Slika je simbolična.
V Avstriji bodo februarja nadaljevali sproščanje ukrepov, namenjenih zajezitvi širjenja novega koronavirusa.

S 5. februarjem bodo lahko gostinski in drugi lokali delovali do polnoči, v tednih kasneje pa bo odpravljen pogoj PC v trgovini in gostinstvu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Z začetkom šolskih počitnic ura splošnega zaprtja prestavljena

Z začetkom šolskih počitnic 5. februarja bo v Avstriji prestavljena ura splošnega zaprtja s sedanje 22. ure na polnoč, je na tiskovni konferenci danes napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

V trgovini bo pogoj PC prenehal veljati z 12. februarjem. V trgovino bo lahko vstopal vsakdo, potrebni ne bodo niti testi, bodo pa morali obiskovalci nositi maske FFP2.

V gostinstvu in turizmu pa bo z 19. februarjem pogoj PC zamenjal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Za vstop v lokale in hotele bo tako v primeru, da oseba ni cepljena ali ni v zadnjem času prebolela covida-19, morala predložiti negativen rezultat PCR-testa, ki ne bo starejši od 48 ur. Če PCR-testa ne bo mogoče opraviti, bo zadostoval tudi hitri antigenski test, star največ 24 ur.

Družilo se bo lahko več ljudi

Od 5. februarja se bo na srečanjih, pri katerih ni določenega sedežnega reda, lahko družilo 50 ljudi, sedaj je to število omejeno na 25.

Spremembe se obetajo tudi v šolah, a jih bodo predstavili šele naslednji teden, še dodaja APA.

Sproščanje ukrepov vlada utemeljuje z dejstvom, da kljub velikemu številu okužb z različico koronavirusa omikron stanje v bolnišnicah ostaja stabilno.

Obvezno cepljenje ostaja 

V Avstriji bo sicer od februarja naprej obvezno cepljenje proti covidu-19. Obveznost bo veljala za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je predvidena globa do 3600 evrov.

Avstrijci so danes poročali o novem visokem številu okuženih v državi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 34.748 novih primerov, kar je za soboto rekord.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To bi morali napraviti tudi pri nas. Ne pa da poslušamo anticepilce. Vsi se cepit, potem pa vse odpret pa adijo omejitve. Še vedno pa pustiti možnost, da se ne cepiš samo s pogojem, da si zdravljenje plačaš sam. Okoli sebe imam covid idiote, ki so že dvakrat preboleli covid, pa še zmeraj zavračajo cepljenje. Tudi covid pusti v telesu gostitelja neke posledice, ki še vedno niso raziskane.

Hjaj (nepreverjen)

Zakoj bi se ze mogli cepiti? Proti komi? Aja, pa kak zanimivost … ges san kak cepljeni ze dvakrat prebolo covid. Ocitno san ges vejci idiot kak tisti okoli tejbe.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Starejše novice