Podjetje Bagoroš Performance iz Murske Sobote, ki izdeluje produkte za zaščito in stil motorja, v kratkem načrtuje selitev v nove prostore, svoje produkte pa že sedaj izvažajo v 75 držav po svetu.

Obiskali smo podjetje Bagoroš Performance, ki v Murski Soboti izdeluje produkte za zaščito in stil motorja. Za Sobotainfo sta spregovorila Rok Bagoroš in Marko Filipič, ustanovitelja podjetja.

Rok Bagoroš je vsem dobro znan stunt rider, akrobat na motorju in ekstremni motorist, Marko Filipič pa njegov menedžer in soustanovitelj podjetja Bagoroš Performance.

V uvodu o ustanovitvi podjetja in produktih

Bagoroš je svojo pot začel kot ambasador cestnih motorjev za tovarno KTM, Filipič, sicer ustanovitelj marketinške agencije Funkit Marketing, pa je v enem obdobju pristopil kot njegov menedžer.

»Takrat je Marko prišel na idejo, zakaj ne bi naredili iz tega eno mini znamko in začeli proizvajati svoje lastne produkte in jih začeli ponujati na internetu, torej na svoji spletni strani,« je za Sobotainfo dejal Bagoroš.

»Podjetje se imenuje Bagoroš Performance, zaradi naših začetkov iz zgodovine,« je dodal.

Na začetku sta imela 16 različnih imen za poimenovanje podjetja, vendar pa sta si v želji po olajšanju začetne poti izbrala izpeljanko iz športnika, Rokovega priimka in besede, ki je vsem dobro znana: performance.

Podjetje Bagoroš Performance je specializirano za proizvodnjo zaščitnih delov za motorje in delov za stil motorja: »Premium, protection and style parts.«

Vizija že od začetka ista: »To, kar delamo, bi radi delali najboljše.«

Prvo leto je bilo poskusno, od leta 2016 pa so začeli delati prve serije, takrat še produktov za 'freestyle'. Skozi leta so se osredotočili na produkte za normalno cestno uporabo.

»Freestyle deli so za zelo maloštevilne uporabnike, zato smo prešli na to, da delamo za širši trg, torej vsakodnevne motoriste« je dodal Filipič.

»Naš prvi produkt, ki nam je dal vedeti, da moramo spremeniti smer izdelkov iz teh 'freestyle' izdelkov, je bil nosilec za tablico, za KTM-ov motor,« je povedal Bagoroš in dodal: »Mi smo 'freestyle' izdelkov prodali 20 kosov v celem letu, takrat pa smo prodali 100 kosov v dveh mesecih

Od takrat naprej so se zavedali, v katero smer morajo iti, vizija pa je bila že od samega začetka enaka: »To, kar delamo, bi radi delali najboljše in biti na tem področju inovatorji. Da ne sledimo drugim, ampak da drugi sledijo nam.

»Od samega produkta, do celotne grafične podobe, marketinga, želela sva biti vedno inovativna. Narediti nekaj, kar še ni bilo narejeno,« je dodal Bagoroš.

Temelj je spletno okolje, zato je med osnovami dobrega poslovanja učinkovit digitalni marketing.

Od velikih podjetij se najbolj razlikujejo v marketingu: »Na marketing dajemo velik poudarek. Tu sva z Markom skozi leta nabrala mnogo izkušenj iz družbenih medijev, predvsem pa se zavedava vpliva, ki ga imajo in ga nisva nikoli podcenjevala. Kvaliteten in premišljen material, ki pritegne, predvsem pa dobro predstavi naše delo - rezultat je že lepo število sledilcev, ki nas vsakodnevno spremljajo ter širijo glas on naših produktih.«

Razlika med Bagoroš Performance, kjer jih je skupaj z Markom in Rokom devet, in konkurenčnimi podjetji, kjer je zaposlenih od 50, 100 do 500 ljudi: »Pri nas smo začeli 'iz nič' in moramo z bistveno manjšo, a izredno iznajdljivo ekipo razvijati inovativne produkte, da zasedemo svoje mesto na trgu. Tukaj gre velik priklon naši razvojni ekipi.«

Začeli tudi z drugim segmentom: »Naš temelj je spletno okolje in zaradi tega smo rabili dober digitalni marketing, da pridemo do prvih strank. Pred enim letom pa smo zares 'zaštartali' še B2B segment. Sedaj imamo sodelavca, ki naš program ponuja trgovinam in išče distributerje za naš portfelj produktov.«

Prvi stroj so kupili leta 2021: »Za sebe lahko rečeva, da sva začela praktično iz nič, z enim samim produktom, ki smo ga dali na splet, ostali pa so verjetno začeli s stroji, lastnimi prostori in tako naprej.«

Med pomembnejšimi stvarmi tudi hitrost dostave

Delajo večinoma s slovenskimi zunanjimi proizvajalci, svojih lastnih strojev še nimajo: »Je pa želja imeti deloma svojo proizvodnjo. Poudariti pa moram še, da delamo z dosti pomurskimi podjetji in smo neverjetno zadovoljni.«

Njun vzor je podjetje Akrapovič, spoznala sta njihov način dela in njihovo mentaliteto: »Če je lahko ena Ivančna Gorica postala epicenter moto športa po svetu, potem je tudi Murska Sobota oziroma Pomurje lahko del te uspešne zgodbe

Ena od stvari, ki so si jih zadali že pred leti, je ta, da njihovi produkti do kupca pridejo v 48 urah od naročila: »Hitro je zato, ker mi dobimo naročilo, Ana, ki je odgovorna za logistiko, izdelek takoj zapakira, ta pa gre še isti dan dalje.«

Produkte prodajajo že po 75 državah po svetu

Produkte prodajajo skoraj po celotnem svetu, razen Rusije, nekatere omejitve pa so tudi v Braziliji in Indiji.

Ključni trgi so tisti, ki imajo močno bazo kupcev in visok bruto domači proizvod. Najpogostejši kupci prihajajo iz Združenih držav Amerike, Anglije, Francije, Italije in Nemčije, izvažajo pa tudi v Južno Korejo, Singapur in na Japonsko.

V zadnjem letu so začeli bolj aktivno delovati tudi na poslovnem sodelovanju, saj iščejo zastopnike v drugih državah. Trenutno imajo že zastopnika v Angliji, Tajvanu, Maleziji in Indiji, v letu 2023 pa intenzivno iščejo distributerja za Ameriški trg.  

V kratkem selitev v nove prostore, kjer bodo delovali na skupno 600 kvadratnih metrih

Začeli so na nekje 100 ali 110 kvadratnih metrih, sedaj pa urejajo prostore v Gornji Radgoni, kjer bodo delovali na skupno 600 kvadratnih metrih.

V trenutnih prostorih imajo eno odprto pisarno, ki je hkrati tudi delavnica, prostor za razvoj, ki je deloma tudi skladišče in še eno ekstra skladišče, med prostori pa morajo hoditi tudi čez dvorišče. 

»Tam pa bomo imelo dve nadstropji, vse združeno, z možnostjo za nadaljnjo širitev. Optimizirano za hitro izdobavo produktov, pisarne, sejno sobo, skratka vse prilagojeno za naše procese dela,« je opisal načrte za stavbo Filipič.

Prvenstveno sta sicer iskala prostore v Murski Soboti, vendar so bile stvari za njihov domet bistveno predrage. Iskala sta tudi prostore v Beltincih, Nemčavcih, vendar ni bilo nič primernega: »Takrat pa je prišlo do te ponudbe v Gornji Radgoni, kjer smo v bistvu tri podjetja skupaj kupila stari Mlinopek.«

»Kot mlado podjetje se še vedno srečujemo z izzivi in pred nami je še dolga pot, vendar trdno verjamemo v našo vizijo. Zahvaljujoč izjemni ekipi in zanesljivim zunanjim partnerjem verjamemo, da bo naša znamka nekega dne sinonim za zaščitne dodatke motorjev,« je še dodal Bagoroš.

»Za na konec naj izpostavimo, da želimo postati podjetje, zaradi katerih se mladi po študiju ali po svojih prvih zaposlitvah vrnejo iz Ljubljane nazaj v Pomurje. V kolikor si želite postati del ekipe, ki premika meje, zmeraj vabljeni, da svoj CV pošljete na [email protected],« je dejal. 

»Stari Mlinopek bo tako zaživel na novo. Nekoč so tam pekli žemljice, sedaj pa bomo dele za motorje,« se je še pošalil Bagoroš.

Komentarji (10)

tuncika

Roki je car. Vse dobro firmi. Slovenci smo najbolj inovativni in uspešni prav pri mladih kadrih. Znanje in pamet sta največja moč in gonilna sila razvoja. ČESTITKE.

ZTR (ni preverjeno)

Rok legenda! Vsa čast.

Olesjo (ni preverjeno)

Bravo ekipa! :D Veliko uspehov vam želim.

Kudos (ni preverjeno)

Headlens manjka! Kateri je tudi ključni akter uspeha :).

Gedora (ni preverjeno)

Tako! Nej so pelc, in ostali za bv odisli! In brez pelca pa ktma bi se se zaj s skuteron po mörskon mosti vozo.

In reply to by Kudos (ni preverjeno)

Veliki (ni preverjeno)

Čestitke celotni ekipi podjetja....ne pa malo čudii, v Soboti niso nikjer dobili poslovnega prostora?

xplore (ni preverjeno)

saj nej ka so ZAJ v MS bili

In reply to by Veliki (ni preverjeno)

Prlekija nettttt (ni preverjeno)

Bojim se njihove preslavljenosti 🥴🥴🥴drugače so pika na I((((belokracija ubija dobre inovaterje zato se selijo v druge Države🥴💐

Gedora (ni preverjeno)

Vsi novi okrog njega, me zanima ge so pa te vsi tisti keri so bili na zacetki z njin.........
Vupajmo ka nede delo kak njegov brat.... S zaposlenimi in dobavitelji.

Bindi (ni preverjeno)

Nej so vsi novi, z enimi na sliki sodelüvle že lejta.

In reply to by Gedora (ni preverjeno)

Starejše novice