Plesna predstava Project X za Martino, ki potrebuje po meri narejen invalidski voziček, da bi lahko uresničila svoje želje.

Včeraj je v Gledališču Park potekala dobrodelna multimedijska plesna predstava Project X za Martino, ki jo pripravlja Katja Dance Company. Sredstva od prodanih vstopnic bodo namenjena za nakup po meri izdelanega plesnega vozička oziroma najdražjih ‘plesnih čeveljcev' v Sloveniji, ki bodo Martino ponesli do zadanih ciljev. Prireditev je povezovala Sobočanka Tadeja Polanšček, ki je kljub obolelosti za multiplo sklerozo leta 2017 nastopila v predstavi Življenje je vrednota. 

Plesna predstava skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce

Plesna ekipa enajstih plesalk in plesalcev v predstavi Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak …  Želijo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več ter pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje. Dotika se vprašanj o bivanju tu in zdaj, sožitju z naravo in onesnaževanju, izkoriščanju in sebičnosti, posamezniku in družbi, življenju in smrti, zavedanju in ignoranci, človečnosti in pripadnosti … 

In kdo je Martina Smodiš?

Martina Smodiš na plesišču zažiga z invalidskim vozičkom. Na svet je leta 1996 privekala v Ljubljani in potem ko je osnovno šolo v Murski Soboti in gimnazijo v Ljutomeru zaključila z odličnim uspehom, se je v prestolnico vrnila kot študentka Filozofske fakultete. Danes absolventka medjezikovnega posredovanja živi na levem bregu reke Mure, v Melincih.

Zaradi cerebralne paralize, možganske poškodbe, ki je posledica prezgodnjega rojstva, skozi življenje vijuga na invalidskem vozičku. Ob študiju sodeluje tudi v prevajalskih projektih, za prepotrebni odklop od študijskega življenja pa medtem skrbi ples. 


Ukvarja se s športnim plesom na vozičku

Že tretje leto je namreč aktivna članica Plesnega kluba Zebra, edinega kluba v Sloveniji, ki se pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije ukvarja s športnim plesom na vozičkih. 
 

Kot se spominja Martina, je prvič zaplesala na maturantskem plesu in nato ni bilo več poti nazaj. Od tedaj je sodelovala že v več plesnih produkcijah, na primer Čudežni v sodelovanju z društvom študentov invalidov Slovenije in v samostojni produkciji PK Zebra Kolo časa. 

Državna prvakinja v plesu na vozičku

V minuli sezoni se ji je na plesni poti pridružil Roman Maček, nekdanji aktivni športni plesalec, in skupaj sta dosegla že kar nekaj zavidljivih rezultatov. 

Med drugim sta postala trikratna državna prvaka in osvojila številne medalje, sodelujeta pa tudi na različnih plesnih prireditvah in dobrodelnih dogodkih za promocijo športa invalidov.

FOTO: Aljoša Gabor

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice