V zadnji sezoni kuharskega šova MasterChef smo spremljali tudi Jernejo Trofenik Dimnik, ki so jo vsi poznali kot "cukerpekarco".

Takšno pa je tudi njeno "podjetniško" ime, pod katerim ustvarja različne slaščice in torte, v čemer neizmerno uživa. Da to obvlada, je dokazala tudi v kuharskem šovu MasterChef Slovenija. Kot pravi, bi sama težko opisala, saj bi bilo vse stlačiti v en odgovor preprosto pretežko. 

"Povejmo, da je Jerneja ena rahlo odpičena ženska, ki najraje na svetu peče in ustvarja torte ter slaščice," nam pove uvodoma.

Za sabo ima težko pot

Kot pravi, je v življenju prehodila težko pot, njena preteklost jo je zaras izoblikovala in danes je tista Jerneja, "ki ima železno kožo, pod njo pa se skriva ena čustvena oseba, ki najbolj od vsega ljubi svojo družino".

O preteklosti nerada govori, saj jo je pustila za sebo. Kot pravi, si jo verjetno marsikdo predstavlja povsem drugače, a spremeni svoje mnenje, ko jo dejansko spozna. 

"Tale Cukepekarca pa ni tak slaba, si verjetno mislijo. Sem oseba, ki najbolj ceni in spoštuje svoj dom in družino, kar mi tudi največ pomeni, saj sem za to, kar imam danes, res krvavo in trdo garala. Zato sem ponosna na to kar sem, na to kar sva tudi skupaj z možem ustvarila," pravi Jerneja, ki ob tem dodaja, da tudi, če si jo kdo predstavlja kot hudobno osebo, je to zadnje, kar bi bila. Ima pa ego, za katerega pravi, da je upravičen, glede na pot, ki jo je prehodila.

Vsaka torta je unikat

Kot pravi je Cukerpekarca njena življenjska zgodba. Ni samo nekdo, ki peče torte, ampak nekdo, ki jih razvija, jih peče skozi zgodbe in niti dve torti si nista enaki. Ne po izgledu, ne po okusu. 

"Vsaka torta je unikat in narejena na željo stranke in tudi okus ne bo enak, ker je vsaka torta narejena individualno. Čeprav ste desetkrat naročili čokoladno, bo ta vedno nekoliko drugačna, ker Cukerpekarca dela v glavnem vse po občutku. Moj stranke rade povedo, da je v vsaki torti kakšno presenečenje. Kar pa je najbolj pomembno, torte odražajo mene. To delam res s srcem in največjo strastjo". 

Pride seveda tudi kakšen slab dan, ko se človeku enostavno ne da. Toda, ko začne peči torto, je vse drugo postranskega pomena.

"Tudi če imam slab dan, pa se mi ne ljubi, ko enkrat začnem, je to to. To  je moj svet, moj balonček, v tortah ni problemov, ni skrbi, ni težav, tukaj se sprostim in uživam".

Sama pravi, da torta ni samo par jajc in malo moke, ampak da je to res trdo delo in unikatno delo. Želi pokazati, da tudi v Pomurju zmoremo postaviti torte in kulinariko na visok nivo.

Pretvarjati se ne zna

Poleg tega, da rada peče, izjemno rada tudi kuha. Poudarek daje svežim sestavinam, zelenjavi, sadju. Doma najraje kuha po navdihu.

"Skuham, kar me pač prime tisti dan in domače, slovenske jedi. Včasih tudi kaj eksperimentiram, najraje pa se držim tradicionalnega, z malenkost modernega pridiha".

Zakaj se je prijavila na MasterChef ne ve točno. Prijatelji so jo že vsa leta, odkar imamo pri nas kuharski šov, prepričevali naj se prijavi, saj uživajo v njeni hrani. Sama nikoli ni imela dovolj poguma in volje, pa tudi pretvarjati se ne zna.

"Sem zelo direktna oseba, včasih še preveč. No, letos sem popustila in šla takšna kot sem, direktna. Vmes sem bila tudi sama presenečena nad izjavami, ampak na televiziji res izpade drugače, kot je v resnici. Meni so bile izjave logične, nekomu, ki ni imel cele slike, se je zdelo drugače".

Želi si svoje butične slaščičarne

V prvi vrsti ji je oddaja dala veliko znanja, za kar sem še posebej hvaležna Kristjanu Anderliču, ki nas je na delavnicah res veliko naučil. Dala pa ji je tudi prepoznavnost, na katero se še vedno navaja. 

"Najpomembnejša stvar pa je, da je to po vseh letih, odkar imam družino in otroke, torej nekje po šestnajstih letih, prva stvar, ki sem jo dejansko naredila zase. Res sem pogrešala družino, sploh otroke, ampak tokrat sem bila na prvem mestu jaz. Spoznala sem sebe še v drugi luči in naredila nekaj samo zase".

Njeni cilji so vezani na "sladko". Upa, da korona ne bo pustila hujših posledic in pokopala ljudi, ki se ukvarjajo s tem poslom

"Ampak trmasta kot sem, bom grizla naprej in se ne dam tako zlahka. Poleg 'delavnice' tort, bi res rada odprla butično slaščičarnico nekje v Pomurju, kjer bi lahko prodajala svoje izdelke in ne samo izdelke po naročilu".

Starejše novice