Hrvat je priznal rop in posilstvo, ki ju je izvršil v Miklavžu. Obsojen je na pet let in tri mesece zapora ter izgnanstvo iz Slovenije.

Na mariborskem sodišču je 26-letni Aleksander Miljuš danes priznal dve kaznivi dejanji: rop in posilstvo. Sodnica Tanja Rot mu je na obravnavi za zaprtimi vrati, izrekla enotno kazen pet let in tri mesece zapora ter petletni izgon iz Slovenije. Do pravnomočnosti sodbe obsojeni Miljuš ostaja v priporu. Današnja obravnava pa zanj še zdaleč ne pomeni konca sodnih postopkov v Mariboru.

Spomnimo. Hrvata z začasnim bivališčem v Mariboru so policisti prijeli oktobra, potem ko je v Miklavžu na Dravskem polju zamaskiran prisedel v vozilo 22-letnega dekleta, ko je odhajala iz službe. S pištolo je zahteval, da je odpeljala s parkirišča. Med vožnjo jo je oropal in posilil. Po dejanju je prevzel vozilo ter žrtev odpeljal nazaj na kraj, kjer se je vse skupaj začelo.

'Stari' znanec policije

Miljuš naj bi bil odgovoren za še več kaznivih dejanj v Sloveniji. Kot poroča STA, so ga tokrat obsodili še za septembrsko podobno dejanje, v katerem je prav tako v okolici Miklavža oropal še 36-letno žensko. Takrat je odprl vrata njenega vozila in od nje zahteval, naj mu izroči denarnico. Ko je pregledal vsebino denarnice, jo je odvrgel v kanal reke Drave in se odpeljal.

Za Miljuša pa današnji razplet še zdaleč ne pomeni konca sodnih postopkov v Mariboru, saj bo moral odgovarjati še vsaj za dve podobni kaznivi dejanji. Med drugim naj bi bil vpleten tudi v ugrabitev 37-letnega moškega, ki naj bi jo avgusta skupaj s še dvema osumljencema zagrešil v središču Maribora. Za omenjeno zadevo je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, druga pa je trenutno še v predkazenskem postopku.

Današnja obravnava za zaprtimi vrati

Zagovornik obtoženega Igor Marinič je že na začetku današnjega naroka zahteval izključitev javnosti, zaradi zaščite oškodovank. Z njegovim predlogom sta se strinjala tudi tožilec Zoran Klinc in odvetnik ene od oškodovank Davor Ozmec. Sodnica je zahtevi ugodila, zato ni znano kaj točno se je dogajalo v obeh primerih.

Kot poroča STA pa je tožilstvo za obsojenega Miljuša v primeru priznanja predlagalo malenkost višjo kazen od tiste, ki jo je izrekla Rotova. Za vsako od treh kaznivih dejanj je namreč Klinc predlagal po dve leti zapora in izrek enotne kazni petih let in deset mesecev zapora. Sodnica je pojasnila, da se je za enega od obeh ropov odločila nekoliko znižati, saj naj ne bi bilo tako hudih okoliščin kot v drugem primeru.

Obtoženega, ki se je razglasitvi sodbe izognil, je sodišče oprostilo stroškov postopka, odredilo izgon iz države za pet let, hkrati pa ugodilo tožilstvu in mu zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe podaljšala pripor.

Medtem ko njegov zagovornik po uradni dolžnosti izrečene sodbe ni želel komentirati, je bil tožilec Klinc kljub nekaj nižji kazni z njo zadovoljen in se ne namerava pritožiti. Ob tem je glede na to, da se je ob prijetju storilca govorilo o ugrabitvi, še pojasnil, da so že ob vložitvi zahteve za preiskavo očitke prekvalificirali v rop, saj so tako pokazali zbrani dokazi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bingelj (nepreverjen)

Pa kakšen zapor??? NE !!! Prisilno delo 12 ur /dan. Čiščenje pasjih kakcev po parkih. Košnja trave. Čiščenje jarkov. Sortiranje in pobiranje smeti. Čiščenje kanalizacije. Odvoz fekalij. Brez plačila. Samo hrana in streha nad glavo. Delo 12 ur/dan !!!!

Janez Komunist (nepreverjen)

leik bi ga dali v parlament da bi jim kuhal kafe

In reply to by bingelj (nepreverjen)

neveneven (nepreverjen)

ma kakšen zapor in izgon, saj bo pa drugi teden zopet v SLO in delal pizdarije........saj pa imamo hudo jamo in Barbarin rov.

Starejše novice