Foto: Bobo
Minister Bojan Kumer ob obisku Pomurja z izjavo o hidroelektrarnah na Muri razburil društvo okoljevarstvenikov Moja Mura. Zdaj se je za svojo izjavo tudi opravičil.

Poročali smo, da se že nekaj časa govori o tem, da bi se naj v prihodnosti na reki Muri izgradila hidroelektrarna.

O tem je pred nekaj dnevi ob obisku Murske Sobote spregovoril tudi infrastrukturni minister Bojan Kumer, ki je v Pomurju prisluhnil predstavitvi nekaterih ključnih regijskih projektov.

Kumer: »Projekt je ustavljen, ampak samo za določen čas«

Med drugim so se tako pogovarjali tudi o tem, da bi hidroelektrarna na reki Muri lahko služila kot objekt za vzdrževanje ravni podtalnice in namakanje.

Kumer je glede tega dejal naslednje: »Projekt je ustavljen, ampak samo za določen čas, ker bosta narava in čas zagotovo pokazala nasprotno smer. Gospodarstvo in razvojni del sta se tukaj znašla na nasprotnih bregovih z nekimi civilnimi iniciativami, ki vas zelo omejujejo, in dostikrat ne pride resnica, kaj si Prekmurje želi, do Ljubljane.«

Moja Mura: »Lahko ga je sram zaradi takih izjav«

Njegove besede o obuditvi projekta hidroelektrarn na reki Muri pa so nato zelo razburile okoljevarstvenike v Zvezi društev Moja Mura, ti so v izjavi za javnost poudarili, da so ob tem presenečeni, žalostni in zgroženi. 

»Če pustimo ob strani tematiko smiselnosti gradnje elektrarn na reki Muri, kar je bilo, resnici na ljubo, preprečeno s strani stroke in ne samo zaradi nasprotovanja prebivalcev ob naši reki, je ta izjava skrajno neprimerna.

Minister grobo žali vse, ki so se postavili za okolje, naravo in svoj življenjski prostor. Žali in omalovažuje stotine članov, ki so združeni v Zvezi društev Moja Mura. Ljudje ki branijo ledvico Prekmurja in Prlekije so torej nasprotniki razvoja. So po mnenju ministra cokla in zaviralci napredka v pokrajini ob Muri. Več desetletni mačehovski odnos vsakokratne oblasti do severovzhodnega dela naše domovine, bi torej infrastrukturni minister Bojan Kumer naprtil na pleča kar 'nekim civilnim iniciativam'.

Velika večina prebivalstva ob Muri, vidi priložnost za razvoj v okviru nedotaknjene narave. V okviru biosfernega območja Mura, Natura 2000 in v okviru pet državnega biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava. Najdejo pa se tudi tukaj posamezniki, ki nočejo dialoga in vsako tako aktivnost označujejo za zaviranje razvoja.

Ne bomo se spuščali na ministrovo žaljivo raven, pa vendar: Lahko ga je sram zaradi takih izjav. Nenazadnje gre do neke mere celo za sovražni govor in netenje nesoglasij med prebivalci.

Skrajno neprimerno je, da visoki državni uradnik ljudi, ki se združujejo v civilnih iniciativah v javnosti označuje za zaviralce razvoja. Pričakujemo, da se minister za infrastrukturo Bojan Kumer v najkrajšem času za te njegove neprimerne izjave vsem prizadetim javno opraviči ali celo razmisli o odstopu,« so zapisali v društvu Moja Mura.

Minister priznal napako in se opravičil

Kot so sporočili iz društva Moja Mura, pa je minister Bojan Kumer zdaj vzpostavil kontakt z njimi in se za neprimerne izjave v Murski Soboti tudi opravičil.

»Če bo to storil tudi javno, je to njegova odločitev. Poudarjamo, da je do sedaj edini visoki predstavnik izmed vseh vlad, ki je priznal napako. Tudi sedanja vlada je v koalicijsko pogodbo zapisala, da se hidroelektrarne na Muri ne bodo gradile.

Seveda pa bi za Zvezo društev Moja Mura in prebivalce ob reki, bilo edino sprejemljivo, da se uresniči Uredba o odvzemu koncesije Dravskim elektrarnam Maribor za izgradnjo hidroelektrarne na reki Muri. To uredbo je spisal minister Jure Leben. Pričakujemo, da bo sedanja vlada to tudi storila, popravila napako prejšnjih vlad in ravnala tako kot minister Kumer, ki se je članom Zveze društev Moja Mura sicer v telefonskem pogovoru opravičil in je lahko za vzor množici naših visokih državni uradnikov,« so zapisali. 

