Tudi na Trgu zmage v Murski Soboti so pripravili slovesnost ter v spomin partizanom, rdečearmejcem in vsem ostalim padlim v drugi svetovni vojni položili vence.

Evropske države 9. maj obeležujejo kot dan zmage nad nacizmom in fašizmom. Maja leta 1945 se je namreč na evropskih tleh uradno končala druga svetovna vojna. Praznovali so ga že v nekdanji Jugoslaviji, in sicer na pobudo Josipa Broza - Tita. Položitev vencev so organizirali tudi v Murski Soboti, kjer so se slovesnosti poleg občanov in občank udeležili tudi župan Aleksander Jevšek in predstavniki veleposlaništev Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana

Murska Sobota z velikim spoštovanjem obeležuje 9. maj

Župan Mestne občine Murska Sobota je v nagovoru med drugim povedal, da se o besedi mir vedno pogosteje pogovarjamo:
 

»Pa ne zaradi tega, ker bi jo imeli v izobilju, ampak zaradi tega, ker je vedno bolj ogrožena. Spomin na dogodke, ki so se zgodili pred 72 leti, je eden tistih, ki ga ne smemo nikoli pozabiti in Mestna občina Murska Sobota še posebej z velikim spoštovanjem obeležuje 9. maj.«.

Povedal je še, da je pozitivne učinke regiji in mestu prineslo članstvo v Evropski uniji, zato moramo vztrajati skupaj z državami.

Načrt izdelal Arončik, gradbena dela vodil Novak

Spomnimo, da je načrt za mogočni spomenik na Trgu zmage izdelal ukrajinski oficir Arončik - sovjetski vojni inženir. Vsa gradbena dela pa je vodil domačin, arhitekt Feri Novak.

Spomenik je zgrajen iz železobetona, obložen z italijanskim kararskim marmorjem in sestavljen iz 17 metrov visokega obeliska. Na obeh straneh nadgrobne stavbe sta postavljena ruska topova iz druge svetovne vojne. Pod njima pa sta dva vojaka, na levi ruski vojak in na desni partizan. Oba sta delo bratov Borisa in Zdenka Kalina iz Ljubljane. Med vojakoma je na nadgrobni stavbi napis v ruščini in slovenščini: 

»Večna slava junakom, padlim v boju za svobodo in neodvisnost bratske Sovjetske zveze in Jugoslavije.«

Sicer pa bodo delegacije vence položile tudi na vojnih grobiščih na soboškem pokopališču.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
black panter

vutro pa še rusi....

portil

Zdaj tisti iz občine več nočejo na proslave. Vsaka čast izjemam! Bogo, Puklastoga Miheca šofer pa je imel svojega predstavnika!? Kje pa sta predsednika prekmurskih borcev?

povezani (nepreverjen)

plantarič je najbolj veseli ka de se lejko večkrat sliko :-) najprle z ukrajinci te pa še z rusi ,.lejko bi jim kakšno spopejvo ;-)

portil

Kaj porečejo partizani na njihovega sedanjega predsednika? http://www.pozareport.si/?Id=zvezde_izjave&View=novica&novicaID=22784
Takšnega predsednika imaš, kakšnega si zaslužiš.

Banderaši (nepreverjen)

Te ukrajinske fašiste, ki v tem tisočletju poveličujejo nacistične like, bi bilo potrebno nagnati od tod, ne pa jim ločene proslave pripravljati.

korakal (nepreverjen)

ja , res je , ampak problem je , da smo mi korakali leta 1941 na Rusijo , če so nas pa tan v rit brsnoli smo si pa sami krivi , ka smo pa šli ta !!

In reply to by Banderaši (nepreverjen)

Istina ne škodi (nepreverjen)

Daj Jevšek brigaj se za sobočance nej za to ka je bilo pred 72 lejtami.

prepis (nepreverjen)

tako nekako....
"Človek se zgrozi , da so nas učili na osnovi mitov in laži. Vsaj glede polpretekle zgodovine. Organizirana državna laž je NOB. Heroji so večinoma navadni morilci. Svobode ni bilo ,ker je bila diktatura. Masakri in umori so se zgodili pod taktirko komunistične hunte. Brez NOB bi nam bilo lepše . Zame so totalne floskule, da bi govorilo nemško ali Italijansko. Tudi nismo premagali fašistov ne nacistov. Film o Kozari , Neretvi in Petrih in Valter brani Sarajevo so izmišljene zgodbe ali pretirano zlagane. Skratka vse kar se je zgodilo ( kar so nas učili) po 1940 nekje do 1990 sloni na mitih in lažeh. V resnici smo doživeli diktaturo , ki nas je krepko zavrla v razvoju kot ostale vzhodne države. Vendar najhuje je , da se te laži še ponavljajo in ponavljajo v nedogled . Imamo kup ulic in trgov in spomenikov ,ki poveličujejo to obdobje. In temu poveličevanju stoji ob strani vsaka leva oblast. Dražgoše so tipičen primer - laži, manipulacije ob sodelovanju dvornih zgodovinarjev in ZZB ( sploh ne vem zakaj ga ne ukinemo) in predstavnikov oblasti - če so seveda na levi ali nekje blizu."

eh... (nepreverjen)

" Brez NOB bi nam bilo lepše ."

Ta je itak zmagovalna. Če je za tejbe vse tak ponarejeno in prirejeno, te se pa poznaimaj pri tujih zgodovinarih ali pa pogledni v nemški vojaški arhiv iz II.sv.vojne in poišči dokumente o ton kakšen namen so meli Nemški in ostali okupatori s Slovenskin narodon med in po vojni v primeri zmage nacistov in fašistov. Me zanima, če boš te še dale troubo o ton kak bi nan bilo brez odpora prouti okupatori boukše. Meni ide na bruhanje gda čitan nvodobne eksperte kak ščejo na sakši način opravičiti kolaboracijo cerkve in zavedenih primitivcov z okupatoron. Nej san biu nigdar za komuniste ali partizane ali takše kozlarije kak zdaj eni pišete o tistih časih so redno prizadete. Tudi tudi zgodovinari so že zdavnja svoje povedali, pa dvomin ka so tudi oni bili pod nekšin vplivon Jugo oblastnikov.

In reply to by prepis (nepreverjen)

prepis (nepreverjen)

resnica ve biti kruta, celo, če nisi pripravljen na njo. To niso neki novodobni zgodovinarji, to so ljudje, ki se končno ne bojijo in povejo resnico. In le zakaj so skrita morišča, zazidana, zabetonirana, zasuta....in zakaj se je uničilo in se še vedno uničuje arhivsko gradivo, če se ni česa bati. Res je, zgodovino piše zmagovalec, pa vendar; civilov se ne sme pobijati, pa naj bo to partizan domobranec, okupator.....vse te bi bilo potrebno dati pred sodišče.
Torej, naša zgodovina med in po 2.SV je zelo, zelo žalostna in še zdaleč ne raziskana, preveč je pravljic. Ko bo vsak svojo zmoto priznal in se ne bo zagovarjalo morilcev, bo možna sprava, ko bo lahko vsak povedal: tu leži moj sorodnik, ki je bil prebogat, ki je bil prepameten, presposoben, prenevaren, nekomu v napoto....zdaj pa lahko mu prižgem svečo.....Globoko smo zabredli!

In reply to by eh... (nepreverjen)

Starejše novice