Patri Minoriti se to nedeljo poslavjajo iz Turnišča, a župljani vztrajajo pri svojem 'boju'. Murskosoboški škof Peter Štumpf si vse od marca ni vzel časa za njih, pomagala niso niti pisma nadškofom in kardinalu Rodetu, uslišal jih ni niti papež.

Provincialni minister patrov minoritov Milan Kos je 20. marca letos na murskosoboškega škofa Petra Štumfa naslovil prošnjo za prekinitev pogodbe s škofijo o upravljanju Župnije Turnišče.

Štumpf je že naslednji dan z odhodom seznanil turniški župnijski pastoralni svet in nato še z izjavo za javnost naznanil potrditev odhoda patrov iz Turnišča.

Spletna peticija in več kot 2400 podpisov, nato še civilna iniciativa 'Patrov ne damo'

Že konec marca se je na spletu pojavila peticija proti odhodu minoritov iz Turnišča, po vsej župniji pa je bilo zbranih več kot 2400 podpisov proti odločitvi škofije, ki so jo verniki iz vseh vasi župnije označili kot »slabo, nepremišljeno in prenagljeno«.

Že konec marca so se verniki iz Turnišča želeli sestati s škofom Štumfom, ki pa njihovih prošenj ni uslišal. V začetku junija pa je nato začela v župniji delovati nova civilna iniciativa, ki si je nadela nedvoumno ime 'Patrov ne damo'.

V njej so se združili predstavniki vseh vasi iz župnije, ki jo ob Turnišču sestavljajo še vasi Brezovica, Nedelica, Renkovci, Gomilica in Lipa.

Pisali nadškofom, nunciju, pa tudi kardinalu Rodetu

Civilna iniciativa je tako junija prošnje za ohranitev reda patrov minoritov v Turnišču ponovno poslala murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu, ob tem pa še ponovno provincialnemu ministru patru Milanu Kosu, nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu, nunciju Jeanu-Marie Speichu, nadškofu Alojziju Cviklu ter škofoma Antonu Jamniku in Andreju Sajetu.

Posebno pismo so naslovili celo upokojenemu kardinalu Francu Rodetu.

Štumpf ni imel časa za vernike iz Turnišča, bil je na dopustu

Na pisanja in prošnje predstavniki civilne iniciative niso dobili želenih odgovorov, so se pa na sedežu minoritske province na Ptuju sestali s provincialnim ministrom patrom Milanom Kosom. Škof Štumpf naj bi večkrat potrdil prejem pisem, a se s civilno iniciativo ni želel sestati.

V enem izmed odgovorov naj bi celo sporočil, da je na dopustu.

»Do sedaj nismo prejeli nobenega odgovora, niti povabila na pogovor. Prav tako nismo dobili nobenega odgovora od nuncija Jeana-Marie Speicha,« nam je povedal predstavnik civilne iniciative 'Patrov ne damo' Stanislav Horvat iz Brezovice.

Pisanja v Vatikan niso obrodila sadov

Zaradi neodzivosti škofa Štumpfa in ostalih naslovnikov seje civilna iniciativa julija odločila, da bo za pomoč zaprosila celo v Vatikanu.

S pismi v angleščini so se tako obrnili na državnega tajnika v Vatikanu Pietra Parolina, vodjo kongregacije za nauk kardinala Luisa Francisca Ladaria Ferrera, dikasterija za škofe Roberta Francisca Prevosta, pa tudi na veleposlanika Slovenije v Vatikanu Jakoba Štunfa.

Odprto pismo naslovili tudi na papeža: »Glas in želje vernikov naj dobijo svojo težo«

Konec minulega tedna so se člani iniciativnega odbora odločili za pismo na sam vrh rimokatoliške cerkve v Vatikanu. 

»Prošnjo in odprto pismo smo naslovili na papeža Frančišča in vse to poslali državnemu tajniku Pietru Parolinu s prošnjo, da pismo preda papežu,« pravi Stanislav Horvat.

Po mnenju civilne iniciative je celotno dogajanje v nasprotju s sinodo 2021-2023, ki še zmeraj poteka.

