Nevarno križišče na vpadnici v Moravske Toplice bodo po letih čakanja vendarle preuredili.

Več kot deset let se je občina Moravske Toplice trudila, da bi država preuredila križišče na regionalni cesti Martjanci - Dobrovnik, ki je na vhodu v naselje Moravske Toplice nepregledno in potencialno nevarno za udeležence prometa.

No, zadeve so se zdaj končno premaknile, država je primaknila denar in minuli mesec je bila podpisana pogodba med Direkcijo RS za infrastrukturo, Občino Moravske Toplice in izvajalcem Pomgrad, ki je bil izbran na javnem naročilu.

Cesta je sicer državna, a sofinancerski delež, projekta težkega 898.603,82 evrov, nosi tudi občina, ki bo prispevala dobrih 158 tisočakov. Projekt je izdelalo podjetje ITB Trbovlje d.o.o. že leta 2007, lani pa je bil noveliran in oddan DRSi.

Zakaj je križišče potrebno preureditve

Gre za zelo prometno cesto, dnevno jo prevozi namreč več kot 5000 vozil po zadnjem štetju prometa, cesta pa se ob vhodu v naselje nekoliko zvije, kar zmanjšuje preglednost, obenem pa slabo preglednost dopolnjujeta še visoka živa meja in drevje ob cesti.

V območju se nahaja trikrako križišče za kamp Terme 3000, takoj za njim pa most preko potoka Lipnica, zaradi katerega je cesta izobčena. Kot še izhaja iz tehničnega poročila, je prometna varnost za voznike, ki se priključujejo na regionalno cesto s stranskih cest in voznike na prednostni cesti, na nizki ravni. V območju trikrakega križišča namreč ni niti urejenega vodenja kolesarjev in pešcev.

Vsa ta dejstva govorijo v prid nujnosti rekonstrukcije križišča, ki bo zajemala tudi širitev mostu in varno ureditev za vse udeležence prometa, tako pešce in kolesarje kot voznike. 

Župan zadovoljen z ministrom

Kot pojasnjuje župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, bo prišlo do večje razširitve mostu, ureditve pločnikov na obeh straneh, do razširitve pa bo prišlo tudi ob stranski cesti pri uvozu do sedeža občine. Glavač pravi, da bo glavnino investicije pokrila država, občina mora pokriti le stroške povezane s prevezavo vodovodov, pločniki in javno razsvetljavo.

Župan je sicer zadovoljen, da bo končno prišlo do te investicije, na katero so tako dolgo čakali, kot razlog za zamudo pa navaja neuspele dogovore s sosedom, ki je živel na območju nameravane rekonstrukcije.

"Zdi se, da minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec vendarle poganja stvari naprej," dodaja Glavač, ki pa tudi spominja na željo občine po spremembi kategorizacije še ene izmed sila problematičnih cest, Gančani-Bogojina.

Glavač je zadovoljen, da minister Vrtovec poganja projekte, ki že dolgo stojijo. (FOTO: Mediaspeed)
Gradnja bo potekala v času od 7. 12. 2020 do 17. 8. 2021. Vir: Občina Moravske Toplice

Pogodbeni rok: 270 dni

Zanimivo, pogodbeni rok za rekonstrukcijo križišča v Moravskih Toplicah je 270 dni. Pomgrad ima tako devet mesecev časa, da dokonča dela, za kar pa Glavač pravi, da ni nič spornega, saj je vmes zimsko obdobje, ki da je neprimerno za tovrstna dela.

Nove prometne ureditve ob vhodu v najbolj obiskano turistično naselje v Pomurju, se bodo tako lahko veselili najpozneje v sredini avgusta prihodnje leto. 

Pomgrad v občini zaključuje še eno investicijo, in sicer komunalno urejanje območja Podov ob potoku, kjer bo mogoča stanovanjska gradnja. Vrednost del je dobrih 178 tisočakov. (VIR: OMT)

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nafta lendava (nepreverjen)

Če pa je to križišče nevarno, pa sem picikel

slvkos (nepreverjen)

imaš prav A DRŽAVNA CESTA OD BOGOJINE PA DO STREHOVEC JE PA KOT STEZA ZA MOTOKROS A KAJ KO JE PA NA ROBU OBČINE IN ŽUPAN NE VIDI TAKO DALEČ. KER PA NE SME V SOSEDNJO OBČINO DOBROVNIK PA NE MORE VIDETI TE CESTE DA BI LAHKO OPOZORIL DRŽAVO

In reply to by Nafta lendava (nepreverjen)

CAR.. (nepreverjen)

Nafta, tij si nej peciklin, TIJ SI ENO VELKO DRISLAVO TELE!!!!

