Foto: Peter Dominko
24. februar 1942. Dan, ko je bil Maribor še v primežu druge svetovne vojne, in dan, ko je na svet prijokal Tone Vogrinec. Oče slovenskega smučanja danes praznuje 80 let, ki jo je obeležil z biografijo.

»Vsi me kličejo Tona« je naslov biografije o starosti slovenske smučarije, ki sta jo skupaj ustvarila Tone Vogrinec in Marko Radmilovič.

Radmilovič je na današnji predstavitvi knjige v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor priznal, da ni imel lahke naloge, saj je spominov veliko, Vogrinec pa ni želel izpustiti praktično nikogar, ki je z njim ustvarjal uspehe slovenske smučarije.

A kot sta priznala, sta morala koga postaviti tudi malce v ozadje. Radmilovič je dodal, da je imel Tone nekaj težav predvsem s časovnico vseh uspehov, saj je bilo teh v času njegove kariere izjemno veliko.

Med tistimi, ki so pod taktirko Vogrinca dosegali največje uspehe, je bil Bojan Križaj. Tržičan je bil danes tudi v Mariboru, saj bi si, kot je dejal, očital, če bi izpustil 80. rojstni dan smučarskega očeta.

Križaj je izrazil veselje in ponos, da je lahko sodeloval s Tonetom Vogrincem, ki sta ga nagovorila tudi Mitja Čater, direktor založbe Beletrina, in mariborski župan Saša Arsenovič. Župan je 80-letniku podelil častni pečat Mestne občine Maribor.

80 let obeležil z izdajo biografije

Vogrinec je priznal, da je danes slabo spal, zbudil se je že ob četrti uri, čestitke ob 80. rojstnem dnevu pa dežujejo z vseh strani. Tudi na svečani predstavitvi knjige ni manjkalo znanih obrazov iz javnega življenja.

Prva zvezda dogodka je bil, kakopak, Tone Vogrinec. Osemdesetletnik še deluje deluje mladostno, marsikdo mu na prvi pogled ne bi podelil toliko let. Tudi sam priznava, da se počuti mlajšega.

»Nimam težav, moramo potrkati na les. Zgrozim se, ko pogledam osebno izkaznico, če je res minilo že toliko let od mojega rojstva. Skoraj ne morem verjeti,« je Vogrinec priznal za Mariborinfo

Foto: Peter Dominko

Vsega vseeno ni zapisal

»Nadaljevanja ne bo, mislim, da sem opravil svoje delo. Nekaj sem pustil tudi za zgodovino. Nekaj je ostalo, bomo pa o tem morda kdaj več povedali v družbi ali pa v kakšnem intervjuju, to pa je dovolj,« je dejal Mariborčan.

Dolgoletni prvi mož slovenskega smučanja priznava, da je v karieri storil tudi nekaj napak, trpela pa je tudi družina. V 468 strani dolgi biografiji se je dotaknil tudi Mateje Svet, ki se je (pre)hitro poslovila od belih strmin.

Že pred dnevi je v Ljubljani dejal, da bi se želel pogovoriti z nekdanjo svetovno prvakinjo, razloge za njen konec kariere pa je opisal tudi v sveže natisnjeni knjigi. Kakšne pa so njegove želje ob 80. rojstnem dnevu?

»Človek ima vedno veliko želja. Sem pa srečen človek, zato nimam gromozanskih željah. Vselej je prisotna želja, da vsi v družini ostanemo zdravi. 

Vsak dan so prisotne male, drobne želje. Od tega, da bi boljše igral golf, da bi vsakič, ko smučam, sijalo sonce, da bi se dobro razumel s prijatelji ... Te želje obstajajo, ni pa strahotne potrebe po velikih željah. 

Ne igram lota ali športnih stav, penzija, ki ni vrhunska, je pa povprečno dobro, pa mi zadošča za normalno življenje.«

Foto: Peter Dominko

Črnogled glede prihodnosti slovenskega smučanja

»Materiala se ni posnelo veliko več, kot ga je v knjigi, ker me je Marko Radmilovič ustavljal, saj je spominov veliko. 

Marko me je zato usmerjal, naj skrajšam zgodbo, če pa bi me spustil, pa bi bila knjiga dvakrat debelejša. To bi bilo nesprejemljivo,« na vprašanje, koliko ur posnetkov je nastalo, pravi Vogrinec.

Na današnji predstavitvi biografije je v smehu potrdil, da je po zaslugi smučarskih uspehov in ustvarjenega imena koga od prijateljev preko meje spravil tudi brez dokumentov, med njimi je bil tedaj še bodoči nemški šampion Felix Neureuther.

Kako pa danes gleda na prihodnost smučarskega športa pri nas? Pohvalil je urejenost smučarskih skokov, bolj zaskrbljen pa je glede prihodnosti slovenskega smučanja:

»Malce sem črnogled. Situacija na vrhu piramide je zelo dobro, predvsem pri dekletih, pri moških zgolj Žan Kranjec pa še kakšen smukač. Ni pa v ozadju uspešnega podmladka. Glede tega bo smučarska zveza imela še veliko dela.«

Po upokojitvi se je posvetil družini

Pred leti se je umaknil iz smučanju, kljub temu pa si je tudi v letošnji zimi, na pragu 80. rojstnega dneva, nadel smuči in se podal na bele strmine. Druga ljubezen pa je postal golf.

»Res je, zdaj se veliko gibam v naravi, z ženo hodiva na daljše sprehode. Rad igram golf, poškodba kolena mi ne dopušča igranja tenisa. 

Veliko se družimo z družino in prijatelji, velikokrat se dobimo na kavi. Časa imam še vedno premalo,« priznava Vogrinec.

Eden najbolj znanih Mariborčanov, ki je rojen streljal od Ljudskega vrta, v njegovi bližini pa živi še danes, je ob koncu predstavitve knjige zbrani družbi zaupal še eno željo, zapisal jo je tudi v knjigi.

»Kot predtekmovalec si želim nastopiti na prihodnji Zlati lisici v Mariboru!« Mu bodo željo uresničili v prihodnji zimi?

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Carni vrag (nepreverjen)

Kaj je frajtonerca

tanja flaškon (nepreverjen)

Harmonika

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

tanja flašk (nepreverjen)

Odgovor je nepravilen
To je vdova po možu Tonetu

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Ha ha ha ha ha ha

In reply to by tanja flašk (nepreverjen)

IZPRIJENEC STARI (nepreverjen)

Sran ga naj bo po tistem kar je storil Mateji Svet, ki je zaradi njega končala kariero, ne da se tu slika.

black panter

jo je kresno ali nej...

In reply to by IZPRIJENEC STARI (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Ide se za pare, Rossignol njemi je nej plačo pa za primat Elana, šteroga so itak sramotno spakivali...

In reply to by black panter

anton77 (nepreverjen)

Sposoben, a pokvarjeni človik....

Starejše novice