»Rdeča nit sinodalnega dogajanja je namreč vabilo, klic k skupni hoji. Namen sinode je, da se pogovarjamo in poslušamo med seboj. Če sinodo jemljemo resno, potem naj glas in želje vernikov dobijo tudi svojo težo,« so zapisali v iniciativi 'Patrov ne damo'.

Turnišče od avgusta brez župnika, začasni upravitelj iz Odrancev

Patri minoriti se medtem pripravljajo na slovo iz Turnišča. Za zdaj še ni znano, kdo bo dolgoročno prevzel vodenje turniške župnije.

Murskosoboška škofija namreč za razliko od drugih škofij ni javno objavila seznama premestitev duhovnikov, ki se običajno zgodijo v začetku avgusta. 

Po neuradnih informacijah naj bi vabilo za vodenje Župnije Turnišče, ki je hkrati romarsko središče škofije, prejel duhovnik Marko Magdič, ki zadnja leta vodi župnijo Grad na Goričkem.

A se navedena premestitev vsaj za zdaj še ne bo zgodila, zato bo meseca avgusta turniška župnija pod začasnim upravljanjem odranskega župnika Lojzeta Kozarja.

Slovo minoritov s koncertom patra Tonija, si bo Štumf upal v Turnišče?

Patri minoriti se ta teden pripravljajo na slovo iz Turnišča, saj bodo odslej delovali na Ptujski gori. Tako bodo v soboto pripravili zahvalni romarski shod, molitev rožnega venca in sveto mašo.

Vrhunec sobotnega dogajanja pa bo hoja okrog oltarja in predvsem koncert patra Tonija Brinjovca, ki na družbenih omrežjih že slovi kot pojoči duhovnik.

Glavna zahvalna maša bo nato sledila v nedeljo, ob 10.30, kjer bo prisoten tudi provincial patrov minoritov Milan Kos. K maši je bil povabljen tudi škof Peter Štunf, a svoje prisotnosti za zdaj naj še ne bi potrdil.

Slovesnosti ob veliki maši, kjer se okoli 15. avgusta vsako leto v Turnišču zbere več tisoč romarjev, bodo opravili vsi duhovniki iz lendavske dekanije. Po odločitvi škofa Štumfa pa patri minoriti v Turnišču v prihodnje naj ne bi imeli več možnosti niti za občasna maševanja.

Komentarji (67)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Mujo ćefur (ni preverjeno)

Ma ko j narod, Veliki Štrumfe samo pišaj po njemu

Hjaoga (ni preverjeno)

Štrunflin more iti!

Poznamo ga (ni preverjeno)

Štumpf je komunistični podtaknjenec katerega naloga je diskreditirati in razbiti Cerkev v Prekmurju. Svojo zadano misijo zelo dobro opravlja. Zadnji čas da ukrepa Vatikan in ga umakne

veleposestnik (ni preverjeno)

Kozara beščemo v Turnišču in to si naj tudi sam zamisli če že mora kdo priti naj pride gospod Ratnik iz Kobilja.

Lajos (ni preverjeno)

Vij vsi ste eni velki bedaki! V rit si porinte to cerkveno nadlogo! Pokvarjeno do obisti! Kak ste lejko taksni idioti? Verniki??? Bedaki!!!!!

In reply to by veleposestnik (ni preverjeno)

Iiiiooo (ni preverjeno)

Bedak je tvoj atek pa tvoja amma ka sta te na svet spravila! Budalo jedno !! Da bog daj ka do tvoje vse pa tebe krti v rit jebali kda bos v grobi !! Štunf budaletina jedna

In reply to by Lajos (ni preverjeno)

dajalec (ni preverjeno)

Sem slišal, da jezuit Rupnik išče mesto kam bi se del, je dokazano da nima nemoralnih nagnjenj, ta bi bil ravno pravi za turniški varaš ! Ali ne ??

In reply to by Iiiiooo (ni preverjeno)

Marija pod logom (ni preverjeno)

Za Velko mešo, pod oltaron jes bon jaukala. Škof! Tebe pa nebon v nebesaj čakala. Lucifer te v pekli z debelin baton sprejme.

4r (ni preverjeno)

Lucifer je že tukaj med vami! Sicer si drugače ni mogoče razlagati vaše podivjanosti!

