Soboško jezero še vedno nima statusa kopalne vode. Preverili smo, kaj to pomeni za kopalce.

Še nekaj več kot dva tedna nas ločita od dne, ko bo paviljon Expano naposled vendarle odprl svoja vrata. V sklopu ureditve paviljona Expano so se urejale tudi brežine Soboškega jezera, ki bodo zaživele predvsem v toplejših mesecih.

PREBERITE ŠE

Kopanje še naprej na lastno odgovornost 

Že v preteklosti, ko Soboško jezero ni imelo urejenih brežin, so se številni kopali v njem, zdaj, ko so se brežine uredile in je jezero z Expanom in motoričnim parkom dobilo še dodano vrednost, bo kopalcev zagotovo še več. Vendar pa Soboško jezero še vedno nima statusa kopalnih voda.

"Dejstvo je, da Soboško jezero ne bo uradno kopališče, saj nima urejenega statusa kopalnih vod. Vemo pa, da so se številni kopali v Kamenšnici že vrsto let. Kopanje je bilo in bo še naprej na lastno odgovornost," je v oddaji Soboški ekran na TV IDEA povedala Helga Lukač, vodja paviljona Expano.

Voda primerna za kopanje

Pri statusu kopalnih voda je namreč treba zadostiti številnim kriterijem, med drugim je potreben monitoring vode, kjer se ugotavlja ali je voda, primerna za kopanje. Monitoring vode se sicer, kot pojasnjuje Lukačeva na Soboškem jezeru že izvaja.

"Analize kažejo, da je voda primerna za kopanje, saj smo te raziskave izvajali tudi lansko leto. Seveda pa smo v procesu pridobitve statusa kopalne vode, vendar glede na izkušnje drugih, bo to trajalo še nekaj časa”.

Na Soboškem jezeru bo poskrbljeno za varnost

Kljub vsemu pa bodo odgovorni na Soboškem jezeru poskrbeli za varnost kopalcev.

"V tem vmesnem času, ko čakamo na pridobitev statusa kopalne vode, se bodo ljudje seveda še naprej kopali v Soboškem jezeru. Zanje pa bomo v kopalni sezoni zagotovili ustrezen kader, se pravi reševalce iz vode, ki bodo zagotavljali varnost," zagotavlja Lukačeva.

Velenjsko jezero na status čaka že sedmo leto

Podoben primer je tudi Velenjsko jezero, ki so ga uredili že leta 2012. Zaradi vse večje atraktivnosti in spremljajočih aktivnosti si od istega leta tudi prizadevajo, da bi Velenjsko jezero uvrstili na seznam kopalnih voda, a njihovi prošnji še vedno ni bilo ugodeno. "Monitoring jezerske vode za namen kopanja izvajamo že sedmo leto in voda ves čas ustreza merilom za kopanje ter kriterijem za uvrstitev med kopalne vode," so med drugim lanskega junija zapisala na spletni strani občine Velenje.

Ob otvoritvi Expana pestro dogajanje na in ob vodi

Sicer pa spomnimo, da organizatorji tudi ob odprtju Expana pripravljajo številne aktivnosti na in ob Soboškem jezeru. Pripravili bodo ponudbo opreme za aktivnosti na jezeru, kot so surfi, supi, kajaki in kanuji, medtem ko se bodo na stojnicah ob jezeru predstavili različni pomurski ponudniki produktov, namestitev in atrakcij. Prav tako bodo v ponudbo vključili delavnice za otroke ter športne in druge igre za vse generacije. 

Komentarji (28)

bela rit (ni preverjeno)

Status kopališča ne bo nikoli dobila ker voda ni primerna in nikoli ne bo. V kolikor bi bil ta del ločen in opremljen z biološko čistilno napravo kar pa kljub načrtom niso naredili bi verjetno bila tista mlakica dovolj čista za kopanje.Dosti kaj se je želelo urediti pa se ni ker je sam objekt požrl milijone kateri niso bili planirani in je za druge projekte izostalo.Kje so tuši ? Kje WC ji ? itd!.

politika123 (ni preverjeno)

ma koga krmijo ka do doubili status kopalne vode. Vsaki ki si zakon prešte de ugotovo ka po trenutnih standardih to ni možno za soboško jezero.
Saj ta isti problem imajo v Velenju, zakoj mislite ka že 7 let kljub monitoringu nimajo status kopališča?

politika123 (ni preverjeno)

Čim hitreje se bliža datum otvoritve tem bolj se vidi ka je projekt politično zasnovan in ka nemajo ideje ka do delali z Expanojem

12345677889 (ni preverjeno)

Kakšno jezero soboška greznica je tau. Se do se lejko odli kopak šerifovi sodelavci saj za drujgo so tak nej kak za gnoj.

administrator (ni preverjeno)

ta ekspano je pa res eno sranje
ta mlaka pa ni nič drugega kot gojišče komarjev in žab

čarni vrag (ni preverjeno)

Dajte ne pišite bedarije. V Soboško jezero se kanalizacija ne steka zato ni potrebna nobena čistilna naprava. Odpadne vode od Expana so speljane v kanalizacijski vod Bakovci-Sobota. To pa da naša država ni normalna in komplicira in ovira na vsakem koraku pa niso krivi soboški občinari.

administrator (ni preverjeno)

lažeš

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

administrator (ni preverjeno)

lažeš

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Vipko
Truplo

S tem se strinjam! Zadnji dve leti se hodim sončit in kopat sem in ne več v mestno kopališče. Kamenšnica nima zunanjega dotoka vode, ampak ta izvira iz tal... torej ni nekih večjih zunanjih vplivov (ne vem, morda so še manjši sledovi pretiranega škropljenja pred desetletji?). Tisti, ki so tam cele dneve sicer pravijo, da jih ni!

Predvsem, kadar so kopali gramoz za potrebe tega novega kopališča in "drvarnice", so se pojavile tiste alge... nič škodljivega. Voda je drugače čista, nekdo je enkrat tudi povedal, da bi se lahko kar pila? Tudi nisem od kopalcev slišal, da bi imel kdo zaradi kopanja kakšne težave nrp. s kožo!

Je pa res, da bo morda za vsakega nekaj in nikoli za vsakega vse: kdo hoče bolj urejeno kopališče se bo kupal na novi lokaciji, kdor nekoliko bolj divje in "naravno" pa pri lokaciji pri Ribiškem domu oz. na južni strani ob avtocesti, kjer se več ali manj bolj ubadajo z surfanjem in še čim. Tam nekje v drugi polovici septembra in okrobra, pa je najboljše mesto na vzhodu pri Jezerih, kajti tam sonce sije... najdlje. Vsaj lani... je bila sezona tam zelo, zelo dolga! Podobno lego ima tudi nova lokacija... pa še zalivček je manjši in plitvejši, tako, da bo tudi okrobra tam morebiti "krop", kar se tiče temperature vode!

Tako, da pa čisto vse glede te nove "pridobitve" Sobote tudi ni narobe!

Seveda pa ob tem razmišljanju v pozitivi popolnoma izvzemam "drvarnico"!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

administrator (ni preverjeno)

truplo ti si občinski pčaćanec
ali so ti na občini tako rekli da moraš tako napisati

In reply to by Truplo

šandor (ni preverjeno)

Da bi le vse skupaj zaprli tudi to drvarnico

chch (ni preverjeno)

Takšen komentar lejko napiše samo nešče, keri je totalno zabiti in primitiven. Tebi človek more biti redno težko v življenji, še težje pa verjetno tvoji družini in ljudem v tvoji okolici, keri morejo s tebov živeti.

In reply to by šandor (ni preverjeno)

šandor (ni preverjeno)

chch...................Nikoli in nigdar ne bo ta mlaka dobila dovoljenja ,kot kopališče . In to me zelo veseli .Drvarnica pa če se takoj razpadne še čestitko mo dal na murskem valu .Si tudi eden od tistih ki nos tiščijš tam spodaj pri Jevšekovi rijti ?

In reply to by chch (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Ka do pa naredile glede alg,trave in grmovja,ki raste ob brežine?

ahjoj3 (ni preverjeno)

sobotainfo ka skouz samo provocejrate s tejmi clanki. pa zaprite komentare, ker se narod itak samo buni... aja, pa zaj te gvusno moj komentar zbrisali

ostriž (ni preverjeno)

varno kopanje ob surfarjih?se zavedate z kako hitrostjo prileti surfar?
pa še nevem kako lahko nekdo samo tako spreminja brežino?
malo zakone zreba pogledati ali pa inšpekcijske službe obiskati

- (ni preverjeno)

pa ka ti misleš, ka do surfere mele dostop do toga zalivčka?

In reply to by ostriž (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Brigaj se ti za svoje posle!

In reply to by ostriž (ni preverjeno)

krobikar1

"Soboško jezero uradno še vedno ni kopališče, kaj to pomeni za kopalce" ? Za kopalce to pomeni, da ni kopališče, ane,...?! NI KOPALIŠČE pomejni, po domače!

teta pehta (ni preverjeno)

Status dobi ali ne dobi. To so birokratske fore, ki lahko trajajo leta. SLOVENISTAN, BUTALISTAN. Že videno.

butalec (ni preverjeno)

Me zanima, kak de s "kopalno vodo" po prvih dveh utopljencih!
Kdo bo odgovarjal?
Nihče, ker bodo obesili tablo "kopanje na lastno odgovornost".
Vseeno vupan, ka jih šiba boža najde!

Vipko
Truplo

Še pa tudi sam sprašujem: to torej ne bo uradno kopališče? Čemu bodo potem imeli reševalce iz vode? Kdo torej krši zakon: kopalci, kateri se po svoje ne bi smeli kopati oz. v nadaljevanju občina, katera bo uradno zaposlila reševalce iz vode, da bodo morebiti reševali iz vode nekoga, kateri se kopa tam, kjer je po svoje prepovedano???

Je sploh logično oz. dovoljeno, da zaposliš reševalce iz vode na mestu, kjer je kopanje "na lastno odgovornost"???

In reply to by butalec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Saj pa na morji tudi nemaš uradnoga kopališča, reševalcev iz vode in podobno. Ne vem zakaj bi bilo na Soboškon morji drugače.

Vipko
Truplo

Ne vem, če se ravno razumeva? Na morju imaš sigurno dele obale, kjer je uradno kopališče in tam mislim da mora biti reševalec iz vode? Kjer je pa divja obala, kakor temu pravimo, pa verjetno reševalca ni? Torej, čemu sedaj zaposlujejo reševalce iz vode na Kamenšnici, če je to divje kopališče?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

AHAM (ni preverjeno)

To z reševalcom je samo še ena safčino obečana fora. Če se pa kaj zgodij - vüpan ka se nede nigdar ka nede pomote - de pa že občina, tej turistični gelibteri s kapetanon na čeli odgovarjali zakoj so lidij se zvali na vodou. Tak ka fora kopanje na lastno odgovornost s postavitvijo drvarnice pa ureditvijo okolice odpade dragi moji...

bela rit (ni preverjeno)

Na sploh prepoved kopanja! Nič na lastno odgovornost to na tem mestu ne bo mogoče ker je to celovit prostor in kot tak pomeni da :de občina kot upravljalec vse odškodnine tudi za poškodbe z igrali in kopanju kar krepko krila iz lastnega žepa.

čarni vrag (ni preverjeno)

če kdo doj spadne z gugalnice de občina plačala. Kam ideš nori svet?

black panter

kopališče je zakon.

Starejše novice