Foto: Miloš Vujinović
Stanje na prizadetih območjih zaradi suše in vročine je zaskrbljujoče, saj so kmetje marsikje že izgubili velik del pridelka in s tem vir zaslužka. Kaj pa vrtnarji in sadjarji?

Zaradi suše so prizadeti praktično vsi kmetijski pridelki oziroma vse kulture, so jasni kmetijski strokovnjaki. Ponekod grozi celo popoln izpad pridelka koruze. Velik izpad pridelka bo tudi pri drugih kulturah, kot so pozni krompir, nenamakane vrtnine, buče.

Suša je prizadela tudi živinorejce, saj bo hrane za živali manj, zaradi suše in visokih cen goriva pa bo ta posledično dražja. 

Kako pa je na vrtovih in v sadovnjakih?

Mariborska enota Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ocenjuje, da je suša kapustnicah povzročila škodo od 40 do 50 odstotkov, na solati, papriki, paradižniku in čebuli od 20 do 30 odstotkov škode, na jedilnih bučah pa okoli 40 odstotkov škode.

Ob tem so kmetijski strokovnjaki jasna: »Vsi pridelki, ki niso namakani, bodo seveda slabše kakovosti.«  

Brez zelja na martinovo?

Pri zelju kmetijski strokovnjaki opažajo, da so težave pri presajanju poznih kultivarjev za predelavo in skladiščenje, rast že presajenih pa je skoraj ustavljena, površina listne mase je manjša, zato je pridelek poletnih sort veliko nižji oziroma polovičen. 

Podobno pričakujejo tudi na jesensko zimskih sortah, ki so že ali pa sploh še niso presajene. 

»Zaradi presajanja zastaranih (ne pravočasno posajenih) sadik bi lahko imeli tudi do 40 odstotkov nižji pridelek. Zaradi previsokih temperatur ob sajenju bo manjša tudi koreninska masa, kar bo vplivalo na pridelek,« še opozarjajo. 

Dodatne težave bo po besedah strokovnjakov predstavljal tudi plevel, zaradi manjše listne mase bo imel več svetlobe in prostora za rast, zaradi suše in visokih temperatur pa herbicidi, ki so dovoljeni, ne delujejo zadovoljivo.

Pri cvetači in brokoliju je po opažanju kmetijskih strokovnjakov oteženo presajanje, predvsem visoke temperature pa povzročajo, da ni nastavka rož ali so te netržne.

Na tržnicah bo radič zelo iskana dobrina

Tudi pri solatnicah je zamuda pri presajanju, zaradi visokih temperatur pa vrtnarji in vrtičkarji opažajo prezgodnje uhajanje v cvet. 

Kot posledica suše in visokih temperatur se kažejo tudi ožigi listnih robov zaradi pomanjkanja kalcija, pomanjkanje bora pa povzroča trohnenje sredice rozet. Podobno bo tudi z radičem.

Pri papriki so zaradi trenutnega pomanjkanja kalcija v plodovih opazne fiziološke poškodbe, močni sončni ožigi na plodovih ter pojav bakterioz zaradi hitrih temperaturnih sprememb.

Tudi paradižnik v rastlinjakih trpi škodo zaradi vremenskih razmer

Zaradi visokih temperatur je bila močno motena oplodnja paradižnika in s tem sprva manjši plodovi, tega je v peti, šesti etaži že veliko, v nadaljevanju pa tudi izpad samih plodov in to kljub temu da je namakanje plodovk po večini na vseh površinah redno. 

Pod črto torej tudi paradižnik, ki je v rastlinjakih, namakan in primerno vzdrževan, trpi škodo zaradi vremenskih razmer.

Bučke: Oplojeni plodiči odpadajo, saj so temperature predolgo previsoke

Začetek sezone je bil premrzel, zato se koreninski sistem bučnic ni oblikoval tako, kot je nujno, pri teh hitrih temperaturnih spremembah in visokih temperaturah pa jedilne bučke kljub namakanju ne nastavljajo več ženskih cvetov oziroma je nastavek slab, opažajo kmetijski strokovnjaki. 

Veliko je moških cvetov, oplojeni plodiči pa odpadajo, saj so temperature predolgo previsoke.

Pri kumarah je sončno obsevanje povzročalo direktno ožiganje listov, visoke temperature pa odpadanje plodičev, zato je škoda tudi na namakanih površinah.

Česen ponekod prehitro dozorel, čebula majhna

Ponekod, na izpostavljenih legah, je prehitro dozorel česen, a teh površin ni veliko, težave pa so pri čebuli, ki jo je suša doletela v najbolj občutljivi fazi, debeljenju čebule

»Zato je marsikje prehitro zaključila vegetacijo, pridelek posejane čebule je na nenamakanih površinah tudi 50 odstotkov nižji, čebule iz čebulčka pa 30 odstotkov nižji. Slednja na namakanih površinah nima nižjega pridelka,« navajajo kmetijski strokovnjaki. 

Fižola bo precej manj

Pri nizkem fižolu kmetijski strokovnjaki opažajo slabo oploditev zaradi visokih temperatur, odpadanje cvetov in prehitro dozorevanje stročjega fižola. Posledično to pomeni do 50 odstotkov nižji pridelek.

Visok fižol pa je že spomladi zaradi nihanja temperatur kalil slabo in neenakomerno, cvetni nastavek je kasnejši, zdaj pa se že pojavljajo težave zaradi visokih temperatur - ni dobre oplodnje, zato cvetovi odpadajo. 

Ponekod se pojavljajo tudi sončni ožigi na listih, listna masa propada. Trenutno strokovnjaki škode še ne morejo oceniti.

Kaj pa sadno drevje?

Kmetijski strokovnjaki pri sadnem drevju opažajo zaustavljen razvoj plodov in sončne ožige na plodovih, pa tudi blokirano rast in razvoj cvetnega nastavka za naslednjo leto.

Na ptujski enoti Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so izpostavili, da so trajni nasadi sadovnjakov prizadeti do te mere, da bo pridelek zaradi sušnega, temperaturnega in oksidativnega stresa nižji in tudi manj kakovosten.

Zelo negativno pa razmere, ki jih spremljamo to poletje, vplivajo tudi na diferenciacijo cvetnih brstov, kar pa se bo poznalo šele v naslednjem letu

Najbolj prizadeti so za zdaj mlajši nasadi (od tri do pet let), kjer koreninski sistem še ni tako razvit in lahko pripelje tudi do propada rastlin.

Namakalni sistemi nuja in ne več prestiž pri kmetovanju

Glede na napovedi meteorologov, da nas v prihodnje čakajo vse daljša obdobja brez padavin z visokimi temperaturami, kmetijski strokovnjaki poudarjajo, da bo nujno razmišljati o namakalnih sistemih povsod, kjer je to možno. 

Ne samo na vrtovih, ampak tudi pri poljščinah in trajnih nasadih.

Na Kmestijsko gozdarski zbornici Slovenije poudarjajo, da bi se morali država in občine aktivno vključiti pri gradnji vodnih zadrževalnikov: »Tudi namakalni sistemi bodo za dober, kakovosten in konstanten pridelek nujni in ne več prestiž pri kmetovanju.« 

Komentarji (19)

Huhubbubu (ni preverjeno)

TRPI VAŠA GLAVA LAŽNIVA NOVINARSKA BREZMOŽGANSKA VSEGA JE V IZOBILJU BEDAKI LAŽNIVI!

Bog (ni preverjeno)

ČEMU VSE TILE LAŽI, ČEMU ???

In reply to by Huhubbubu (ni preverjeno)

Bog (ni preverjeno)

PRODANI NOVINARČKI VEČINA LJUDI JE ŽE UGOTOVILA TEH VAŠIH LAŽI ZATO IMAJO TUDI TAKA MNENJA O VSEH VAS IZGUBLJENIH IN PRODANIH DUŠ !

In reply to by Bog (ni preverjeno)

ojoooj (ni preverjeno)

kaksen psihic mores biti ka ides pisat pa odgovarjat san sebi z razlicnimi nicki?! Ti si sigurno tisti psihic “nateg i pravara” nej? 😂 no ce si nej se bojin za prihodnost lidi, ker zadosti je en taksen pacient ka klaci zemlo po nepotrebnon. ka li so tebi kak otroke delali v otrostvi?

In reply to by Bog (ni preverjeno)

wuwoo (ni preverjeno)

Radič bo zelo iskan, zelo dvomim, tudi ko ga je v izobilju ga ne jem in vecina ki jih poznam tudi ne.
paradižnik trpi v rastlinjakih, tega zastonj ne vazem ali jem, tako da nobene skode.
niso to kljucne zelenjave za prezivet.

Crnigoj (ni preverjeno)

Tou je zdsj od nekec prepisano, zelenjave na vtri je obilo, paprike ,paradajz, bučke, ka ne ladaš jesti, radič in ostalo je pa še prerano. Taka rejdno ste zluftali.

Jack00000 (ni preverjeno)

Posadil čebulo konec novembra, pobral julija,rekordno debela. Nič namakana. Tak da pojdite malo na polja in vrtove,preden strasite ljudi.

Klump (ni preverjeno)

Jebes radič.
Jaz imam raje bikova jajca

Janes Skladovnik (ni preverjeno)

jaz pa jajca z možgani
Radič je za babe

In reply to by Klump (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec škali remen v prizadeti glavi jeli in to na tešče. Tele prizadeto.

In reply to by Janes Skladovnik (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

spet si pil
tele mamino

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Socialaš zarukani tebi se vidi ka ločeš kak krava cejle dneve zato pa takše blesarije pijšeš. Gnoj zamazani pfuj.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

Gnoj zamazani sem tudi jaz takrat ko sem pijan
Gnoj zamazani je tudi moj oče takrat ko ni pijan
Gnoj zamazani je tudi moja mama
Takrat ko se goni okoli

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

Mesečar lukec (ni preverjeno)

LUZERJI danes se v ŽILO DAJE HRANA-

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec se vijdi ka si tij v žilo nekaj drugoga davleš. Probaj boomefekt de hitro prijalo.

In reply to by Mesečar lukec (ni preverjeno)

goričanec2 (ni preverjeno)

V rastlinjakih že dolgo ni deževalo. 😀🤣

uuy (ni preverjeno)

Zgornji komentari so izraz inteligence prekmurskoga naroda… Zalostno!! Ma sploj steri od zgornjih komentatorov vec kak osnovno solo ale vsaj redno sluzbo? Tezko…

Hjdtfhhgb se tu DDV (ni preverjeno)

Tudi če bi mejli končane fakulteto,ne bi pomenilo kaj dosti... !

In reply to by uuy (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

radič
radička
to ni za mene
Prava hrana je kralj živali
radič je za pedre

Starejše novice