VIR: Občina Moravske Toplice
Občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli idejno zasnovo urbanega razvoja Moravskih Toplic.

Ureditev središča naselja Moravske Toplice je dolgoletna želja lokalne skupnosti, saj gre za turistično enega najbolj prepoznavnih in obiskanih krajev v Sloveniji, ki pa se ne more ravno ponašati s podobo svojega centra. Slednjega naselje pravzaprav niti nima.

Obstoječi 'center' turističnemu kraju ni ravno v ponos.

Od vizije do idejne zasnove

Že v okviru projekta Vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic leta 2018 je občina v sodelovanju z Oddelkom za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani javnosti predstavila morebitne rešitve in želje, kako bi spremenili podobo vasi, da bi ta bila prijazna tako turistom kot občanom.

Korak naprej je bil storjen na zadnji seji občinskega sveta, ko so svetniki potrdili predlog idejne zasnove urbanega razvoja Moravskih Toplic, ki so ga pripravili v Studiu Kalamar.

Eden najpomembnejših projektov v občini

Kot so na občini obrazložili v navedbi razlogov za sprejem sklepa, gre za enega najpomembnejših projektov v občini.

Idejna zasnova tako vzpostavlja ureditev središča v trg, ki postane prostor srečevanja in druženja za domačine in turiste, ima upravno vlogo in hkrati vlogo trga, tržnice, trgovinske in gostinske dejavnosti, počivališča, postajališča, prireditvenega prostora, parkirišča in igrišča.

V Studiu Kalamar so tako predvideli, da bi ob trgu na najbolj izpostavljenem mestu z dinamično arhitekturo, stal objekt dobrodošlice z informacijskim centrom, gostinsko ponudbo, izposojo koles in postajališčem za avtobuse. 

VIR: Občina Moravske Toplice
VIR: Občina Moravske Toplice
VIR: Občina Moravske Toplice
VIR: Občina Moravske Toplice
VIR: Občina Moravske Toplice

Nova občinska stavba na osrednjem trgu

Ob glavni osi trga bi bil kulturno-kongresni center in upravna stavba s sedežem občine, za potrebe trgovine Mercator bi se z glavne ceste uredil uvoz desno-desno, v zaledju trga pa bi stali dve parkovni aleji.

Med kulturnim in športnim centrom ali pa tudi na trgu, bi se lahko vršila priložnostna tržnična prodaja.

Na zahodni strani je predvidena tudi odprta parkirna hiša, ki bi zagotavljala do 350 parkirnih mest, velik poudarek naj bi bil tudi na vodi, ki še posebej ponazarja glavno ponudbo kraja, pri zdravilišču pa je predvideno tudi krožišče.

Na tem območju bi stal osrednji trg ...
z upravno stavbo.
Tu bi stala odprta parkirna hiša.

V prvi fazi ureditev centralnega dela, problem so lastništva

Kot pravi župan Alojz Glavač, je to projekt za prihodnost, katerega izvedbo se bodo lotili po fazah, saj investicija presega zmožnosti občine. »Naslednji korak je razpis za projektno gradbeno dokumentacijo, ki pa bo potekal po fazah. Nas prvotno zanima ureditev centralnega dela,« pojasnjuje Glavač, ki pa poudarja, da bo potrebnega veliko napora, saj gre za zemljišča, ki niso v lasti občine.

»Tu mora biti zraven Mercator, Sava Turizem mora podajati soglasje za vsak poseg, dogovor je potreben tudi z evangeličansko cerkvijo,« dodaja. 

V centralnem delu je tako mišljena tudi upravna stavba, kjer bi bil nov sedež občine, trenutne prostore pa bi odprodali.

»Na tem območju bi morala stati občina že od vsega začetka, saj gre za bistveno primernejšo lokacijo tudi z vidika možnosti parkirnih prostorov. Poleg tega mi potrebujemo večjo sejno dvorano, kar se je še posebej izkazalo v času covida, ko v obstoječi niti ne moremo izvajati sej občinskega sveta zaradi prostorskih omejitev,« je še dejal župan.

Občina in TIC domujeta v stavbi, kjer so tudi poštna poslovalnica, trgovina z oblačili, okrepčevalnica in apartmaji/stanovanja.
"Vhod" v naselje že dobiva novo dobo, rekonstrukcija ceste in mostu naj bi bila nared do avgusta.

Zelena luč tudi za večnamensko dvorano

Občinski svetniki so sicer na seji potrdili tudi idejno zasnovo še enega izmed ambicioznih projektov občine - večnamensko športno dvorano, ki bi jo občina umestila na območje, kjer danes stoji nekdanji lovski dom, ob glavni cesti med Tešanovci in Moravskimi Toplicami.

Idejno zasnovo je pripravilo projektantsko podjetje Misel, dvorana na 5000 kvadratnih metrih površine in s 1500 sedeži, pa je mišljena za športne, kulturne in kongresne prireditve. 

Največjo težavo predstavlja ureditev glavne prometnice - Kranjčeva ulica.
Novo središče bi omogočilo tudi več prostora za lokalne ponudnike.
VIR: Občina Moravske Toplice

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Voli (nepreverjen)

Jah, županske volitve se pomali bližajo in zdaj bo pa vse več teh maket prišlo v medije iz različnih občin. Mo vidli čez kakšnih 5 let kaj od teh načrtov bo v resnici izvedenih. Dvomim, da več kot 50%.

87David (nepreverjen)

aaaa v Ivanovcaj nemamo niti enga otroskoga igrala na zemlji kera je v obcinskon lastnistve seveda… ampak aha, Moravce trbej tirati… hvala obcinski svetniki & zupan - good job, fair play

čarni vrag (nepreverjen)

Ta občinska igrišča so v glavnon prazna. Vsako dete se doma hupka in skače na trampolini. Zdaj pa sploj, ka se vsi bojijo nevidnoga sovražnika.

In reply to by 87David (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Upam, da bodo potem tudi naredili obvoznico za Moravce, ker po tej maketi sodeč, poteka od Evangeličanske cerkve do križišča za Terme 3000, peš cona oz. cona mirujočega prometa (10km/h). Glede na to, da je to glavna prometnica skozi vas bo treba nekaj narediti na tem, če bo sploh prišlo do izvedbe.

pižmovka (nepreverjen)

Absolutno. Prvo morajo urediti obvoznico, potem pa lahko dalje razmišljajo ...

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Sanja svinja o kukuruzu.

Bindi (nepreverjen)

Center se rejsan mora urediti, ka nema forme. Ali nej novodobno, po Kalamarjevo - kup betona, pa meka drevic, napisanih v beton. Ge je zelenje, visoko drevje, lokalna arhitektura, nej pa, ka je povsod fse isto, stojis sredi prenovljenega dela, pa samo po napisih znaš, ge si.

Cezar (nepreverjen)

kak koli boukše nekša ideja kak nikša, Moravci majo z razliko od Sobote bar nekšo vizijo ka ščejo pa kak bi naj zglednnulo. samo pazi norci, šurke ceste do meli, na poglednejo kroško kak more cesta vouska biti

Starejše novice