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
soul hunter (nepreverjen)

majmuni jedni..hvala bodu da nebo..ker bi unicili naravoooooooo...idiotizem

Lovrovec (nepreverjen)

Odakle si bre ti majmune?!!!
Jebo te,piši Slovenski,ka do te vsi razmile!!!

In reply to by soul hunter (nepreverjen)

ka rejsan (nepreverjen)

Uničevalna vlada Roberta Goloba – starejšim vzela finančna sredstva, migrantom pa namenila novih 52 milijonov evrov!.......uničila bou Muro in obdavčiti ščej premoženje

Taraaa (nepreverjen)

Daj ne na pamet haloooo. V nedeljo boste pa spet tulili v prazno ko izgubite z vašim poglavarjem jj. Narod ni pozabil mračnjastvo pod JJ ,solzivca,šikaniranja,zapiranja

In reply to by ka rejsan (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Uničevalna, bivša vlada JJ, pa je starejšim jemala in dajala RKC. Pa ne iz svojega žepa, pač pa naš davkoplačevalski denar?! Obdavčenje premoženja pa je normalno in pošteno.

In reply to by ka rejsan (nepreverjen)

Lolenija (nepreverjen)

Se strinjan mogoče, ka nede hidroelektrarn. Samo zakoj pa te tej okoljevarstvenike z Moje Mure malo ne urejajo okolice brežin Mure?Zakoj je onesnaženo, zaraščeno pa dosta navlake, ka be vsaj lejko izkoristile kak peš potij ali nekaj?Če se že tak ščemo iti te turizem.

Lovrovec (nepreverjen)

Zato nej,ka samo lapajo,Nika drugo.

In reply to by Lolenija (nepreverjen)

jjk1 (nepreverjen)

pa kaj ti bi vse nekaj urejal. NAravno je urejeno, ne rabiš vsak dek kositi nonstop. To da pa občine hočejo imeti naravno pot ob muri, pa jo naj urejajo sami v turistične namene. Itak so jo v oblčini Tišina uničili, tako da župan o turizmu v občini tišina ima toliko pojma kot krava o letenju.

In reply to by Lolenija (nepreverjen)

Lolenija (nepreverjen)

Bog ne daj asfaltiranje in betoniranje itd., urejanje mišljeno okoljevarstveno, sonaravno, naravno eko, bio in sicer, lahko bi odstranjevali suho drevje, vejevje, divja odlagališča, navozili na pot malo šodra, da sprehajalci nebi lomastile po blati itd.

In reply to by jjk1 (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Za urejanje okolja so potrebne pridne roke, ne pa zgolj jezikaje.

In reply to by Lolenija (nepreverjen)

sprevrženo (nepreverjen)

opravičo se je samo zato, ker je pač referendum in se boji, ka do PROTI

Brüjs (nepreverjen)

Točno tak kak je napijso en stric komentar - na drüjgon portali: Mi sploh vlade ne potrebujemo saj o vsem odločajo razni inštituti in iniciative!!Ko iniciativa sklene,da bo proti zeleni energiji kaj hidroelektrarne so njenim članom nemudoma odklopiti elektriko in jim povedati,da jo dobijo takrat,ko bodo zagnali te elektrarne!! Suše bodo v Pomurju pobrale pridelek ljudje bodo ostali brez vode glavno,da preživijo 3 vrste metuljev,ki jih nihče še ni videl!! Samo poglejte po Evropi koliko veternih elektrarn imajo!! V Sloveniji so "strokovnjaki" iz iniciative ugotovili,da bodo pobijale ptiče pa me zanima ali so samo ptiči v Sloveniji neumni ali pa so neumni tisti,ki to trdijo??

2302032 (nepreverjen)

goni se , ti pa tvoje neumnosti, ker v oklici MB in Ptuja je vse zeleno bilo letos in noben ni prijavil škode od suše, ker imajo hidroelektrarno in vsi imajo poceni elektriko. Jao, .... Pa ti nimaš pojma, niti kako deluje prodaja elektrike na trgu, niti nimaš pojma kako vpliva betoniranje reke z jezovi na okolico. Vse kar veš je to kar prebereš pri plačancih od dravskih elektrarn.

In reply to by Brüjs (nepreverjen)

Jenomene (nepreverjen)

Sinoči sta na POP TV gospoda Akrapovič in Knez(Dewesoft) razložila, kako deluje prodaja elektrike po Golobovo: kupiš v nuklearki elektriko po 35 evrov za megawat in jo prodaš v Evropo. Nazaj jo kupiš po borzni ceni, ki je trenutno 185 evrov za megawat. Potem jo prodaš Akrapoviču za 85o evrov za megavat. Prej jo je plačeval po 50 evrov. Ampak Golob je vrhunski menadžer sta sinoči rekli Klakočerka in Pipančka.

In reply to by 2302032 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Saj tudi je. Profesor za vse te desne brezveznike.

In reply to by Jenomene (nepreverjen)

232321312 (nepreverjen)

Sramota. Minister pa tak. In da še naseda lažem o dvigu podtalnice. Kot da vsi okrog reke drave ko je suša imajo visoko podtalnico, dejansko je ravno obratno. Ob reki muri kjerkoli zapičim cev v tal na globini 5m črpam vodo.

naravnaoaoa (nepreverjen)

»'Hidroelektrarne so zelena energija!' pravijo. 'Obnovljiva energija!' Ja, to drži za mline na reki, ker uporabljajo kinetično, ne potencialne energije. Strokovna skupina pod vodstvom Tineta Mlinariča je pred leti naredila študijo, ki je pokazala, da bi s postavitvijo stotih mlinov na reki Muri imeli dovolj električne energije za vse okoliške vasi. To bi bila evropska senzacija! Pa jih nihče ni vzel resno. Zakaj? Ker se ljudje ne zavedajo, kam gre ta svet. Ne zavedajo se, da je največje bogastvo Slovenije njena majhnost, raznolikost, predvsem pa narava. Dokler bo minister za okolje govoril, da se napredek kaže v izgradnji industrijskih obratov, ki so širšega družbenega pomena, pa čeprav na škodo naravnega okolja, se Sloveniji ne piše dobro,« je odločen Samo Tuš, ki se za Muro brez hidroelektrarn bori že več desetletij, od leta 2018 tudi kot predsednik Zveze društev Moja Mura.
To je resnica in še kako drži.

Džouže (nepreverjen)

Tocno tak. Somo z tej ,,mlinov,, najitrej nebe bilo zadosta provizij. Pa znonkar be lejko še več kak pa par vesnic z lektrekov zalagale.

In reply to by naravnaoaoa (nepreverjen)

Gost34567 (nepreverjen)

Zukoj kupujemo drago elektriko iz avstrije, kera ma elektrarne na muri? Mij pa jih nesmimo meti?

anton77 (nepreverjen)

Zatou, ka je tan Mura gorska reka, prinas pa ravninska! Razlika kak den pa nouč.

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Mi smo pač vedno bolj "pametni"

In reply to by Gost34567 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Tej naši lejvi "ministri" so pač lejvi, beseda povej vse.... Lejvi pri deli, pa preci lejvi tudi v glavi.

nešče12 (nepreverjen)

Naj vas majo za norce,ka tou tudi ste,ka ste pa volili tou grinto čupavo tak van trbej naj dela z vami ka šče.ha ha ha.

NAŠA NE MOJA MURA (nepreverjen)

HALO BANDA, MOJA MURA ! Samo eno pijtanje, je reka Mura vaša ali je od vseh državljanov ? Čakam odgovor od vas 5 iztirjencev. VI STE KRIVI DA SLOVENCI PLAČUJEMO TAKO DRAGO ELEKTRIKO, TO POVEJTE LJUDSTVU BEDAKI. Nobenega od vas še nisem videl, da bi se odklopili od elektrike in nam vsem dokazali kako se živi brez elektrike, samol lapate, kdo vas plača ?

gru (nepreverjen)

Pa saj ne vedo kaj govorijo in delajo. Bluzenje jim je hobi.

In reply to by NAŠA NE MOJA MURA (nepreverjen)

Taraaa (nepreverjen)

Čimprej narediti hidroelektrarne. Na avstrijski strani mure so lahko prinas pa smo butalci. Tisti ki so proti si pa naj kupijo sveče in si z svečami svetijo bolano. Ne vetrnic ker bodo uboge ptiče ubijale,ne hidroelektrarn ker bodo ribe začele letati kot ptiči ali kajjjj

gru (nepreverjen)

Naj pri sveči gledajo TV.

In reply to by Taraaa (nepreverjen)

gost34637 (nepreverjen)

lejko se zahvalite jevške pa židane. njeva sta na velko držala transparent naj reka prosto teče
zavolo njihovega projekta teš6 seveda keri vseeno milionske minuse dela

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice