Slika je simbolična.
Število antisemitskih dejanj v Evropi po začetku spopadov med Hamasom in Izraelom močno narašča. Ali tudi v Sloveniji zaznavamo porast sovražnih dejanj, ki so uperjena proti judom? Za zdaj so policisti obravnavali dva primera.

Svet že več kot mesec dni spremlja spopad med Hamasom in Izraelom, ki je do sedaj zahteval življenja 1200 Izraelcev in več kot 11.000 Palestincev, pri čemer gre večinoma za ženske in otroke.

V luči izbruha nasilja med Izraelom in Hamasom, ki je zaznamoval začetek novega poglavja v dolgoletnem konfliktu na Bližnjem vzhodu, se po več evropskih državah širi zaskrbljujoč trend naraščanja antisemitskih dejanj, med drugim gre za napade, grožnje in žalitve uperjene proti judovski skupnost

Po podatkih mednarodne judovske nevladne organizacije Anti-Defamation League se je število antisemitskih incidentov v Avstriji povečalo za 300 odstotkov, v Nemčiji za 240 odstotkov, v Združenem kraljestvu so samo v mesecu dni zabeležili 1124 atisemetskih icidentov, v Franciji pa 1040 incidentov, pri čemer je bilo aretiranih 186 posameznikov.

V uredništvu Mariborinfo smo zato preverili, ali tudi Sloveniji zaznavamo porast antisemitskih dejanj.

Policisti pri nas obravnavali dva izstopajoča dogodka

Antisemitizem je po besedah direktorja Agencije Evropske unije za temeljne pravice Michaela O’Flahertyja »globoko zakoreninjen v evropski družbi« in predstavlja »eksistenčno grožnjo judovski skupnosti in temeljnim ciljem Evropske unije«.

Policisti so tudi v Sloveniji od 7. oktobra, ko so se pričeli spopadi med Hamasom in Izraelom, do danes obravnavali dva izstopajoča dogodka. Novomeški policisti so bili 2. novembra obveščeni, da so neznani storilci dva spomenika popisali s simboli svastike, ob kipih pa so razmetali tudi sveče in cvetlične aranžmaje. Policisti pa so svestiko opazili na bližnji cesti.

Prav tako so policisti na območju Policijske uprave Ljubljana zabeležili prijavo iz sredine oktobra, in sicer na območju Litije, kjer so bili na dveh balah sena opaženi grafiti s svastiko.

Simboli nestrpnosti sami po sebi niso zakonsko prepovedani

V Sloveniji simboli nestrpnosti oziroma njihova posest sama po sebi ni z zakonom prepovedana, kljub vloženim pobudam raznih civilnih društev in gibanj v letu 2017, kot to velja v nekaterih drugih državah, na primer v Avstriji ali Nemčiji, razlagajo na Generalni policijski upravi.

Za prekršek gre le takrat, ko prodaja ali nošenje takšnih simbolov na javnem kraju med posamezniki ali skupinami povzroča vznemirjenje ali razburjenje

Policisti prav tako po zakon o varstvu javnega reda in miru vodijo prekrškovne postopke storjene z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pri čemer morajo biti vključeni elementi nasilnega, drznega ali nedostojnega vedenja.

»Policija bi prekršek v tej zvezi zato lahko obravnavala samo, če bi posameznik navedene simbole uporabljal na javnem prostoru, pri tem pa bi se druga oseba ali skupina počutila vznemirjena ali razburjena oziroma če bi posameznik ali skupina z žaljivimi besedami in dejanji škodovala ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju,« razlagajo na Generalni policijski upravi.

Javno spodbujanje sovraštva kaznovano z dvema letoma zapora

Se pa dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti na drugi strani kaznujejo s kazenskim zakonikom, in sicer, če je spodbujanje ali razpihovanje usmerjeno zoper katero od depreviligiranih družbenih skupin ali pripadnika depriviligiranih skupin. Predvidena kazen je dve leti zapora.

Pri tem so na policiji za Mariborinfo poudarili, da se zavedajo občutljivosti obravnave ravnanj, ki naj bi z vzbujanjem različnih oblik nestrpnosti povzročala občutek vznemirjenosti ali razburjenosti posameznikov ali skupin.

»Za presojo kaznivosti ravnanja je vsekakor potrebno ugotavljati tudi vzročno povezavo simbolov oziroma dejanj s kršiteljem in prijaviteljem ter namen storilca. Popolna prepoved je tako bolj vprašanje stališča oziroma odnosa družbe do nesprejemljivosti ideologij, ki se spogledujejo z nacizmom,« zaključujejo na Generalni policijski upravi.

Komentarji (13)

realnoo (ni preverjeno)

nemate nika za poračuati in opet nekaj nakladate?

mali taliban (ni preverjeno)

Tou nej nakladanje, malo pogledne prek svojoga nousa, ka boš vido ka se dogaja v svejte ....

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Ja, nacizem dobiva "mlade" tudi pri nas! Komu se pa lahko za to zahvalimo, pa vsi vemo. Vsaj morali bi.

In reply to by mali taliban (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

To je fašizam kateri je zelo popularen v Ukrajini, zdaj prihaja in do nas.Hrvaška je pred Ukrajino kar se tiče fašizma.

666 (ni preverjeno)

Petokraka rdeča zvezda ali svastika, saj je vseeno. Pod petokrako zvezdo so po svetu umrli milijoni in pod svastiko so umrli milijoni. Grozodejstva so delali nacisti in komunisti. Tak da bi se lahko razpravljalo še in še.

Ja (ni preverjeno)

Opet levi fašisti.

22 (ni preverjeno)

Ne žalite Janeza!

In reply to by Ja (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Za vzpon skrajno levih in skrajno desnih so drugi razlogi in nimajo nobene povezave z dogajanjem v Gazi.

Zato tudi kakšen kljukasti križ, ki je kje narisan, nima nič proti Judom in ne predstavlja antisemitizma.

Za krepitev skrajnih sil so izključno razlogi v nesposobni politiki v določenih državah in v Bruslju.

V Nemčiji je AfD v velikem vzponu.

Vladajoča "semafor" koalicija pa je Nemčijo popolnoma zavozila.

Podobno, kot Ursula von der Leyen in njeni kolegi v Bruslju so zavozili EU.

čarni vrag (ni preverjeno)

Smešna je ta naša zakonodaja. Svastika je v naši civilizaciji simbol absolutnega zla. Naša zakonodaja pa dovoljuje uporabo tega simbola, seveda če to nikogar ne vznemirja. Tudi sobočanci se niso vznemirjali, ko so njihove judovske someščane odpeljali v taborišča smrti. Seveda pa tisti Judje nimajo nobene zveze z Izraelci, ki bombardirajo bolnišnice in ubijajo na tisoče otrok.

MarkisavskaButala (ni preverjeno)

majo vezo… sionsko priorstvo.::. malo si presti

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

MarkisavskaButala (ni preverjeno)

mas naciste ze 20 lejt prisotne pa zaj komaj vrvlete? 🤣🤣 se hujsi so pa NARCISOIDI keri se na onlyfans pa instagram presaravajo ovak pa
nemajo za burek.. TEJ SO NEVARNI ZA DRUZBO

38 (ni preverjeno)

Bojte se naših nacistov, ki z dneva v dan sejejo razdor in sovraštvo med nami. Ja, nevarnost za našo družbo prihaja iz desne, kar je zlahka ugotoviti.

In reply to by MarkisavskaButala (ni preverjeno)

Severina (ni preverjeno)

Tij si prava narcisa .

In reply to by MarkisavskaButala (ni preverjeno)

Starejše novice