FOTO: Matej Kalamar
Tudi takšni velikani plavajo v soboških vodah.

Soboško jezero je resda rezultat človekovega posega v prostor, a za svoje so ga hitro vzele tudi številne živalske vrste. Tako imenovana Kamenšnica, ki se razprostira na 32 hekatrih površine, danes pod svojo vodno gladino skriva številna presenečenja. Eno od teh je pošastni ulov, ki ga je na družbenem omrežju Facebook delili Matej Kalamar.

Največji ulov težak skoraj 30 kilogramov

Kot nam je povedal ponosni ribič, je krap na fotografiji tehtal kar 13 kilogramov, vendar to še ni največji ulov, ki se je kdaj znašel na njegovem trnku. Največjega doslej je prav tako ujel v Kamenšnici, tehtal pa je neverjetnih 28,8 kilograma

»Po zakonu je krap nad pet kilogramov teže zaščiten in se mora nepoškodovan vrniti nazaj v vodo. Z ribami delamo previdno, se poslikamo in jih čim prej spustimo nazaj v vodo. To je športni ribolov, ki je zadnje čase zelo priljubljen,« razlaga Kalamar.

Kalamar se z ribolovom sicer ukvarja že deset let in je član Ribiške družine Murska Sobota, znotraj katere deluje tudi kraparska sekcija. Že vrsto let največ časa nameni prav ribolovu na Kamenšnici, zato mu je precej pomembno varovanje njene okolice.

Kot pravi Kalamar, si s prijatelji prizadevajo za čiščenje Kamenšnice in gramoznice Krog, kjer so boljši pogoji za dobro ribičijo.

To so prebivalke Soboškega jezera

Se pa človek šele ob takih fotografijah, zave, kako slabo pravzaprav pozna svojo okolico. Bi recimo znali povedati, katere vrste rib najdemo v Soboškem jezeru? 

Kot je razvidno iz spletne strani ribiskekarte.si, v Kamenšnici plavajo ameriški somič, amur, babuška, klen, koreselj, krap, linj, ostriž, rdečeoka, rdečeperka, smuč, som, ščuka in zelenika.

Soboški ribolovni revir pa je primeren za beličarjenje, lov iz čolna, muharjenje, talni ribolov in vijačenje. 

V splošnem za najbolj humano obliko športnega ribolova velja muharjenje. Pri tem lovu, ki poteka z umetnimi vabami, je možnost za poškodbo ujete ribe najmanjša, saj žival umetno muho zgrabi samo s prednjim delom ust. Najbolj množično je medtem beličarjenje, pri katerem bodisi s plovcem bodisi brez tega lovijo različne vrste krapovcev, ostrižev in druge vrste rib.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
..., (nepreverjen)

BRAVO!
BRAVO!
BRAVO!

TTX
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Fajn. Za čorbo bau.

kolega (nepreverjen)

Čestitke!

Hrhrhr (nepreverjen)

Pa te se kauple v tun ka me pogej vrejd z kopalkame

. (nepreverjen)

S kopalkami si mislo?

In reply to by Hrhrhr (nepreverjen)

članek 1 liga (nepreverjen)

slika je kdaj narejena??? trava zelena že raste na kamenpnici??
aha scat hodite tja zoradi tega...

dreg (nepreverjen)

lepo kopanje ?

kper (nepreverjen)

ti ziher ni bilo januarja. ni ga ulovil na trnek, ampak na vabo.
32hektarjev vecno unicenih rodovitnih njiv, za koga ze? in se sirili bi se.
drugace pa cestitek za kapitalni ulov.

Habba (nepreverjen)

Legendaaa ;) čestitkee ;) drugo leto pa bon jes v članki?:)

. (nepreverjen)

bouge živali

Pohodnik (nepreverjen)

Naj lovijo po pravilih čeprav je nehumani šport. Nekateri pa lovijo na harpune to pa je prepovedano pa jim nihče nič ne pravi, pa vsi vejo za njega.

Legenda (nepreverjen)

Eni pa lovijo v drstiščaj kdo pa to kontrolira?

administrator (nepreverjen)

na moj trnek se je zadnjič ujel zupan

neosvinceni (nepreverjen)

lepa riba, ali so mi pa vsi bedni, ka nucajo te finte ka ga tiščijo v fotoaparatt, ka zgleda šče 2x večji.
ribe bi morali slikati ob metru, pa se točno vidi velikost ribe in ob nekem merilu. ne v rokah, ko ribo matrate, lepo v blazini s katere se ribo potem vrne v vodo, če se jo že mora vrniti.
Drugače pa obmurski staroselci nas mlajše, ki živimo ob Muri naučili, da se velike ribe jemlje in poje, da lahko potme toliko več manjših zrase. Ampak sedaj ni čas lakote in je bolj humano ribo do koncaizmučiti in vrnit v vodo (mogoče preživi), da jo potem lahko spet naslednji znova muči.
Ta "športni" ribolov s prefinjeno krmo in dodatki, ki naredijo določene ribe odvisne je najbolj nehumano ravnanje. Obstajajo ribe, ki imajo povsem strgane čeljusti od trnkov in bodo še kar naprej posegale po čudežni kroglici imenovani bojli (seveda, ker so odvisne od sestavin, ki so v njej).
Torej, če se že gremo humanost, bi vsaj morali uporabljati čim bolj preproste vabe, brez kemije.

Smegma (nepreverjen)

Nije "krap", nego "karp". "Krap" na Engleskom je ime za drek...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice