Foto: Jure Banfi
Goričko bo kmalu bogatejše za sodobno turistično ponudbo in vrhunsko kulinarično doživetje. Na Posestvu Gjerkeš poleg sodobnih nastanitev odpirajo še restavracijo, ki bo ponujala večhodne degustacijske menije iz lokalnih sestavin.

Posestvo Gjerkeš v Fikšincih na Goričkem je znano predvsem po vrhunskih vinih in peninah, a že kmalu bo ponujalo še izvrstno kulinariko in turistične nastanitve.

Družina Gjerkeš se je odločila, da posestvo nadgradi in obogati s turističnimi nastanitvami, kmalu pa bodo stopili še korak dlje in tam odprli tudi restavracijo, ki bo postregla s kulinariko na višjem nivoju in gostom ponudila »nekaj, česar tukaj v Prekmurju še ni«. 

Obiskali smo Posestvo Gjerkeš, kjer nam je lastnik Leon Gjerkeš predstavil novosti, ki so jih vzpostavili, beseda pa je tekla tudi o restavraciji, ki se odpira še ta mesec.

Ponudbo nadgradili še s sedmimi turističnimi nastanitvami

Kot nam je povedal Leon Gjerkeš, so pred približno tremi leti začeli z nadgradnjo Posestva Gjerkeš, ko so si zadali cilj, da celotno posestvo posodobijo ter vrhunska vina in penine povežejo še s turistično ponudbo.

In to jim je tudi uspelo. Celotno posestvo je danes zelo sodobno opremljeno in ima popolnoma novo celostno podobo. Interier sestavljajo črni elementi in les, zunanjost pa je s sodobnimi sivimi elementi ter pridihom lesa in narave. 

Poleg novega izgleda je posestvo v letu 2022 dobilo tudi novo vsebino. V zgornjem nadstropju objekta so uredili sedem dvoposteljnih turističnih nastanitev, ki so primerne zgolj za odrasle, del stare domačije pa so rekonstruirali in iz nje naredili zajtrkovalnico za goste ter kuhinjo s spremljevalnimi prostori, nam je povedal lastnik. 

Kmalu odpirajo še restavracijo, ki bo združevala vrhunska vina in kulinariko

Nadgradnja posestva pa se tu še ne ustavlja, že kmalu, 30. septembra, bodo v pritličju posestva Gjerkeš odprli še restavracijo, za katero pravijo, da bo kot nekakšno 'posestvo okusov', ki bo združevalo vrhunska vina in kulinariko.

Na idejo, da bi na posestvu vzpostavili tudi restavracijo, so prišli zaradi tega, ker se sin Matic Gjerkeš ukvarja z gostinstvom in ker pravzaprav to tudi sovpada z vrhunskimi vini in turizmom.

Hkrati pa opažajo, da je v okolici povpraševanje po tovrstni kulinariki, ponudbe pa primanjkuje. 

»Sin Matic je gostinec in to je pravzaprav njegov projekt, on bo upravljal z restavracijo. Sama ideja pa se je porodila zraven turističnih nastanitev. Kuhinjo smo opremili profesionalno, ker jo rabimo že zaradi zajtrkov, ki jih ponujamo v sklopu nastanitev. Potem pa smo rekli, če že vsa infrastruktura je, zakaj pa ne bi imeli še restavracije, ker v bližini ni neke take ponudbe, so klasične gostilne, ni pa takšnih restavracij,« je za Sobotainfo pojasnil Leon Gjerkeš.

»To ne bo klasična restavracija 'a la carte', ampak bo bazirala na degustacijskih menijih«

O sami ponudbi v novi restavraciji je lastnik dejal, da to ne bo klasična restavracija 'a la carte', ampak bo restavracija, ki bo za zdaj temeljila samo na degustacijskih večhodnih menijih, sestavljenih iz lokalnih sestavin. 

»Degustacijski meniji bodo pet-, sedem- in devethodni. Spreminjali se bodo glede na sezono, imeli bomo torej pomladni, poletni, jesenski, zimski meni, potem pa bomo kakšne sestavine spreminjali še iz tedna v teden. Recimo kakšno sestavino bomo dodali, ki bo v tistem obdobju na voljo, na primer buče jeseni, ali pa se bomo prilagodili posebnim priložnostim, za martinovo bo del menija zagotovo sestavljala tudi kakšna račka, na tak način. 

Se bomo pa trudili, da bo vse baziralo na lokalnih sestavinah, torej lokalno in pa regionalno. Ker nočemo kupovati paradižnika recimo iz Španije, enako velja za meso, ostale sestavine. Torej čim več želimo črpati iz lokalnega okolja,« je še pojasnil Gjerkeš.

Glavni cilj restavracije bo 'zero waste' priprava hrane

Vrhunski degustacijski meniji bodo nastajali pod rokami mladih, a izkušenih kuharjev, ki so se izobraževali tudi v Michelinovih restavracijah in v tujini, povzdignili pa jih bodo seveda še z vinsko spremljavo ter kakovostnimi peninami iz kleti Gjerkeš.

Kot je poudaril lastnik, pa je glavni cilj te restavracije, da bo temeljila na principu 'zero waste' in bo ponujala kulinariko na višjem nivoju, ki pa bo hkrati tudi dostopna.

»Cilj je, da bo ta restavracija 'zero waste', torej se v procesu priprave hrane porabi čisto vse dele, se pravi čim manj ali pa celo nič zavržemo. Tako da recimo tudi od ribe luske se porabijo, kosti se prekuhajo za fond in tako naprej,« je poudaril Gjerkeš.

