Tudi takšni so lahko božični filmi.

V dopoldanski objavi smo vam predstavili nekaj najvidnejših božičnih filmov preteklih desetletij; klasike, ki so se - ne glede na njihovo kakovost - zasidrala v naša srca. A če ste med tistimi, ki si vendarle želijo nekaj svežine, in iščete gradivo za nove praznične tradicije, vam zdaj ponujamo še nekaj drugačnih predlogov. 

V tokratni izbor smo uvrstili novejše, manj konvencionalne božične celovečerce. 

Better Watch Out

Ne morete brez Kevina in njegovih domiselnih pasti? Better Watch Out je Sam doma z zloveščo nadgradnjo. Žanrsko vam bomo film težko predstavili, saj gre za edinstven spoj z elementi tako srhljivke oziroma trilerja kot tudi komedije. Morda bo najbolje, da vam o sami zgodbi izdamo čim manj, saj bo užitek ob gledanju tako še večji. Prav suspenz, nepredvidljivost in subverzivnost filma so namreč njegove najsvetlejše točke. 

Če si katerega od filmov z našega seznama nujno morate ogledati že zaradi njegove izvirnosti, je to gotovo Better Watch Out. Prilagamo napovednik, a vam obljubljamo, da tudi po ogledu tega ne boste pripravljeni na to, kar vas čaka.

Tokijski botri (Tokyo Godfathers)

Za vse, ki si praznikov ne predstavljate brez ganljivih animiranih filmov, bodo poskrbeli Tokijski botri. Tretji celovečerec že skoraj deset let pokojnega mojstra animacije Satoshija Kona, je razburljiva komedija, ki se osredotoča na družino, ljubezen ter odpuščanje.

Na božični večer trije brezdomci v smetnjaku najdejo novorojenčka. Transvestit Hana, ki si srčno želi postati mati, nekdanjega profesionalnega kolesarja in alkoholika Gina, ter Miyuku, ki je pobegnila od doma, prepriča, do dojenčka za nekaj časa obdržijo. Ko se naposled le podajo v iskanje staršev, pustolovščina v Tokiu, polna nenavadnih preizkušenj, prijatelje močno zbliža. 

Carol

Če bi se vam te dni prilegla predvsem ljubezenska drama, ki bi vam pogrela srce, a ste naveličani preživetih zgodb, poskusite s Carol. Adaptacija romana Patricie Highsmith, ki jo je na velika platna ponesel ameriški režiser Todd Haynes, je pred štirimi leti požela veliko navdušenje gledalcev in kritikov. 

V New Yorku petdesetih let 20. stoletja spremljamo Therese. Mlada prodajalka za pultom v veleblagovnici spozna očarljivo, prefinjeno Carol in med ženskama s precejšnjo razliko v letih nemudoma preskoči iskrica. Razvijati se začne silna ljubezen, a je par ujet v norme konzervativne družbe. Carol, ki je sredi naporne ločitve, se tako boji predvsem izgube skrbništva nad hčerjo. 

Celovečerec, v katerem sta se odlično znašli Cate Blanchett in Rooney Mara, je v Cannesu prejel nagrado za najboljšo igralko, nominiran pa je bil tudi za kar šest oskarjev, natančneje za najboljšo scenaristično priredbo, fotografijo, glavno in stransko žensko vlogo, kostumografijo ter glasbo. 

Ledeno kraljestvo (Frozen)

Dobro, strogo gledano Ledeno kraljestvo sploh ni božični film, a kako je lahko kaj primernejše za ta zimski čas kot na novo zamišljena pripoved o Snežni kraljici? Zgodba, ki navdih črpa iz znane pravljice Hansa Christiana Andersena, v svoji obravnavi ljubezni kljubuje filmskim klišejem ter v središče pozornosti postavi družinske vezi.

Dogodivščine Anne in Else ter pesem Let It Go so pred leti sprožili pravi plaz navdušenja. Če si novodobne klasike še niste ogledali, je zdaj skrajni čas; vsaj tako se boste ob praznikih naužili snega, če nam že vreme ni naklonjeno …

Čas deklištva (Little Women)

In za konec še nekaj povsem svežega. Vam imena Meg, Jo, Beth in Amy kaj pomenijo? Morda ste v otroštvu dekleta spremljali v animirani seriji ali pa celo prebirali knjigo Čas deklištva? No, pred nami je nova upodobitev romana o štirih osupljivih sestrah, njihovih sanjah ter življenjskih izzivih. Topli občutki domačnosti in nostalgije so tako rekoč zagotovljeni.

Knjižne predloge Louise May Alcott se je tokrat lotila Greta Gerwig in njena adaptacija je na velika platna prispela ravno danes, ob božiču. V glavnih in stranskih vlogah so med drugim zaigrali Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern, Meryl Streep in Timothée Chalamet. 

V naših kinematografih film žal lahko pričakujemo šele prihodnji mesec. Za letošnje praznično razvajanje torej nekoliko prepozno – morda pa kot nalašč za december 2020?

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

O cem vi to, kak vas nej je sram!
Ta dan slavimo Jezusovo rojstvo in vi kateri bi morali vrtet filme o Jezusu na vsakon programi ste vse te filme ukinili, zakaj barabe???

antikristoš (nepreverjen)

Tisti ka tou slavite ite v cerkev pa tan praznujte, ne posiljavlite ostali normalen narod s temi oslarijami.

In reply to by Putin (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

V Božičnem času se še vednno najbolj spomnim Sam doma 1 in 2. Četudi sem ga gledal že nevem koliko krat ga še vedno rad pogledam. To so dobri stari časi. Tudi kakšnega James Bonda 007 rad kdaj pozimi pogledam. Tiste starejše. Najboljši med Bondi je seveda legenda Sean Connery, ki je letos stopil v 90. leto življenja.

gasilec lojz (nepreverjen)

Jaz si za kulturni praznik vedno ogledam kakšen pornič
Imam najmanj 1000 kaset in tri video aparatuse

rokoborec (nepreverjen)

Jez pa uporabljam lubrikant in pripomoček, v katerega lahko vstaviš svojega Lujzeka.

Še en dober film na temo praznikov je Družinske božične počitnice (National Lampoon's Christmas Vacation).

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

Starejše novice