In reply to by Marija pod logom (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Jokati nad svojo neumnostjo, je že velik napredek za osebno rast.

In reply to by Marija pod logom (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Človek kar ne more verjeti, kaj vročina naredi iz ljudi!? Pa saj niste več normalni! Obnašate se kot razuzdani otroci. Pri takem obnašanju si pa res ne zaslužite tako dobrih patrov. Le kam je izpuhtela vaša duhovna hrana?

Varosànac (ni preverjeno)

Štrunfu so samo dobri pedofilski in gejovski župniki. Protest o zapreti cerkev . Protestno nedeljo pred soboško cerkev protestirat. Ofidi štrunf

3a (ni preverjeno)

Protestirat? In to pred očmi Cirila in Metoda!?

In reply to by Varosànac (ni preverjeno)

Varosànac (ni preverjeno)

Ne pred ocmi podpornika pedofilske in gejovskega škifa. Marš STRUNF IZ PREKMURJA. MELISMO SE LEPO DOKLER TA PSIHOPAT NI PRIŠEL

In reply to by 3a (ni preverjeno)

Krk (ni preverjeno)

Varasanci ce ste pametni bojkotirajte mese in cerkev.Tudi doma lejko molite,ce poznate malo evangelij je Jezus pravo ce sta samo dva,trije ali vec in molite skupaj je tudi cerkev.

marija marija

To narediti napisati zunaj na veliki plano da naj vidijo če je pameten vernik ne bo šel in bo doma lepo molil

In reply to by Krk (ni preverjeno)

marija marija

To narediti napisati zunaj na veliki plano da naj vidijo če je pameten vernik ne bo šel in bo doma lepo molil

In reply to by Krk (ni preverjeno)

2g (ni preverjeno)

Je kriv alkohol ali visoke temperature?

In reply to by Krk (ni preverjeno)

Ghost (ni preverjeno)

Vse in ves trud je šel v nič...

Ritopikeci (ni preverjeno)

Skofi se ide samo ka se Kucko, Lanzeta pa bosi Silvo Jakob z njin v rit pikajo.

Krk (ni preverjeno)

Ka ce so vodovodari?

In reply to by Ritopikeci (ni preverjeno)

Dambo1815 (ni preverjeno)

Ka pa je tu kriv Štumpf, če patri nemajo ljudi? Z Goričkoga z velken cmokon v grle moremo date Markoja. Ni nam vseeno, a tak je. Krivda za to situacijo je pri minoritskon provinciale. On odloča, nej Štumpf.

Gost123 (ni preverjeno)

To ne more biti res, če gredo zdaj itak na Ptujsko goro nej nazaj v samostan. Se pravi ka je Štumf kriv ka idejo od tu!!

In reply to by Dambo1815 (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Koliko spremljam te zadeve, patri niso pod Stumfom. Patri imajo svojo hiarhijo. Res pa je tudi, da se cerkev sooca s pomanjkanjem duhovnikov. Mislim, da je tudi patrov cedalje manj. Bom koncal z besedami, tisti ki smo verni, molimo za patre in skofa Stumfa, da jim Bog da talente, da bodo vedeli krmariti v danasnjem casu!
Res pa je tudi kolikor vernikov in nevernikov toliko tudi pogledov na dogajanje kajti vsak ima svoj pogled.

Ms123 (ni preverjeno)

Molite rajsi da mu Bog pamet presvetli.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Med temi zdraharji so pretežno "verniki". Dobro ste napisali, toda ti ljudje tega ne bodo razumeli. Preveč so obremenjeni s svojim lastnim egoizmom in prav nič jih ne zanima zakaj je tako prav, kot je.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

skiro (ni preverjeno)

ta naduti zbrez obrazni štumpf naj se skrije,ka nan katoliškim vernikom samo sramoto dela.

. (ni preverjeno)

Ali niste že dovolj sam sebi v sramoto?

In reply to by skiro (ni preverjeno)

54 (ni preverjeno)

Vsak peklenšček, pa res ne more biti katoliški vernik!

In reply to by skiro (ni preverjeno)

Gorički1234 (ni preverjeno)

Marko Magdič je v nedeljo pri Gradu javno naznanil, da odhaja v Turnišče. Na Goričkem je bil zelo priljubljen, miren, prilagodljiv in vedno na razpolago. Tudi Goričance nihče ni vprašal, če lahko gre od tod. To so njihove, duhovnikovem, osebne odločitve. Mesec dni ima vsak čas, da se odloči glede na dekret. Tudi patri, če bi zares hoteli ostati, bi ostali v Turnišču. Upam samo, da bodo varašanci ravnali po pameti in sprejeli novega duhovnika.

451 (ni preverjeno)

Prav imate, toda ti ljudje nimajo dovolj pameti, pa tudi njihova pokvarjenost ne dopušča, da bi znali dostojno in spoštljivo sprejeti novega duhovnika! In na koncu se imajo za kristjane!?

In reply to by Gorički1234 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Lepo si napisal, da nihče ni vprašal Goričancev, kaj menijo.

Škof jim duhovnika kar vzame.

Sicer ta škof ni tak, da bi se pogovarjal z ljudmi, z verniki.

Ima prehud EGO.

Jezus je šel med ljudi. Tudi med grešnike.

In reply to by Gorički1234 (ni preverjeno)

Bralka (ni preverjeno)

Varašancom nišče nikdar nej bil dober.No zdaj edino patri....

. (ni preverjeno)

Kaj pomagajo dobri patri, ko pa so določeni verniki hinavski in pokvarjeni!?

In reply to by Bralka (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Zlasti tistim, ki ne zahajajo v cerkev zaradi Boga.

In reply to by Bralka (ni preverjeno)

Dambo1815 (ni preverjeno)

Ne ven, če spremlate stanje redovnikov v Slovenije. Kolko jih pomre vsako leto in skoraj ni enoga nega na novo. Vsak red je bil že prisiljene pustite več župnij. Vsakič ista zgodba. Nema veze, ali je to Kurešček ale Turnišče. Trbelo de razmete, ka je duhovnikov in patrov vse menje. Nemrejo vzete ljudi od negre, če jih nega.
V Turnišče pa dobite najbokšoga duhovnika v cele škofiji. Ki zapušča dve župnije Grad in Sv. Jurij in se zaveda žmetnosti situacije. Za te dve župnije pa de skrbo spet nekdo drug, imena pa nemo pisal. Čeglih se vse zna. Rajše molimo, ka še sploj mamo duhovnika in smo nej kak v Francije, kjer kakšen soupravlja po več kak 15 župnij. Pamet v glavo.

45 (ni preverjeno)

Naj padejo vaše besede na plodna tla.

In reply to by Dambo1815 (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ja, kot praviš, najboljši. In tudi zelo, zelo ubogljiv.

Škof že ve, koga dati na tako mesto kjer se zbira veliko denarja.

Enega takega, ki bi še kak cent primaknil iz svojega žepa, četudi bi bil potem lačen.

In reply to by Dambo1815 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Zadeva je ščista enostavna, kak od nigda tak sigda. Tüj oni žive od pejnezov, štere davlejo lidge. Či se lidge ne strinjajo z vodenjem škofije , nemajo nikše rejči, enostavno naj več ne dajo pejnez. Ges jin že dugo ne davlen.

Kaktus (ni preverjeno)

Imaš prav.

Zakaj bi dajal denar, ki bo potem končal pri pohlepnem škofu.

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

komunista (ni preverjeno)

Cerkev je opij za ljudstvo.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Oziroma religija.

In reply to by komunista (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

> Murskosoboška škofija namreč za razliko od drugih škofij ni javno objavila seznama premestitev duhovnikov, ki se običajno zgodijo v začetku avgusta. <

Saj drugega ni za pričakovati od tega škofa.

On NE sodeluje in NE komunicira s svojimi verniki.

No, DENAR od vernikov mu pa zelo diši.

In zaradi tega mu tudi zelo ugaja, da ne bodo več trije tam in ne bo potrebno deliti denarja.

Kakšen Magdič ali Kozar sta iz tega vidika tudi najbolj primerna.

Prava škofova UBOGLJIVA pudlja.

Bo ves pobrani denar iz Turnišča romal v Mursko Soboto.

No sicer se bodo verniki na to potezo, da patri gredo, tudi ustrezno odzvali.

Me zanima, če bo imel škof jajca, da letos 15. avgusta pride tja ?

Mogoče bi ga pa kakšna jajca tam čakala. In še kak paradajz.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

.... ..... (ni preverjeno)

In tako bi "verniki" izkazali svojo živo vero do Boga s paradižniki in jajci!? No ja, potem manjka še samo kaki vodni top in nekaj dima!? Naj kdo reče karkoli, visoke vremenske temperature delajo svoje! Od vročine se ne skisa samo mleko, temveč prenekateri možgani!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Bougi srmaček.

Na zadnji stavek si se spravo.

Malo se pitaj kakšno živo vero do Boga majo škof in njegove oprode ?

Preštej koliko duhovnikov je odšlo odkar je ta škof tukaj.

Cel kup mladih duhovnikov, ki bi naslednjih 40, 50 let bili steber pastorale.

Enim starejšim nesposobnežem to paše.

Hujše, kot zdravstveni sistem.

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Ubogi siromak, nehaj kvasitii neumnosti o zadevi kateri nisi dorasel. Raje se drži svoje "žive vere" s paradižnikom in jajci! Če nisi vernik, ti je pol odpuščeno. Sicer pa je za take vaške klepetulije bolj primerna vremenska tematika, pa še ta do določene mere.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Qqqqxy (ni preverjeno)

Pa je klonja odprejta ostala

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Vej pa ka ste rejsan takšni leleki, nejte v cerkev pa do hitro meli čas za vas. A nej v cerkev se more iti, te pa ite pa dale podpejrajte golazen.

ŠTUMF HUDO GREŠIŠ (ni preverjeno)

Kaj se to dogaja v tej soboški škofiji ? pa to več ni krščansko. Mislim, da se pokojni Škrban, nekoč dolgoletni župnik v Beltincih, ki je Štumfa za popa vzgojil v grbu obrača. Turnišče od vekomaj veliko Marijino svetišče bo 15 dni pred "Velko mešo" ostalo brez duhovnikov. Kakša hudobija mora biti v tem Štumfu in njegovih slugah, da so sposobni za tak praznik pustiti župnijo brez duhovnika, pa to je čisto norčevanje iz kristjanov. Zakaj se ta zamenjava, v nasprotju z verniki Turnišča in celega Prekmurja, mora zgoditi, še nalašč zdaj 15 dni pred "Velkov mešov" in ne po tem velikem Marijinem prazniku, to pa ni krščansko in je čista hudobija Štumfa in njegov velik greh. Župljani Turnišča ZAKLENITE CERKEV za to imate vso pravico in preprečite. Ali bo Štumf po vsem tem sploh upal stopiti v romarsko cerkev v Turnišču, ki je skozi stoletja preživela še kaj hujšega kot je Štumf.

4r (ni preverjeno)

Res, kdo bi si mislil, da je v tem Turnišču kar lepo število hudobnih ljudi, ki se imajo za vernike. Katastrofa!

In reply to by ŠTUMF HUDO GREŠIŠ (ni preverjeno)

5 (ni preverjeno)

Zdi se da bi bilo Škofu lažje vstopiti v kletko divjih zveri, kot pa v Turniško cerkev, kjer je toliko zveri v človeški podobi!

In reply to by ŠTUMF HUDO GREŠIŠ (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

DAJTE MALO O MUSLIMANIH ALI EVANGELICANIH PISARITI....
ZAKOJ VEDNO KATOLICANE V RIT FUDATE. KIRI TI SI EVANGELUCAN???

Xxxxx (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec tij si satan.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Xyzz (ni preverjeno)

Peticija za odstavitev štumpa, ne dovolite da grešnik vodi župnijo!!!

Pa (ni preverjeno)

Štumfi oni so bili židi koliko jaz vem
K maši jaz ne hodim
Ampak ljudje zakaj se ne postavite kontra noben naj ne gre k maši pa bodo videli samo vedno so izjeme da nekateri bodo šli

Pravigoričanec123 (ni preverjeno)

Mene zaj samo eno nejde v račun, Grački župnik se z 1. avguston seli iz župnije Grad, v Turnišče pa pride komaj 1. septembra? Pa tou če be peške šou pa be 2 dni prišo.... ne ven što se je tou zmislo, ka do za velko mešo brez župnika...

