Aprila skoraj sam na havajski plaži Wakiki Beach.
Od marca je obiskal vse kontinente sveta.

Poznate koga, ki je bil od marca naprej v več kot 30 državah sveta? V letu, ko je covid-19 ustavil svet in tudi najbolj vztrajne popotnike prikoval v dom, je 35-letni Marko Kastelic menjaval časovne pasove, kot smo drugi menjavali filmski izbor iz kavča.

Kot pilot pri letalski družbi VistaJet ne prevaža turistov, podjetje je s floto sedemdesetih poslovnih letal specializirano za čarterske prevoze petičnežev, ki še vedno redno potujejo - poslovno in zasebno. En dan se na Facebooku javi z objavo s plaže na južni polobli, čez nekaj dni iz krajev, kjer je zima večino leta. “Vesel sem, da kot pilot sploh imam službo v teh časih, ko je veliko mojih kolegov na zavodu za zaposlovanje,” pravi in dodaja, da navkljub užitku ob spoznavanju sveta pogreša ženo in otroke. V svoji službi ima fiksen urnik: sedemnajst dni je na poti, nato štirinajst dni neprekinjeno v Ljubljani in ni se še zgodilo, da bi moral med prostimi dnevi vseeno na pot.

Kastelic je od nekdaj sanjal o letalih. Po maturi na Gimnaziji Moste se je vpisal na študij strojništva, da bi nekoč postal pilot pri Adria Airways. “Nikoli nisem sanjal o delu drugje,” pravi. Med študijem se je honorarno preživljal kot turistični vodnik in ostal povezan z delom v turizmu vse do zaposlitve v Adrii leta 2015. Lani je skupaj s svojim sodelavcem opravil zadnji Adrijin polet s katerim so se iz Francije vrnili srebrni slovenski rokometaši. Naslednji dan je slovenski letalski prevoznik razglasil stečaj in isti dan je že opravil prvi pogovor pri novem delodajalcu. 

Kje se trenutno nahajate?

V St. Petersburgu.

In kako je danes v St. Petersburgu?

Močno piha, tako zelo, da ne morem niti na sprehod. (smeh)

Od kod ste prispeli v Rusijo?

Iz Celovca. Včeraj sem bil še na Cipru, od koder bi moral leteti za St. Petersburg po potnike, ker gremo zvečer na Maldive. Včeraj je imelo eno letalo manjše tehnične težave in smo morali hitro vskočiti opraviti let namesto druge posadke. Iz Larnace smo poleteli v Moskvo in od tam potnika peljali v Celovec.

Enega samega potnika?

Da.

Vedno potujete z istim tipom letal ali se ta menjajo glede na želje naročnikov?

Za vsako letalo potrebuješ ustrezno licenco za tip letala, da ga lahko pilotiraš. Sam vedno letim z enim tipom letala, za katerega sem opravil tudi vso potrebno šolanje. Pilotiram letalo Bombardier Global 6000, letalo ki sprejme do 13 potnikov in lahko opravi polet brez pristanka v dolžni 13 ur. Družba ima lastno floto sedemdesetih letal, od katerih je trideset tega tipa, ki jih lahko pilotiram.

In vsa so luksuzno opremljena ali je v floti tudi kaj običajnih potniških letal s sedemdeset in več sedežev?

Nobeno naše letalo ni običajno, vsa so letala poslovnega tipa višjega razreda, ki imajo na voljo kuhinjo, prostorne toalete, po želji se potnikom pripravijo ležišča in podobno. Nocoj leti šest potnikov na Maldive in pripravili jim bomo postelje. Na Maldivih bom dan in pol, tam se bo moji posadki pridružil še en dodatni pilot (zaradi dolžine naslednjega delovenga dne moramo biti 3 piloti v posadki), nato bom peljal enega potnika v Tiajnin na Kitajsko in nato poletim za Tokio. Tam bom zapustil letalo novi posadki in se z redno linijo nato vrnil v Ljubljano.

Ste pilot ali kopilot?

V letalstvu v osnovi ne maramo teh dveh poimenovanj. Obstajata kapitan in prvi častnik, oba sva pilota, imava ima enake licence in sva sva popolnoma enako usposobljena. V podjetju sem sedaj prvi časnik in bom zasedal to mesto še nekaj let. Sicer že imam pogoje za napredovanje na nekoliko manjših letalih v podjetju, za napredovanje na trenutnem letalu, ki ga letim pa rabim še približno 3 leta letenja, da bom ustrezal internim kriterijem za napredovanje. Glede mojega napredovanja v podjetju le to poteka po principu seniorstva, torej kolegi, ki so prišli pred menoj v podjetje imajo prednost za napredovanje, le v kolikor ne bi izpolnjevali vseh pogojev in bi jih jaz imel, potem lahko napredujem pred njimi.

Danes je ogromno letalskega osebja brezposlenega, vi ste službo dobili kmalu po stečaju Adrie Airways.

Adria je šla v stečaj 28. septembra lani. Že preko poletja sem se zavedal, da se lahko zadeva konča s stečajem podjetja. S partnerko Aleksandro sva veliko premlevala, Veliko časa sem premleval ali bo v Adrio vstopil ta skrivnostni investitor, o katerem se je dolgo ugibalo in nekako ugotovil da se le to ne bo zgodilo. Po nasvetu prijateljev iz Slovenije, ki so se tukaj zaposlili pred mano, sem se že vnaprej prijavil na razpis zdajšnjega delodajalca, ki je zaradi širjenja iskal nove pilote. Opravil sem zadnji Adriin let, ko smo pripeljali srebrne slovenske odbojkaše iz Pariza in to je bilo to. Naslednji dan smo šli v stečaj, jaz pa sem isti dan imel že prvi telefonski pogovor za novo službo. Glede tega se zavedam, da sem imel veliko sreče a hkrati tudi jasno vizijo kje želim leteti. Takoj ko sem dobil ponujeno sužbo, sem se odrekel ostalim opcijam, ki so mi bile ponujene. Drugih opcij nisem želel primarno izbrati, ker sem se zavedal, da gre za pilotsko službo, ki bi mi omogočala predvidljiv delovnik in zelo dobre odnose v podjetju. Obstoječi delavnik mi omogoča, da sem lahko več dni prost v enem kosu in Lahko si načrtujem na primerdružinsko kosilo v oktobru prihodnje leto, v naši branži je to redki luksuz.

Se pravi ste na proste dni res prosti, na delovne pa ste delodajalcu na voljo ves čas?

Tako je. Štirinajst dni nepretgroma sem doma, sedemnajst dni pa zdoma. V teh sedemnajstih dneh me pošiljajo, kjerkoli me rabijo. »Spremembe v zadnjem hipu so stresne in se nanje moraš privaditi. Pred kratkim sem dobil navodilo, da moram v petek kot potnik do Hong Konga in od tam naprej kot pilot, nato da grem v četrtek, v sredo pa začnejo prihajati maili, da moram naprej do Frankfurta in od tam do Varšave in nato v Dubaj. Ko sem v Frankfurtu, prejmem mail, da ne grem do Varšave, temveč da prenočim v Frankfurtu in naslednji dan grem do Londona, od koder sem letel za Ciper. Včasih je res veliko sprememb, vendar so le razlog kako se najbolj prilagoditi naročniku in optimizirat celotno letenje. Najbolj optimalno zame je, da letim po Evropi in občasno kak daljši let, saj je to najmanj utrujajoče. Prejšnji mesec sem v petih dnevih letel štirikrat čez Atlantik. To še gre, pač spim kadar lahko, saj sem ves čas utrujen. Kar pa je res naporno, so leti preko datumske meje, potoval sem za Havaje in od tam za Šanghaj. Med Havaji in Slovenijo je dvanajst ur časovne razlike in zvečer sem prispel na Havaje, dopoldne pa sem že letel za Kitajsko. Kot je nekoč govoril Borut Veselko: 'odklop'. (smeh) Ker te res konkretno zdela.

"Najbolj optimalno zame je, da letim po Evropi in občasno kak daljši let, saj je to najmanj utrujajoče. Prejšnji mesec sem v petih dnevih letel štirikrat čez Atlantik."

V koliko državah ste bili, odkar se je marca začela epidemija in se je svet ustavil?

Imam evidenco, čakajte da preverim. (išče na računalniku in šteje, op.a.) Evo: Kanada, Slonokoščena obala, Nigerija, evropskih držav ne bom niti omenjal, bil sem v Bostonu, Seattlu, Florida, New Jerseyju, večkrat v New Yorku, Izrael, Mehika, Kajmanski otoki, Združeni arabski emirati, Nova Zelandija, Južna Koreja, Ekvador, Santa Lucija, Azerbajdžan, Gruzija, Rusija, Belorusija, Kambodža, Maldivi, Kitajska, Singapur ... To je preko 30 različnih držav.

Kdo so vaši potniki? So to poslovneži na poslovnih poteh ali petičneži, ki hodijo na luksuzne počitnice? A so to tudi zdravstvena osebja na urgentnih misijah?

Pred par tedni sem peljal ekipo znanstvenikov na sever Kamčatke. Zelo zanimiva izkušnja, letališče je bilo sredi ničesar. Priletili smo iz Vancouvra in na Kamčatki žal nisem niti spal, saj imajo v celotni regiji en sam hotel, tako da smo po izkrcanju vzleteli za Anchorage. Velika večina potnikov pa so res petičneži, bodisi na poslovnih poteh, bodisi na počitnicah. Izjemoma smo enkrat peljali medicinsko osebje v Peru.

Ste redno testirani za covid-19?

Ja, precej pogosto. Pravila velevajo, da se mora ekipa ves čas medsebojno spremljati, si meriti temperaturo in seveda takoj sporočiti morebitne simptome, če se pojavijo. Določene države zahtevajo, da je test opravljen, preden greš na pot, sicer sploh ne moreš pristati.

Komentarji (8)

Turistična salama (ni preverjeno)

Še enkrat preberite ta stavek, morda v njem najdete gnilo jajce:

"Kot pilot pri letalski družbi VistaJet ne prevaža turistov"

Darjaanaa (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

https://youtu.be/gfNZCKCbvl4 Resnica o izmisljenemu virusu

Bekbek (ni preverjeno)

Pridi v bolnico delat, pridi v dom delat, živi naše življenje, od tan se pa vračamo k svojcem, v strahu. Probaj, pa te guci o izmišljeno mi virusi. Egocentriki, brezbrižni, samo na svojo rit gledate, socialna vam nakaže vsaki mesec, v vaših luknjah se vam nika ne zgodi

In reply to by Darjaanaa (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

VAN DELAVCON V BOLNICAH IN DOMOVIH BI DAL VSAKEMU ZJUTRAJ ENO VELIKO BRCO...
TO KAK SE VI OBNASATE IN ZGANJATE PROPAGANDO NI NIKJER!
POZNAM OSEBO Z LJUTOMERA KATERA JE DALA IZJAVO NA RTVJU KAK HUDO JE. KO SVA BILA NA KAVI PA RECE, DA TAKO MORAJO GOVORITI IN NI NEKI BAV BAV:)

DA NE GOVORIM KAKSNO OBNASANJE IN KAOS JE GLEDE NAROCEVANJA ZA SLIKANJE V BOLNICI. DRUG ZA DRUGEGA NE VEJO!
ZAKAJ SPLOH PLACUJEM 170EUR/MESECNO?

In reply to by Bekbek (ni preverjeno)

SDinfo (ni preverjeno)

Mladi forum SD > Sluzba pilota pri Adria Airways za privilegirance > Sindikat pilotov > Izcrpavanje firme preko enormnih plac > propad Adrie > Jok in stok za novo drzavno letalsko druzbo in placo 10k > Soocenje z realnostjo pri VistaJet > ...

Kaviar.pilot (ni preverjeno)

Nisem vedel, da je tip v SD in podpira pokvarjene fajoniste. Več info kot v članku. Naj obišče venezuelo.

In reply to by SDinfo (ni preverjeno)

Binbo (ni preverjeno)

Obsedenci SDS z rdečo barvo, ki jo vidijo še na svojem kakecu.

In reply to by SDinfo (ni preverjeno)

eco27 (ni preverjeno)

ženo pa ziher vara

Starejše novice