»Usmeritev te restavracije je, da se lahko gostje tu na večerji sprostijo in se potem v naših sobah tudi odpočijejo«

Poleg tega pa si želijo, da bodo gosti restavracije pri njih tudi prenočili in na tak način doživeli celotno izkušnjo vrhunskih vin, kulinarike, narave in tudi raznovrstnih doživetij na Goričkem.

»Predvsem usmeritev te restavracije je, da se lahko gostje tu na večerji sprostijo in se potem v naših sobah tudi odpočijejo, da se ne rabijo voziti. To je en segment. Drugi segment pa je večdnevno bivanje pri nas, v miru in naravi. Ter da se gostom čez dan ponudijo aktivnosti, kot so kolesarjenje, pohodništvo, terme, golf igrišče je tu v bližini, vinski turizem, ne samo pri nas, tudi v širši okolici je dosti vinarij, tako da smo za turiste zanimivi. 

Pač stvari so povezane. Dosti je teh gostov, ki se želijo sprostiti, ki želijo nekaj dobrega pojesti, ki so pripravljeni tudi za vse to primerno plačati. Pa glede na to, kje smo locirani in kakšno imamo ponudbo, verjamem v uspeh tega,« je še dejal Gjerkeš.

Prvi uradni delovni večer sodobne restavracije v Fikšincih bo, kot že zgoraj omenjeno, 30. septembra, obratovala pa bo ob sredah, četrtkih, petkih in sobotah, pri čemer je za vse goste obvezna rezervacija

Po predhodnem dogovoru bo na Posestvu Gjerkeš in v restavraciji možen tudi sprejem večjih skupin, ponujajo pa tudi prostor za team buildinge, konference in poroke.

Komentarji (24)

!!! (ni preverjeno)

Pa to je po iston kopiti kak od Bineta Volcica posestvo Monstera. Ta sle dve izredno podobni zadevi!? Drzin pesti ka ta!! Good Luck obema!!

88 (ni preverjeno)

tu bom jaz šel za čistilca WC

In reply to by !!! (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

ha ha ha

In reply to by 88 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

nimaš visoke šole

In reply to by 88 (ni preverjeno)

??? (ni preverjeno)

Bine ma na goričkon samo sobe.

In reply to by !!! (ni preverjeno)

banana_republika (ni preverjeno)

nope

In reply to by ??? (ni preverjeno)

Nekaj... (ni preverjeno)

Ima "kulinarična doživetja" za skupine ali nekaj. Nima pa klasične restavracije kot je ta v ljubljani.

In reply to by ??? (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Bine nima šole za sobe

In reply to by ??? (ni preverjeno)

Goricanec stare (ni preverjeno)

Super. Volčiče super ide, vupajmo ka tude tome!

sobočkii (ni preverjeno)

Bravo, čestitan!

Api fen (ni preverjeno)

Lepo lepo tudi tau nucamo, ali nucale bi tudi kaj domačoga ge človek daubo gibanico, bograč, dödöle, retaše, ajdove zlevanke pa kakšno palinko.... Ka na goričkon še malo pa ne dobiš več kupice vode če de tak dale šlo...

Persona Non Grata (ni preverjeno)

Pa ka boš z domačen v oštarije? Tou te naj babica ale pa mate skuja doma. Ob vsej svetovne kulinarične ponudbe ka je na razpolago, se tij na bograč zmisles. Ka maš drisko..?

In reply to by Api fen (ni preverjeno)

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Gda človek povej realnost zbrišete komentar večni študentje..

Heeeh (ni preverjeno)

Kaksno realnost pa lejko neksen zabusant kak si ti povej? Resno mislis, ka koga zanima mnenje taksnih lidi kak si ti? Nej! Kda pa neka v zivljenji dosegnes, naredis, pa se oglasaj in te de te mogoce nesce posluso!

In reply to by Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

nič nisi dosegno nimaš previsoke šole

In reply to by Heeeh (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

in večhodne menije, ki bodo hodili med gosti, delali reklamo !

In reply to by 69 (ni preverjeno)

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

HEEH.... delan v dobri državni službi pa ne mnenje takšnoga petlara kak se tij ne zanima🐒

In reply to by Heeeh (ni preverjeno)

Stefani (ni preverjeno)

Mi ko smo dopustovali smo na goričkem našli restavracijo, ki deluje na isti princip in bili zelo zadovoljni upajmo, da bo pri tej zgodbi isto 😊.

. (ni preverjeno)

Dajte v ponudbo meze, keri ne vejo je ciperski meni, zanimijvo gor ti nosijo saksih par minut nekaj je pa sigdar za 2 osebi.

franček75 (ni preverjeno)

Ka nede kak Uroš ali ka je v Dobrovniki, med vikendami nikoga nega, med kednon pa prazno... Gospostvo posojsili ne traja dugo, ideš inouk, se slabo nagejš pa drago plačaš. Drujgič se pa daleč ogneš!

Ti in jaz (ni preverjeno)

Hitro de zaprto. Te pa de dele lignje pa pice odaval

Popoooo (ni preverjeno)

Tega kao ni nikjer ha ha ha, prvo kopija Kodila restavracije, ta velka usesa malo bolj napni in okrog poglej pa bos videl, da mas ze okrog sebe take stvari. Cash&carry Bogojina in ponovi vajo moras spremeniti in bos videl kaj vse je v Prekmurju.

Ihred (ni preverjeno)

Faušija nima meja. Fso srečo

DebeloPrase (ni preverjeno)

Jes man rajše prave gostilne nej te šmensi restavracije ka ideš vo bole lačen kak sit.

Starejše novice