Občina Lendava želi kot nosilka pripraviti projekt za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju. Kot partnerji bodo v projektu sodelovali tudi Univerza v Mariboru, Aeroklub Murska Sobota in Pipistrel.

Do podpisa pogodbe o protitočni obrambi na našem območju je prišlo konec meseca junija, letos je bilo za protitočno letalsko obrambo namenjenih 260 tisoč evrov, ki jih zagotavljajao ministrstvo za kmetijstvo in pomurske občine vključene v projekt. 

Slovenija sodi med tiste države, kjer je nevarnost pojavljanja toče velika, letala pa so lansko leto iz letalskega centra v Mariboru, od koder poteka protitočna obramba severovzhodne Slovenije, poletele tristo krat.

Toda, bi lahko v prihodnje dobili letalsko zaščito, ki bi skrbela samo za Pomurje? Kot kaže, se zna zgoditi tudi to. Občina Lendava je namreč kot nosilka regijskega projekta vložila dokumentacijo za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju.

"Gre za dokaj obsežen in zahteven projekt, pogoji prijave na razpis pa so precej zapleteni, a ima projekt klub temu veliko pozitivnih strani. Gre za projekt raziskovalne narave, v okviru katerega bi iskali alternativne materiale za protitočno obrambo. Ta torej ne bi bazirala na srebrovem jodidu, temveč na drugih snoveh, kar pa je pomembno tudi iz stališča raziskovanja. Šlo bi za snovi, ki bi bile bolj okolju prijazne," pravi župan občine Lendava Janez Magyar.
 

Nakup svojega letala, ki bi poletelo iz soboškega letališča

Tudi zato bi v projektu kot partnerica sodelovala Univerza v Mariboru in inštitut Jožef Stefan iz Ljubljane. K sodelovanju pa so privabili tudi Aeroklub Murska Sobota in podjetje Pipistrel.

"Razmišljamo tudi o možnostih, da bi šlo za meddržavno obrambo pred točo, seveda v regijah, ki so neposredno ob pomurski regiji. Toda za zdaj ostajamo samo pri obrambi na področju pomurske regije," pravi Magyar.

Vrednost projekta naj bi po njegovih besedah znašala približno dva milijona evrov. V kolikor bodo na razpisu, kjer bi pridobili evropska sredstva, uspešni, bo bržkone sledil nakup letala.

"Želja je seveda nakup letala, saj potem ne bi bili odvisni od drugih. Zdaj mora letalo vzleteti v Mariboru, kasneje bi se to spremenilo. Z nakupom letala bi omogočili, da to poleti neposredno iz pomurske regije, iz soboškega letališča".

Kot še pravi, gre za enega težjih razpisov na ravni Evropske unije, a kljub temu verjame, da bodo uspešni. K sodelovanju pa bodo povabili tudi ministrstvo za okolje oziroma enega od njegovih organov. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NIČ KORISTI (nepreverjen)

Lahko se še zraven spravljate 1 mesec potem pa tak ne bo več toče. Pa vi se že dogovarjate 20 let pa od vaši dogovorov nič. Pa Židana smo imeli kmetijskega ministra, pa Kučan van je veliki prijatelj pa častni občan, pa se bi jih našlo teh prekmurskih glavetin, ali od nobenega popolnoma nobene koristi, vi raja pa jih še naprej častite kot male bogece.

čarni vrag (nepreverjen)

Vložili bi dva milijona. Pa za te pejneze lejko kupite bar 10 avionov.

890 (nepreverjen)

Včeraj v Avstriji niso pomagali letala lroti toči.Tak da sem prebral na enem vremenskem portalu da ne pomaga nč kaj.

inokss (nepreverjen)

TU SE GRE ZA FARBANJE V OCI NARODU IN PARIM FUNKCIONARJEM.

ZMAGOVALEC BO TISRI KATERI DOBI POSEL IN EVERCKE:)

In reply to by 890 (nepreverjen)

Picekkk (nepreverjen)

En podoben projekt je Podlunšek že dobil. A se pripravlja drugi?

kristofer (nepreverjen)

Vsako leto leta in leta razpravljajo in vedno v casu ko neurja najbolj norijo .Edina obramba je bila dobra rampe in rakete

Starejše novice