Slika je simbolična.
Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga je svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila leta 1988.

HIV je virus imunske pomanjkljivosti, ki uničuje bele krvničke in oslabi imunski sistem. Če se osebe, ki so pozitivne na HIV ne zdravijo, se sčasoma razvije aids, z drugimi besedami tudi sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti.

HIV v aids v povprečju napreduje v desetih letih. Pri ljudeh, okuženih z aidsom, je število belih krvničk majhno, razvijejo pa lahko tudi več okužb, ki so bolj pogoste in dolgotrajnejše pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Simptomi okužbe s HIV

Ker simptomi pri osebah, okuženih s HIV niso enaki, nekateri jih v prvih tednih po okužbi, imajo, drugi pa ne, je najbolj zanesljiva metoda za ugotavljanje okuženosti, testiranje.

Poleg tega lahko simptome, povezane z okužbo zamenjajo za kakšno drugo bolezen, na primer gripo.

Simptomi, ki se pojavijo v zgodnji fazi okužbe s HIV so vročina, mrzlica, vnetje grla, razjede v ustih, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah, potenje, driska in otekle bezgavke.

Pozno fazo okužbe s HIV pa spremljajo naslednji simptomi, in sicer hitro hujšanje, pogost kašelj, vročino, ki se velikokrat ponavlja, pljučnico, madeže na koži, izgubo spomina, depresijo, otekle bezgavke in rane v ustih, anusu oziroma na spolovilu. 

S HIV-om se lahko okužimo z nezaščitenim spolnim odnosom z okuženo osebo, z souporabo igel in brizg pri injiciranju drog. Do okužbe pa lahko pride tudi pri dojen

Po svetu največ okuženih v Afriki, pri nas nekaj manj kot 1000 prebivalcev

Aids je problematičen predvsem v revnih državah, saj tam okuženi ljudje nimajo primernih zdravil in dostopa do zdravljenja, zato ne preseneča, da je največ okuženih, in sicer 26 milijonov, v Afriki.

Okuženih je tudi približno dva milijona otrok, ki se okužijo od matere, bodisi ob rojstvu bodisi v času dojenja.

V prvih dveh četrtletjih letošnjega leta so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dobili 29 prijav novih okužb s HIV. Od tega je med njimi 17 moških, ki so se okužili pri spolnem odnosu z moškimi.

Najpogostejše okužbe pri heteroseksualnih odnosih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ugotovili, da je bilo v Sloveniji med letoma 2011 in 2020 novih okužb 456, od tega največ pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, in sicer 310 primerov.

Med moškimi, ki so se okužili s heteroseksualnimi spolnimi odnosi, je 28 takih, pri katerih ni podatka, da bi njihova partnerica pripadala skupini z višjim tveganjem za okužbo. 

Šest jih je imelo spolne odnose z ženskami iz držav z visokim deležem okuženega prebivalstva, štiri z ženskami, ki so bile okužene s HIV, dva moška sta imela spolne odnose z osebami, ki injicirajo droge, štirje pa so prišli iz države z visokim deležem okuženega prebivalstva.

Pri dveh primerih zabeležili prenos okužbe na otroka

Pri ženskah je bilo med letoma 2011 in 2020 večina, to je 13 okužb posledica spolnih odnosov z okuženimi moškimi, devet se jih je okužilo s spolnimi odnosi z moškimi, ki ne spadajo v skupino z višjim tveganjem za okužbo, prav tako devet pa jih je prišlo iz držav z visokim deležem okuženega prebivalstva, štiri so imele spolne odnose z biseksualnimi moškimi, dve z osebami, ki injicirajo droge, ena z moškim iz držav z visokim deležem okuženega prebivalstva.

V tem obdobju so zabeležili tudi dva primera prenosa okužbe z matere na otroka, pri čemer se je eden leta 2013 rodil v Sloveniji, drugi pa v državi z visokim deležem okuženega prebivalstva in se je pozneje preselil v Slovenijo.

Da bi se izognili prenosom, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje lani uvedli tudi testiranje nosečnic na HIV.

Okužba najbolj prizadela posameznike stare med 30 in 39 let

V obdobju od 2011 do 2020 je bilo največ primerov novih diagnoz okužbe s HIV med moškimi in ženskami, starimi od 30 do 39 let, in sicer 141 moških in 18 žensk.

V tej starostni skupini je bilo največ primerov okužb tudi med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in sicer 107.

Slaba desetina se ne zaveda bolezenskega stanja

Po ocenah NIJZ-ja naj bi konec leta 2020 v Sloveniji živelo slabih tisoč ljudi, okuženih s HIV, od katerih pa približno ena desetina naj ne bi vedela, da so okuženi.

V prvih dveh četrtletjih letošnjega leta so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dobili 29 prijav novih okužb s HIV. Od tega je 17 moških, ki so se okužili pri spolnem odnosu z moškimi.

Dva moška in dve ženski sta se najverjetneje okužili pri heteroseksualnih odnosih.

Obvestilo tudi o smrtni žrtvi

Trem ljudem so HIV diagnosticirali v tujini in so se v času prijave na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zdravili v Sloveniji. Za šest moških in dve ženski pa vzrok okužbe še ni znan.

Prejeli so tudi prijavo smrti osebe s HIV, vendar pa ta ni bila povezana z okužbo.

Komentarji (4)

Zahrbtni delavec (ni preverjeno)

Zahrbtna bolezen kera se dosti krat dobi z zahrbtnin delo .

Lokoliko (ni preverjeno)

Ti te ze znas

In reply to by Zahrbtni delavec (ni preverjeno)

smrdeči kakec (ni preverjeno)

Manj seksa, pa bo.

Gddygbe (ni preverjeno)

Cepite se da boste doživljensko neplodni in kastrirani kot žival. Ali pa umrete. Cepite se bidite odgovorni do drugih.

Starejše novice