo motivacije za uresničitev tega. Potrebujejo pa morda le še dodaten namig, da se sanje lahko uresničijo, ker se res lahko, pravi avtorica.

Kako to vem? Ker je moja knjiga dokaz za to. To so bile moje sanje. Pa vendar, knjiga ni namenjena samo iskalcem inspiracije. A kljub temu, če ne iščejo nič, dobijo s knjigo točno tisto, kar potrebujejo. Nekateri romantiko, drugi humor, tretji erotični pridih, nekateri pa spet norčavost, ali pa le branje za kratkočasenje na plaži.

Dodaja pa še, da ljubezenski del zgodbe pokaže moškim, kako morajo delati s svojo žensko in istočasno pokaže ženskam, kateri je nivo, pod katerega ne bi smele pustiti svojim moškim, da delajo z njimi.

Dogodki izmišljeni, vendar inspirirani v vsakdanu

Nikoli ne ustavite na poti do svojih sanj, je sporočilnost knjige. Morda pa lahko najboljšo sporočilnost poda uvodnik iz knjige, ki pravi: »Prišel je čas, ko boš ujela zvezde v dlani in poiskala svoje sonce. Na tej poti ti bo pomagalo iščoče srce in klic tvoje duše, krik tvoje moči in ljubezen, ki je vir neustavljivosti. Imej se rada, najdi poti, ki te bodo učvrstile in dale veri zagon. Vzemi si svojo pravico do sreče in ljubezni. Tvoje sanje so naj tvoj vsakdan in smeh tvoj govor. A ostani v sebi, kajti to vodstvo te bo poneslo med zvezde, kjer boš lahko razprla dlani in jih ujela, da bodo v večnosti utripale le zate. Ne pozabi - zdaj si ti na vrsti!” Dogodki v knjigi so pretežno izmišljeni, vendar inspirirani v njenem vsakdanu.

V glavi se kuha že nov roman

V nastanku pa je že mini inspiracijska zgodba Drobtinice in sirotka, ki bo prva izmed šestih inspiracijskih zgodb, ki bodo izhajale postopoma. Knjiga bo opremljena s pomenljivimi ilustracijami, ki jih je narisala Tatjana kalamar Morales. Vsaka izmed knjig bo obravnavala svojo duhovno tematiko, vpeto v zgodbo. V obdelavi ima še dve mladinski deli, potem pa bo čas za nov roman, ki se že kuha v glavi.     

Najprej knjiga, sedaj pa še gledališka igra

V nastajanju je že tudi gledališka igra po romanu Kuharica brez licence, enostavno zato, ker je tako naneslo in ni bilo načrtovano. Sanje o tem, da bi bila scenarist, niso nove in igra je tako še en dokaz, da se sanje uresničujejo, pravi Simona. Nekega dne jo je kontaktirala Cvetka Vereš, vodja amaterske skupine iz Bakovec, če bi pripravila scenarij po knjigi. Sedaj pa se na odru dogaja pravi celovečerni film, poln pravih ženskih pogovorov, smeha, nerodnosti, nežnih čustev in malce žgečkljivosti, zaradi katere igra ne bo priporočljiva za otroke osnovne šole.

V glavni vlogi Denis Malačič in Nuša Grah

Vloge v igri so odlično razdeljene in vsak med igralci svoje delo odlično opravlja. Ključno vlogo v knjigi odigrata zaljubljenca Suzana in Marjan, ki ju bosta odigrala Denis Malačič in Nuša Grah. Ostale like upodabljajo Damjana Lukač (Tanja), Anja Lukač (Andreja), Nuša Ružič (Cvetka), Primož Bencak (James), Uroš Černjavič (dr. Grozdić), Tjaša Štesl (novinarka Lucinda Novak), Cvetka Vereš (Suzanina mama), seveda pa imamo tudi svojega mojstra tehnike Klemna Jandriča. In seveda režiserko igre, mojo mamo, Marijo Rituper.

Vsebina knjige:

"Razočarana v ljubezni in nezadovoljna s svojo na videz uspešno kariero, Suzana hrepeni po drugačnem življenju. Edina strast zdolgočasene sodnice je kuhanje. A ko ji začne dvoriti prijeten sodnik ter ji pot prekriža mlad Anglež, se za Suzano pričenja zabavna izkušnja. V popolnosti se ji lahko spremeni življenje, vendar se bo morala ob tem spopasti tudi s svojimi strahovi in lastnim nezaupanjem. Roman, ki je začinjen s prekmursko kuhinjo, humorjem, čisto ljubeznijo in odpira vprašanje, kaj vse smo pripravljeni storiti za uresničitev svojih sanj."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice