Arhitekta Goran in Maja Dominko sta se po življenju v tujini vrnila v rodno Prekmurje in prenovila zapuščeno domačijo v pravi podeželski raj, ki postaja magnet za obiskovalce.

Goran in Maja sta zakonca, ki že vrsto let uspešno delujeta kot arhitekta. Delala sta v Ljubljani in Londonu, a ju je srce vleklo domov. Po dolgem iskanju sta našla razlog, da sta spakirala kovčke in se vrnila v Prekmurje. Ta razlog je bil zapuščena domačija v Kančevcih.

Odletela domov na ogled in bila v hipu prepričana 

Pri svojem delu sta veliko sodelovala s partnerji, ki delajo na področju turizma, zato sta se tudi sama želela preizkusiti na tem področju. Dolgo sta iskala primerno lokacijo in objekt, svojo sanjsko lokacijo sta na koncu našla na Goričkem. Maja se slikovito spominja tega dne:

»Brat Sašo, ki je ogromno pomagal pri samem projektu, naju je poklical in povedal, da je našel zapuščeno domačijo na Goričkem. Z Goranom sva bila ravno na jadranju in sva takoj odšla domov pogledat objekt. Po petih minutah sva vedela, da je to to.«

Pred tremi leti sta kupila zapuščeno domačijo, ki je v lokalnem okolju znana kot »Kološova domačija« ali »Oškolova domačija«, ter se lotila prenove. Vložek je bil velik, nad njunimi pričakovanji, bilo bi ceneje vse skupaj porušiti in na novo zgraditi, ampak izziva se nista ustrašila. Brez subvencij, z lastnimi sredstvi in znanjem na področju arhitekture ter z družinsko pomočjo zdaj na mestu zapuščene domačije stojita dva apartmaja in več kot 150 let stara »cimprana«, obnovljena hiša.

Prenova v prekmurskem stilu in po principu recikliranja

Želela sta poustvariti tipično prekmursko domačijo na Goričkem, takšno, kot je bila nekoč, zato sta tudi uporabila – kolikor se je le dalo – obstoječih materialov, kupila pa le tisto, kar je bilo odvrženo stran. Tako ne boste našli betonskih robnikov, saj sta iz obstoječih lesenih tramov naredila lesene. Priznavata sicer, da je obnovljeno res v tradicionalnem slogu, ampak na sodoben način, saj sta želela, da vse skupaj deluje bolj svetlo, toplo in prijetno, kot je to bilo nekoč.  

Ime »Pri Momi« je nastalo na podlagi prijetnih spominov iz otroštva, ko so bili na počitnicah pri babici, kjer se je zmeraj dobro jedlo, dobro imelo in dobro spalo in to želita prenesti v to domačijo za njihove goste, razkriva Maja.

Poleg dveh apartmajev, velike hiše z zajtrkovalnico oziroma vinoteko v prostorih, kjer je bila nekoč gostilna, je na posestvu tudi skedenj oziroma po domače »gümla«, ki sta jo preoblikovala v večnamenski prostor namenjen druženju. Zraven gümle pa je še ogrevani bazen, kjer si obiskovalci lahko privoščijo vodno sproščanje sredi neokrnjene narave. 

Pomemben je osebni stik

Letos poleti sta posest odprla za goste, in kot pravita, so prvi odzivi odlični:

»Delava na principu osebnega stika, vsakega gosta pozdraviva, pričakava z majhno pozornostjo, najsi bo to narezek, steklenica vina ali vložena zelenjava in te geste gostje seveda zelo dobro sprejemajo«. 

Organizirata tudi družabne večere z gosti, kjer se družijo ob ognju in ohranjajo prekmursko tradicijo »pajanja krüja«. 

»Naši gostje vedno s seboj domov odnesejo tudi delček Goričkega.«

Dobro sprejeta v lokalnem okolju

Lokalni prebivalci so bili sprva skeptični, saj ju niso poznali. To se je hitro spremenilo in so odnosi postali zelo dobri. Ljudje se ustavljajo, si pogledajo posestvo, počastijo jih s kavo ali špricerjem in rečejo kakšno besedo ali dve. Ljudje podpirajo trajnostno gradnjo in so navdušeni nad tem, kar sta naredila iz zapuščene domačije.

Posest sta prenovila tako, da je domačija ohranila svojo dušo in lokalno zgodovino, kar nedvomno pozitivno vpliva na okolico. 

V kratkem še glamping na prekmurski način

Svojo prednost vidita v butičnosti, saj gre za eno zelo prijetno doživetje na odmaknjeni destinaciji, kjer pa imajo gostje vseeno dobro povezavo s samim centrom, saj so Moravske Toplice oddaljene le dobrih deset minut vožnje. 

Ponudbo bosta razvijala spontano, manevrskega prostora je še veliko, saj je posest velika tri hektarje. V naslednjem letu si želita postaviti tri glamping hišice. 

»To bo glamping v prekmurskem stilu, ne bomo kopirali gorenjskega sloga,« napoveduje Goran.

V velikem večnamenskem prostoru, gümli, vidita tudi priložnost za manjše poroke, konference, teambuildinge in podobne dogodke, posestvo pa ponuja tudi možnost priklopa za avtodome. 

Maja in Goran upata, da bosta s svojim primerom opogumila še koga, da se vrne domov in začne pisati svojo zgodbo.

»Žalostno je, da šele, ko greš ven, ugotoviš, kaj vse imaš doma. Sreča, družina in sožitje z naravo so temelji, ki ti dajo največ v življenju,« še dodajata na koncu.

Njuno delo je prepoznala tudi lokalna skupnost, saj sta prejela nagrado Občine Moravske Toplice za vzorno prenovo domačije, kot vzgled ohranjanja kulturne dediščine.

Rok Šavel

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jklmn (nepreverjen)

Vrhunsko, čestitan!

Žbunek (nepreverjen)

Jako lepo in z okusom zrihtano...

PREK-MÜJRE (nepreverjen)

Če maš pejneze se vse da, brez njih pa žal nič.

Vipko
Truplo

To drži. Pa tudi znanje, izkušnje so priporočljive, saj s tem prihraniš veliko denarja. Meni lahko daš milijon, vendar brez nekega svetovalca ne bi z denarjem naredil nič pametnega.
Drugače pa je zadeva res fenomenalna.

In reply to by PREK-MÜJRE (nepreverjen)

Pufi1 (nepreverjen)

Tezko je najti dobroga svetovalca ka de ideje crpo iz pokrajine. To ka vidimo na sliki je - za moj okus - enih 10% prekmurskoga, ostalo je ameriski in francoski stil. Se napisi v kuci so v anglescini

In reply to by Truplo

pod. (nepreverjen)

Samo za info, francoski stil je v bistvi biu negda fest popularen na Goričkon. Še celou po prvi vojni in pa vačik gda so se naši lidje vračali iz francije iz dela, vojske, ujetništva... Ge se točno tak (samo bole starinsko) spoumni kuče moje stare matere v Sotini kama smo kak deca v 70 lejtaj odili na počitnice. Če bi tu namesto bele barve dao rajavo ali črno bi bilou skoraj isto. Še tisti starinski šparet na drva v kuhnji je skoraj identičen. Pa postele z viskimi stranicami. To je pač zdaj moderno in tak je tudi prav. Napisi so meni tudi v oči spadnoli, samo mogouče pa lastnika cijlata bole na tuje turiste in je potem tou nekak logično.

In reply to by Pufi1 (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Denar res pomaga. Je pa potrebno imeti tudi dobro idejo, občutek za goste in še kaj. Konec koncev je investicija šele začetek zgodbe, zdaj bo potrebno zadevo "stržiti". To pa je pogosto najtežji del.

In reply to by PREK-MÜJRE (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Fenomenalno.

sunce van japansko (nepreverjen)
Pufi1 (nepreverjen)

Je lejpo, samo za moj okus malo prevec amerisko in ne tak pristno prekmursko ...

md (nepreverjen)

Opremljeno je kelko telko vredi samo preveč je bele barve.Mogla bi dati malo rjavkaste barve ozr kake druge bole nežne barve.Pa tisti pod kičasti se mi ne vidi.ODBIJA.Čestitam za trud.

Olosh (nepreverjen)

Kelko telko vredi? :) Opremljeno je vrhunsko :D

In reply to by md (nepreverjen)

pod. (nepreverjen)

Če misliš na pod v kuhnji je glih to super. To je niti malo nej kičasto, ampak me spominja na kajlice kakšne je moja stara mati mejla negda v kuhinji na steni v stari kuči na Goričkon. Vzorec je biu fejst podoben, samo barva je lekar bijla plava nej pa črna. Tej pod redno indašnjo izgledne, kičasto bi bilou če bi biu barvasti ali pa kakšen moderen vzorec.

In reply to by md (nepreverjen)

kukečanka (nepreverjen)

v prenovo te hiše je bilo verjetno vloženih veliko sredstev. to hiši v prejšnjem stanju poznam ker se bila velikokrat pri prejšnji lastnici. stara gospa je bila krasna ženska prava goričanka. vendar kljub vsemu vloženemu delu pri prenovi te hiše končno stanje ni po mojem okusu. preveč belo in "sterilno"ne veš ali bi vstopol ali samo gledal in se čudil.

lala121wsdfads… (nepreverjen)

edino proti konce je verjetno zmanjkovalo sredstev, ker je že od daleč vidno, da gre za MOMAX pohištvo

urejepre12 (nepreverjen)

Boljše biti prvi na vasi, kot zadnji v mestu. Uspeti v Londonu je kar hard, je velika konkurenca deloholikov.

gesaprin (nepreverjen)

kelko poznan arhitekta, bosta to zgodbo kaj hitro prodala, tou je Gorani v krvi, kar se pa tiče finančnega vložka, pa se da to narediti ceneje kot si mislite, prodalo pa se bo bistveno dražje, ampak tak se biznis dela

Peredajs

Tudi sam sem istega mnenja. Na parceli je kar nekaj dolga. Vprašanje, če se razmišlja o domačem kupcu?

melanie johnston (nepreverjen)

Hello.
I'm from the UK and just bought a house in Murska Sobota.
I need a complete overhaul of the house as it is damp.
I have access from 5th January 2021
I look forward to hearing from you.

Regards

Mel

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice