Jarmila Tetičkovič iz Pobrežja na Vidmu se je znašla v, na pogled, brezizhodni situaciji. Nezadaržno se bliža dan dražbe njene hiše.

Jarmila Tetičkovič živi v, z zelenjem obdani, hiški na Pobrežju v občini Videm. Hišo si je ustvarila z bivšim možem Rajkom, skupaj pa imata tudi dva otroka, Amando in Žana. Po ločitvi Jarmile in Rajka se je vse spreobrnilo. 

Sedaj bivši mož Rajko je v tujini spoznal novo partnerko. Najemati je začel kredite, plačevati letovanja, nakit, vse dokler Jarmila ni ugotovila, da je počasi zadolževal hišo. 

»Najhujše pa je, da je bivši mož na banki dvignil hipotekarni kredit, ki ga ne odplačuje, zato je banka izpeljala postopek izvršbe in hišo prodaja. Poleg banke so upniki tudi drugi, saj je bivši može jemal kredite tudi pri njih,« je povedala Jarmila, ki je med epidemijo izgubila celo službo, a si je marljivo kmalu našla novo. 

Jarmila ni porok za njegove kredite, svojega je vestno odplačevala

Jarmila pa poudarja, da ni porok za njegove kredite. Pove, da nikoli ni za njegov kredit jamčila ali ničesar podpisala. Ugotovila je, da je bivši mož po ločitvi dvignil celo hipotekarni kredit, ki ga kasneje ni odplačeval. 

Doda, da bojda sploh ne živi več v Sloveniji, prav tako je ostal dolžan obroke za preživnino otroka. 

Obupana pove, da je svoj kredit za hišo zmeraj vestno plačevala, saj je solastnica hiše. Pove, da si je banka svoj obrok odtegnila tudi, ko je med epidemijo mama samohranilka ostala brez zaposlitve. Banko, ki jo terja, NovoKBM, je med svojo brezposelnostjo zaprosila za zaustavitev plačevanja kredite. Takrat je bila brezposelna mama samohranilka, a ji banka prošnje ni ugodila. 

»Naše življenje je bilo neznosno. Da preživimo, sem namreč najela kredit, sicer ne bi mogla plačati vseh stroškov. Ko poplačam vse, kar moram, mi ostane komaj kaj denarja za golo preživetje,« doda Jarmila. Banka ji je za dolgove tako pobrala regres, izredno denarno pomoč, zapisali pa so, da ji zaradi poslovnih razlogov ne morejo odobriti moratorija za začasno neplačevanje. 

Pristala v bolnici, a šokov ni bilo konec

Po vseh kolobocijah je mama dveh otrok pristala v bolnišnici. Dražba bi se morala odviti lani oktobra, a je bila predstavljena prav zaradi bolezni, ki je bila posledica stresa. 

Takrat je opazila tudi, da je banka terjatve prodala podjetju iz Ljubljane. 

»Mene o tem niso niti nič obvestili, tudi moj takratni odvetnik je bil zelo presenečen nad tem, pravi da gre za umazano igro poslov banke, saj bi oni morali ponudit hišo meni če sem solastnica, če v hiši živimo z otroci in če sem jaz svoj kredit plačevala, kateri bi se v primeru prodaje hiše tako poplačal. Kako je to mogoče,« se sprašuje Jarmila. 

Trenutno nima niti predkupne pravice, saj je zaradi dolgov bivšega moža hipotekarna dolžnica. Predkupne pravice pa nima niti sin, ki je prenehal s šolanjem in se zaposlil za pomoč mami. 

Dražba bo potekala 17. septembra, Jarmila pa poudarja, da miloščine noče. Želi si le, da bi njen sin dobil predkupno pravico. Skrbi jo za špekulante, ki bi na dražbi dvigovali ceno do višin, ki si jih Jarmila s svojimi otroci ne more privoščiti. 

Ne miloščine, le predkupno pravico

Jarmila skozi celoten pogovor poudarja, da ne išče miloščine. Želi le pravico na sodišču - predkupno pravico za svojega sina. Mama, ki na plečih nosi bremena starega zakona je izčrpala še skorajda vsa pravna sredstva, menjala odvetnike, a zaleglo ni nič. Dražba se približuje.

V tej večletni zgodbi pa je hude posledice utrpela celotna družina. Hči je stara 24 let, je psihično zbolela in trenutno prebiva v posebnem zavodu. Sin je doživljal hudo duševno stisko, dvakrat ponavljal letnik, a srednjo šolo kljub preprekam dokončal. Vpisal se je na fakulteto, a študij prekinil in se zaposlil. 

Zdaj je edina možnost rešitve predkupna pravica sina, ki se je zaposlil prav iz tega razloga. Te pravice, zaenkrat, še nima. 

Rajko Tetičkovič ima začasno prebivališče v Medribniku v haloških Cirkulanah, a po besedah bivše žene tam ne živi. 

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

Bog pomagaj spoštovani gospe. Vendar banke, advokati in sodišča ne poznajo usmiljenja. Življenje človeka ni vredno, da ga taka zgodba, stanje ubija. Žal se bo potrebno sprijazniti s tem, da bo nekaj drugače.

Starejše novice