In reply to by Nafta lendava (nepreverjen)

Čegavaraaa (nepreverjen)

Pa do kravataše kradnile naš davkoplačevalski denar keri nič ne ustvarjajo nej sposobni meti firme a na drugi račun se je zlahka tolčti po prsih kot oica.

Lj (nepreverjen)

Ma na mt občini so samo nesposobneži zaposleni. Očitno je to pogoj. Nobenega resnega projekta niso uspeli speljati. Potem se pa hvališ s takimi drobtinami. To križišče ni nevarno, nevtralni so samo vozniki. Če se pa trosi državni denar v Prekmurju, me pa sploh ne moti.

slvkos (nepreverjen)

saj po eni strani je prav da se nekaj posodablja a bi bilo bolj normalno urediti cestno povezavo med Noršinci in MS in dodati kolesarsko stezo. Tudi tukaj je podobno saj je to povezava na sosednjo občino in tako ni interesa na z strani MT in ne MS

In reply to by Lj (nepreverjen)

Franček na bicikline (nepreverjen)

Li mate čas kometejrate, rajše se spravte delat

niizznhhnnn (nepreverjen)

A si ti po gnoju priplaval da take bedarije kvasiš???!!!

In reply to by Franček na bicikline (nepreverjen)

Franček na bicikline (nepreverjen)

mijslen ka si se tij v gnojšnice koupo :)

In reply to by niizznhhnnn (nepreverjen)

žajjjjjnirrnn (nepreverjen)

Da ti jebem u ust... ti en brezmožganček a te ni sram da take bedarije pišeš

In reply to by Franček na bicikline (nepreverjen)

Franček na bicikline (nepreverjen)

naj te jebejo

In reply to by žajjjjjnirrnn (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnuo
ali pa te naguzil striček iz Čakovca
da si tak fuknjeni
Bi rekel Čarni vrag

In reply to by žajjjjjnirrnn (nepreverjen)

Majkemile (nepreverjen)

270 dni za izgradnjo? Za en most? Svaka čast

Franček na bicikline (nepreverjen)

Škabajo vas kaj?

Moravcan (nepreverjen)

To je pa G zrihtal

Franček na bicikline (nepreverjen)

brzi de vas tiro :)

nagicigan (nepreverjen)

Napisano je, ka je zimski čas, pa te naj podpišejo pogodbo MARCA, ko bo že lepšo vreme .... ali 9 MESECEV TA 1 MOST IN MALI OVINEK TO JE PA PREVEČ DOOOOOLGA DOBA, če pa dela POMGRAD je pa to zelo hitro !

per (nepreverjen)

Gvušno Čista narava ma že vso tehniko za te male projekte samo še gostilne naj odprejo vej so kleti do te čas tudi dobre.

In reply to by nagicigan (nepreverjen)

RTV SLO LAŽNIV… (nepreverjen)
Karl Marx (nepreverjen)

tako je

In reply to by RTV SLO LAŽNIV… (nepreverjen)

jeste (nepreverjen)

to casti cerop od preplacanih poloznic?

Mörski (nepreverjen)

Nevarno križišče, pa dajte no,.... Pa na vse strani pregledno! Nevarnih križišč je telko kak npr. nevarnih psov,...

revival (nepreverjen)

Križišče pri OBI-ji, zelo frekventno (kupci OBI-ja, delavci Wolforda, Medicopa, G+S-a, XAL-a).... Očitno župani Jevški si tej lidgej doj visijo, rajši si spomenijke postavla, kda do pa volijtve, te do njemi pa dobri. Vsi tisti, ka ste občani Sobote, premislite malo, koga te volili, slovenca namreč boli k... za vas!

Brihta (nepreverjen)

Ka pizdite ka de se delalo,pa koji van kurac nika ne paše če se kaj dela,prav je ka se tou napravi pa pika.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice