Slika je simbolična.
Zdravnik, ki je v Slovenijo prinesel južnoafriško mutacijo, je bil razrešen iz mesta namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, saj je v Afriki operiral brez soglasja delodajalca. Je brez soglasja operiral tudi v zasebnih zavodih v Sloveniji?

Južnoafriško mutacijo koronavirusa naj bi v Slovenijo kot prvi prinesel mariborski zdravnik iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki se je z virusom okužil v Afriki, natančneje v Namibiji.

Omenjeni zdravnik je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zasedal mesto namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, zdravnik pa je nato svoj položaj zaradi nedavnih dejanj izgubil. 

Zraven tega, da se je okužil z južnoafriškim sevom, pa zdravnika bremenijo tudi obtožbe o delu v tujini, kot smo že poročali je namreč zdravnik med dopustom v Namibiji opravil več zahtevnih operacij hrbtenice, dovoljenja za to pa s strani Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ni imel. 

Na delovnem mestu z vidnimi simptomi? 

Več medijev je poročalo, da naj bi okuženi nevrokirurg prišel na delovno mesto z vidnimi simptomi koronavirusne bolezni. Špekulacije, da naj bi zdravnik, okužen z južnoafriškim sevom, prišel na delovno mesto z jasnimi simptomi okužbe, kar naj bi celo potrjevali interni dokumenti, so v Univerzitetno kliničnem centru Maribor zanikali. 

Na Planet TV so ekskluzivno razkrili dokumente, ki dokazujejo, da je bilo v tej zgodbi več nepravilnosti. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zatrjevali, da zdravnik ni prišel na delovno mesto s simptomi covida, a v dokumentu iz 24. februarja je jasno zapisano, da je zdravnik opravil PCR test en dan pred tem zaradi poslabšanja kliničnih znakov okužbe, ki jih je sicer zaznaval že sedem do deset dni pred tem.

Vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez je 1. marca pojasnjevala, da gre za pereče vprašanje in potrdila, da je bil ustanovljen upravno epidemiološki nadzor, katerega namen je odkriti, če je zdravnik naredil kakšno napako. »To bomo natančno pogledali. Zagotovo pa ne bi mogla reči, da je kršil pravila glede karantene,« je še dejala takrat Knezova, čeprav je ravno ona podpisana pod omenjeni dokument. 

Zdravnik v Namibijo še pred imunostjo na koronavirus? 

A zdravniku v karanteno ni bilo treba, saj je bil cepljen z dvema odmerkoma cepiva Pfizer. A po informacijah Planet TV mariborski zdravnik prve doze cepiva ni dobil pred 5. februarjem. 

Če bi se cepil ravno na ta dan, torej 5. februarja, bi tri tedne kasneje dobil drugi odmerek cepiva in šele 14 dni kasneje, torej 19. februarja, bi razvil polno imunost. To pomeni, da bi bil zdravnik na okužbo s koronavirusom v najboljšem primeru imun šele dan po odhodu v Namibijo. 

Zdravnik operiral kljub prepovedi 

Poleg tega da je zdravnik kljub prepovedi delodajalca operiral v Afriki, pa naj bi brez dovoljenja operiral tudi v zasebnih zdravstvenih zavodih v Sloveniji. Univerzitetni klinični center Maribor je že lani marca ob prvem valu epidemije prepovedal delo v drugih ustanovah. 

Po poročanju Planet TV je mariborski zdravnik že pred začetkom epidemije pridobil soglasje za delo v petih zasebnih zavodih, med drugim tudi v lastnem podjetju. Kot navajajo njegovi pacienti, naj bi konec decembra operiral v zasebni ordinaciji na Golniku, torej v času, ko je še kako veljala prepoved dela pri zunanjih izvajalcih. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stiv (nepreverjen)

Skoraj ne zasluži nobenega komentarja,čeravno negativnega....enostavno absurd !!

Ko...j... (nepreverjen)

NA ZAPRTI ODDELEK Z NJIM IN TO TAKOJJJ!
NA DOBU , DA SE RAZUMEMO.

In reply to by Stiv (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je to le vrh ledene gore. V bolnicaj vlada kaos, nikdar ne veš kda pride doktor, večina se drži kak da bi meli Nobelovo nagrado. Ništernim kak tomi doktori je služba v bolnici postranska stvar, delajo privatno na več mestaj. Nam ostanejo plačevanje toga kaosa in čakanje v neskončnih čakalnih vrstah. Rezultat takšnoga dela je tudi rekordno število covid žrtev, glede na število prebivalcev. Riba smrdi pri glavi. Ne bi me presenetilo, ka je ta doktor dobivo kovid dodatek, v resnici pa je bil v Namibiji. Očitno so se pejnezi v bolnicaj med drugim valom delili i šakom i kapom.

čarni vrag (nepreverjen)

Pričevanja bolnikov, da so se z novim koronavirusom okužili v drugih zdravstvenih ustanovah, se potrjujejo tudi v podatkih NIJZ. Doslej je v bolnišnicah prišlo do prenosa okužbe z novim koronavirusom, ki so prešle v resne okužbe dihal, vsaj v 956 primerih. Od sredine novembra se jih je več kot 2400 okužilo v zdravstvenih ustanovah.

Seveda nihče nede napravo kakšno analizo, kak je to mogoče. Totalno smo zabluzili s tem našim zdravstvon.

Šti (nepreverjen)

Haloooo ge de pa največja možnost za okužbo če nej tan ge je največ obolelih?? Nejdi v bolnico pa ti nikaj nede ;)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

polde64 (nepreverjen)

absolutno nič novega niste napisali. vse to že vemo od prej. seronja sobotainfo

cjuki (nepreverjen)

V UKCMB majo torej polno zaposlenoga doktora, ki napravi 4 operacije hrbtenice na mesec? Zatou dobi astronomsko plačo, dodatke, plačane prispevke, dopust, bolniško. X telko pa še služi okoli v petih privat klinikah in operera tudi v tujini bogataše v siromaških deželaj (Namibija). Brez dovoljenjna UKC. Ne ven sploj ka bi človek na tou lejko komentero ...

pincetnik (nepreverjen)

pa ni glih samo tak, 1 operacija tedensko. kaj pa razni seminarji, pa kar morajo pisati razne stvari, razni sestanki, vsakdanje delo v ambulanti, dežurstva, predavanja na faksih, usposabljanja itd. ne pišem zato, ker bi ga branil, saj si absolutno zasluži več kot le navadno kazen.

In reply to by cjuki (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Sicer pa tudi v MS situacija nej bistveno bogša. Pred 4 leti, kda san bil SB MS, mi je ena višja medicinska sestra pravla, ka ena šefica oddelka v bolnici dela na petih mestaj. Še na MF v Ljubljani je predavala.

Starejše novice