Gorički1234 (ni preverjeno)

Verjetno grački pride v Turnišče tudi 1. 9. ali pa bo že s 1. 8. tam, vendar ne bo prevzel vodenja župnije. Mogoče bo pa imel mesec dni dopusta. Sam Štumpf zna.

In reply to by Pravigoričanec123 (ni preverjeno)

Dambo1815 (ni preverjeno)

Grački ma verjetno dekret za nastop 1.9., ne prej. Tak kak ga ma verjetno Kozar za 1.8. do 31.8. Načik nemre bite. V Cerkvi se vse ureja po cerkvenem pravu. In menjave se lejko namesto 1.8. po dogovoru s škofom zavlečejo za nekaj tednov. Grački župnik po vsej preobremenjenosti, ki jo ma z dvema velkima župnijama, verjetno nüca malo časa za sebe, ka se priprave na nastop službe. To je normalno pri menjavah. Baje pa ide soboški kaplan Baša za župnika v Grad in Sv. Jurij. Tudi to ne bo enostavno.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Se spomnite, kako je prišlo do tega, da Magdič upravlja tudi sv. Jurij ?

Kako je škof odstranil priljubljenega Vöröša ?

Te žalostne zgodbe se ponavljajo odkar je ta škof na škofiji.

In reply to by Dambo1815 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Človek, ne spletkari toliko.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Papek (ni preverjeno)

Štunf pa njegof finančni svetovalec mijslita, ka ta zaj masno kaserala v Turnišči. Pa sta pozabila, ka avgusta Lažeta, Dolamič, Štihec pa Kučko telko lidij stirajo, ka de jih septembra mogo Magdič nazaj zvati, ka de meu za kruj pa mlejko.

Smrkci (ni preverjeno)

Kdor koli je odgovoren za to zadevo v turniscu glede cerkve je od hudiča ne od boga, ker je bog cerkev zgrabil vernikom ne pa hudiču in ti ki so odgovorni za to zadevo je hudič.

Cehmešter (ni preverjeno)

ovi v župnijskon svejti so to skujali skup s kučkojon pa škofon. Ide se jin samo za peneze. emica kuja sranje od kda so prišli patri v Tornišče. gomilički, Renkovski pa brezvički cemeštri pa štango kcoj držijo. Vprašanje kelko pejnez so krej dobili.

Emico si naj kučko pela v boltince pa jo tan ma.

Mis mas (ni preverjeno)

Kucko ma v Beltincaj Matejo! Pa pustimo tou! V Beltincaj cista apatija. Vej pa ni dovoljeno sodelovanje pri masah: branje beril, obhajanje, petje...Kaj pa je bilo z birmo pa ve celotna vesoljna Slovenija! Pa vse zastonj darila so bila in se bodo! Nepotrebnegy blatenja in grehov pa veliko prevec. Skoda g. Stunf ampak spremeniti se vas ne da kar je v krvi je v krvi!

Soboškedneve2023 (ni preverjeno)

Lažeta gre v Martjance za župnika.
Magdič v Turnišče.
Baša na Grad.

.... ..... (ni preverjeno)

In prav je tako! Pravično in pošteno! Sicer pa se mi g. Magdič smili, ker je prestavljen v "pekel"! Želim mu vse dobro!

In reply to by Soboškedneve2023 (ni preverjeno)

Menejenejbriga (ni preverjeno)

Kelko zaj to čitan pa gor pa dol...
Štunfek je očitno...oz. več kak očitno nej sposoben toga dela.
Pa znan tüdi ka ga nemajo fsi pastoralni delavci v Pomurji radi...
Torej?
Zakoj ne stopijo vküper fsi župniki in ostali pastoralni bližnji pa žpz-ji ...???
Te van že tak paše...kak že nehče pred menof napisal.
Naj se njemi povej pa da na znanje ka tak nemre delati z njimi in posredno z lidmi keri tak verno hodite v cerkev...pa njemi (prečastitomi) mečete pejneze v košarice.. Zakoj?

Žalostno...Turnišče še toga nej doživelo. Sramota za škofa.
Velka meša brez župnika.
Tak ga nede...ka ne vüpa prijti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice