Slika je simbolična.
Jeseni se dela na vrtu v večini zaključujejo - poberejo se še zadnji pridelki, zemljo pa se počasi pripravi na 'zimsko spanje'. Vseeno pa je tudi ta čas primeren za sajenje nekaterih vrst zelenjave, ki so odporne na mraz in bodo obrodile spomladi.

Zbrali smo seznam vrst zelenjave, ki jih lahko gojimo v hladnejših mesecih, o aktualnih vrtnarskih opravilih, ki nas čakajo v septembru in oktobru, pa zbrali nasvete vrtnarke in specialistke za zelenjadarstvo Mišo Pušenjak.

Jesenski čas, sploh tako topel, kot smo mu priča letos, je idealen za to, da si pripravimo vrt in poskrbimo za to, da bo dobro preživel zimo in bo spomladi pripravljen za novo vrtičkarsko sezono. 

Ko je konec s pridelkom, je čas za jesensko rahljanje zemlje

Prvi korak, ki ga moramo storiti pri vrtnih opravilih v začetku jeseni, je po mnenju Pušenjakove zagotovo ta, da iz vrta pospravimo vse pridelke, ki so še ostali v zemlji. 

»Najprej velja, da vso zrelo zelenjavo, kar je za jesti, poberemo in pojemo ali pa jo ustrezno shranimo za hladnejše mesece, na primer tako, da jo vložimo,« svetuje Pušenjak.

Naslednji korak pa je, da se vrt začne ustrezno sanirati in pripravljati na hladnejše mesece, tu pride v poštev predvsem globoko rahljanje zemlje oziroma prekopavanje vrta.

Na tak način bo zemlja tudi skozi zimo propustna za zrak in vodo, v njej pa bodo preživeli tudi koristni mikroorganizmi in hranila, kar bo dalo spomladi in poleti prihodnjo sezono boljši pridelek. 

»Zemljo za zimo je vedno dobro pripraviti na več različnih načinov, ni samo en splošni recept. Meni se zdi še vedno najbolj uporabna zadeva prekopavanje vrta, ampak mora biti to izvedeno pravočasno.

Če se prekopava recimo v novembru, je to prepozno. Ko pa je zemlja še topla in vlažna, je prekopavanje veliko lažje in tudi vrtu in mikroorganizmom ne naredimo preveč škode,« dodaja.

Pomembno tudi ustrezno dognojevanje

Ko je vrt ustrezno prekopan in zemlja zrahljana, je čas tudi za dognojevanje. Pri tem Pušenjakova svetuje domač kompost ali pa kupljena organska gnojila. 

Gnojenje pa se, po mnenju specialistke za zelenjadarstvo, naj izvaja tako, da se gnojilo raztrese po površini tal in se ga nato vdela v zemljo s pomočjo lopate ali vil, saj bodo tako hranila ostala v zgornjem sloju zemlje in ne bodo pronicala v podtalnico ali izhlapevala v ozračje. 

»Moje mnenje je, da so prava izbira organska gnojila, med katere sama na prvo mesto postavljam domači kompost. A tudi ta mora biti pravilno narejen in ne sme biti 'en sam koš za smeti',« poudarja.

»Zdaj lahko sejemo še kar nekaj vrtnin za jesen in zimo«

Čeprav je jesenski čas v večini res namenjen temu, da se pospravi pridelek in pripravi zemljo, pa je poleg tega ta čas ustrezen tudi za sajenje nekaterih vrtnin, ki so odporne na mraz in bodo obrodile pozimi ali spomladi.

»Zdaj lahko sejemo še kar nekaj vrtnin za jesen in zimo, pa tudi za naslednjo pomlad. Za setev letnih sort solat še ni prepozno, tudi endivijo se še da posejati.

Še bolj smiselno pa je iti na vrtnarije in tam nabaviti sadike. Ko pa smo že tam, zdaj je najboljši čas za sajenje sadik cvetače in brokolija, pa tudi nadzemne kolerabice,« pravi Pušenjak.

Te vrste vrtnin lahko gojite tudi v hladnejšem času

Katere pa so torej tiste vrtnine, ki so odporne tudi na mraz in jih brez težav gojite tudi v hladnejših mesecih?

Motovilec

Poleg endivije, cvetače in brokolija, ki jih svetuje Pušenjakova, je jesenski čas več kot idealen tudi za sajenje motovilca, saj je ta vrsta zelenjave enostavna za nego in vzgojo tudi v hladnejših dneh. 

Če motovilec posadite v septembru, boste lahko prve liste pobirali že v decembru, v kolikor ga ob večjih zmrzalih vsaj delno zaščitite, pa vam lahko ostane vse do spomladi.

Česen

Primeren za jesensko setev je tudi česen, pri čemer pa velja, da morate v tem času izbrati sorte ozimnega česna, ki imajo nekoliko debelejše stroke od spomladanskega, zato je v glavici nekoliko manj strokov. 

Idealen čas za sajenje česna je nekje v drugi polovici oktobra. Najbolje je, da ga posadite na sončni del vrta, v globoke luknjice v razdalji približno 15 do 20 centimetrov in ne v kislo zemljo. Če boste storili vse prav, potem je velika verjetnost, da se bodo spomladi na vašem vrtu bohotila stebla česna.

Špinača

Med zelenjadnicami, ki jih gojimo pozno jeseni ali pozimi, je vsekakor tudi špinača, ki nima posebnih zahtev za gojenje in je primerna za vse vrste tal. Ker je odporna na mraz, bo brez težav prenesla tudi do minus deset stopinj Celzija.

Jesensko ali prezimno špinačo lahko sejemo sredi oktobra in pobiramo vse od konca aprila naslednje leto. 

Ohrovt

Na mraz je dobro odporen tudi ohrovt, potrebuje pa dovolj vode, torej ga je treba saditi v vlažno zemljo.

Čas za sajenje jesenskega ohrovta je približno pet do sedem tednov pred prvo zmrzaljo

Rukola

Tudi rukola je rastlina, ki uspeva v hladni sezoni in ima za optimalno rast raje nekoliko nižje temperature. 

Najbolje jo je posaditi jeseni, ko so temperature nekje med deset in in 21 stopinj Celzija. Priporoča se, da se jo posadi na sončno stran vrta, za uspešno rast pa potrebuje dovolj vlage. 

Komentarji (2)

čarni vrag (ni preverjeno)

Najprej velja, da vso zrelo zelenjavo, kar je za jesti, poberemo in pojemo ali pa jo ustrezno shranimo za hladnejše mesece, na primer tako, da jo vložimo,« svetuje Pušenjak.

Brez nasvetov Pušenjakove bi zelenjava zgnila.

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec mater smo pametni na tešče. Socialaš blokovski ka se si pa tij pridelal? Seveda ka nikaj ka si manjak prve klase.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice