V sklopu Evropskih dnevov judovske kulture sta včeraj v Pokrajinski in študijski knjižnici zgodovinar Dejan Süč in domoznanec Albert Halász predavala o družinski zgodbi znane murskosoboške judovske tiskarske družine Hahn.

Kot je pojasnil Albert Halász, je Izidor Hahn oziroma Izor, kot so ga klicali v mladih letih, bil vajenec pri tiskarju Balkanyju v Murski Soboti in še v nekaterih drugih mestih v Karpatskem bazenu.

Po prvi svetovni vojni, bil je vojak na fronti, se je vrnil v Mursko Soboto in je leta 1922 prevzel takratno Prekmursko tiskarno, ki je bila v lasti Prekmurske banke, in kot vodja je od takrat do leta 1944 delal v tiskarni.

V tej tiskarni so izdajali razno razne tiskovine, od raznih časopisov, knjig do raznih formularjev, tiskovin, dopisnih listov, dopisnic, vabil, oglasov in tako naprej. Ta tiskarna je bila ena izmed bolj pomembnih v Prekmurju, če ne najpomembnejša ob omenjeni Balkanyjevi tiskarni.

Njihova zapuščina  je danes hranjena tudi v v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, o čemer priča tudi razstava o njegovem življenju in delu, ki bo na ogled do konca meseca oktobra.

Süč: »Marsikaj o judovski skupnosti in kulturi ne bi vedeli, če ne bi bilo Izidorja Hahna«

Süč se je raziskovalno ukvarjal s preteklostjo družine Hahn, konkretno s preteklostjo znanega murskosoboškega tiskarja Izidorja Hahna. Kot je pojasnil, se mu zdi zelo pomembno, da znamo prepoznati, kdo so ključne osebe, ki so dale tej regiji.

»Evropski dnevi judovske kulture potekajo na temo 'Spomini' in prav je, da povemo, da mi marsikaj o sami judovski skupnosti in kulturi ne bi vedeli, če ne bi bilo Izidorja Hahna. 

Namreč Izidor Hahn je bil tisti tiskar, ki je izdajal tiskovine, ki so opisovale življenje tukajšnjih ljudi, seveda med njimi tudi prebivalcev izraelske oziroma judovske veroizpovedi,« je pojasnil Süč.

Prav se mu zdi, da se s takim predavanjem po eni strani predstavi družinsko drevo, po drugi strani pa njegovo delo in se tako javnosti približa, zakaj je Hahn bil pomemben ne le za Mursko Soboto, ampak za celotno Pomurje in tudi širše.

Evropskim dnevom judovske kulture se pridružuje tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota

Kot pojasni Klaudija Šek Škafar, direktorica knjižnice, se programu pridružujejo s svojimi vsebinami. Tako so imeli najprej v mariborski knjižnici odprtje gostujoče razstave in njihove tako imenovane Judovske zbirke molitvenikov in obrednih knjig. 

Ta razstava potuje po Sloveniji in je bila na ogled že na veliko koncih Slovenije. Trenutno gostuje v javnem zavodu Knjižnica Gornja Radgona v mesecu septembru, včeraj so pripravili predavanje o življenju in delu murskosoboškega judovskega tiskarja Izidorja Hahna ter spremljevalno razstavo.

Starejše novice