Včeraj je potekala 23. seja mestnega sveta, na kateri so med drugim  v prvem branju sprejeli predlog proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2022 v višini dobrih 34 milijonov evrov.

V predlogu proračuna težkega 34 milijonov evrov je 52 odstotkov sredstev namenjeno za investicije medtem, ko sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe znašajo okrog 27 odstotkov proračuna.

V proračunu prvič tudi projekti občanov

Ob predstavitvi predloga proračuna je župan Jevšek na seji mestnega sveta dajel, da vsakokratna sestava proračuna terja veliko usklajevanj in odločanja med razpoložljivimi sredstvi in prioritetami. 

»Prvič je v predlog proračuna vključeno tudi šest projektov, ki so jih predlagali občanke in občani sami, skozi tako imenovani participativni proračun«.

Skoraj 18 milijonov evrov, od katerih si obetajo osem milijonov evropskih in državnih razvojnih sredstev bo po besedah Jevška omogočilo dokončanje projektov Celostnih teritorialnih naložb in drugih sofinanciranih investicij ter  uresničitev tistih, ki so si jih zastavili skupaj.

Eden večjih projektov nadgradnja Vodovoda sistema B

Sicer pa so, kot pravi Jevšek v letošnji proračun vključeni predvsem projekti trajnostne mobilnosti, v sklopu katerih bosta celovito prenovljeni Ulica arhitekta Novaka in Staneta Rozmana, ter začetek prenove Slomškove in Gregorčičeve ulice s tremi novimi krožišči. 

V predlog proračuna so prav tako vključene nujne sanacije občinskih cest Krog – Satahovci ter Polana – Markišavci. 

»Eden največjih ostaja tudi letos regijski projekt nadgradnje Vodovoda sistema B, nujna je postopna celostna obnova kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v občini.

Poseben poudarek namenjamo reševanju stanovanjske problematike mladih s subvencijami za rešitev prvega stanovanjskega problema,« razlaga Jevšek.

Dodaja še, da ob številnih investicijah za boljšo kakovost življenja, ostaja na prvem mestu skrb za sočloveka. Tako skoraj nespremenjena ostajajo sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, štipendije, kulturo, šport, zaščito in reševanje ter druge programe.

Za energetske sanacije osnovnih šol bo potrebno dodatno zadolževanje

Za nujno potrebne energetske sanacije treh osnovnih šol - skoraj 2,5 milijona evrov in zamenjavo kanalizacijskega kolektorja - 1,1 milijon na Slomškovi ulici pa bo potrebno dodatno zadolževanje, še pravi Jevšek.

Sicer pa bo predvidoma v mesecu februarju bo sledila druga obravnava predloga proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2022.

Komentarji (5)

anže90 (ni preverjeno)

Kaj pa Fazanerija?!?!?!
Naj se čimprej dokonča stadion in zgradi nove trening igrišča za vse selekcije NŠ Mura!

stewanowich89 (ni preverjeno)

na pomurskon vestniki majo malo bole razlozeno kak te copypaste z jevskovoga promocijskoga letaka

In reply to by anže90 (ni preverjeno)

Koga? (ni preverjeno)

Pa nehajte ze ednouk s to muro. V mesti mamo bole pomembne stvari za zrihtati kak pa tribune za lokalne stenkase pa pijancke. Naj da klub en mio fkraj od toga ka so doubili pa se naj zrihta stadion. Lejko pa navijaci fkup vrzete. Vecina lidij ka odi na tekme je itak nej iz Sobote in ne ven zakoj bi se nas obcinski denar v to meto, ce se pa lejko da v tisto ka de dobro za vse prebivalce MO MS.

In reply to by anže90 (ni preverjeno)

anže90 (ni preverjeno)

In kaj je še boljša promocija našega mesta, kot pa uspehi naših športnikov --> nogometašev NŠ Mure???
Premalo se nažalost vlaga v šport...

In reply to by Koga? (ni preverjeno)

Športaš (ni preverjeno)

Katastrofalna ideja, ki jo ima nekdo v glavi, predvideva posek vseh dreves v kopališču in izgradnjo večnamenske dvorane praktično do velikega bazena. Ker fusbalerji (ne sobočanci, kot nas farbajo) rabijo telovadnico. In tako počasi, drevo za drevesom izginja gozd, ki pomeni tudi pljuča Murske Sobote. Bomo to dopustili. Za pravo večnamensko dvorano, z vsem kar spada zraven (dovozi, parkirna mesta...) je tu premalo prostora.
Mura je bila lani uspešna. Bo to lahko še kdaj ponovila? Dvomim, da v kratkem. Zakaj dvomim? V nogometu se brez velikega denarja ne da uspeti. In tega je v Soboti malo

In reply to by anže90 (ni preverjeno)

Starejše novice