Foto: Bobo
Precej črnila je bilo že prelitega na temo praznih tribun in visokih cen na svetovnem prvenstvu v Planici. Tudi Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, ne pozna odgovora, če so razlog za slab obisk zgolj cene.

Smo na dobri polovici programa nordijskega svetovnega prvenstva, ki ga letos gosti naša Planica. 

Konec tedna smo se veselili bronaste medalje na tekmi mešanih ekip, skoki na treningih pa kažejo, da si lahko do konca tega tedna obetamo še nekaj vrhunskih uvrstitev slovenskih skakalk in skakalcev.

Nika Križnar, ki se je še pred dnevi spopadala z virozo, je danes na veliki skakalnici navdušila z najdaljšima daljavama na prvem in drugem treningu, z odličnimi skoki pa se ji je pridružila še Ema Klinec.

Kljub že osvojeni medalji in vetrovni »zmedi« na moški tekmi na srednji napravi, ki je razveselila Poljake in Nemce, a pošteno razhudila tudi slovenski tabor na čelu z Anžetom Laniškom, pa ima svetovno prvenstvo tudi črno piko. Slab obisk.

Obeti boljši od dejanskega obiska

O slabem obisku svetovnega prvenstva, na katerem ob skakalnem delu potekajo tudi tekme nordijske kombinacije in teka na smučeh, se je na današnji novinarski konferenci razgovoril tudi Enzo Smrekar.

Predsednik Smučarske zveze Slovenije in prvi mož Organizacijskega komiteja Planica je spregovoril o ceni vstopnic, ki so bile usklajene z agencijami, ki potovanja na svetovno prvenstvo, prvotno zanimanje pa je bilo izjemno veliko. Smrekar meni, da razlog za slab obisk niso zgolj cene: 

»Cene so na ravni primerljivih destinacij. V rangu drugih svetovnih prvenstev. Sprejemam to, da se je položaj vmes spremenil. Draginja se je povečala, številnim ljudem je težko zaslužen evro nesmiselno dati za karkoli. Sprejmem mnenja ljudi, ki so se odločili, da je to predrago, in zaradi tega ne pridejo. 

Naše ocene in najave ter rezervacije pred začetkom so bile izjemno dobre, veste pa, da so se rezervacije začele odpovedovati. Do konca prvenstva bomo zbrali vtise, zakaj je bilo tako. Ni enega vzroka. 

Norvežani pravijo, da jim ni uspelo dobiti lokacije, kjer bi postavili tradicionalno norveško vas. Zelo smo se trudili, a nam ni uspelo. To je del navijačev. Nemcev praktično ni. Ali je vzrok to, da pred prvenstvom ni bilo rezultatov, zdaj pa jih imajo? Zakaj ni Avstrijcev? 

Eden od komentarjev Norvežana je bil, da sta lokacija prvenstva ter lokacija prenočišč in zabav predaleč. Ne vem, tako oni dojemajo. Zbrali bomo vse komentarje. Je pa dejstvo, da je navijačev manj, kot smo si želeli, in manj, kot smo pričakovali. Predvsem dnevnih iz Avstrije, Italije in Slovenije.

Pri Sloveniji bomo morali narediti analizo, ali je res težava le cena vstopnic. Po pravici povedano, nismo pričakovali veliko Slovencev na tekih in nordijski kombinaciji, ker imamo izkušnje iz preteklosti. Tudi ko je bila Anamarija Lampič, ni bilo obiska. Vsakič, ko smo organizirali tekmo v Planici, smo naredili minus.«

Pohvale za organizacijo, obžalovanje za slabim obiskom

Je bila poteza, da se šolske počitnice zaradi prostih namestitvenih kapacitet v Kranjski Gori, zgrešena? Tekmovalce so namestili izven Kranjske Gore, domači hotelirji pa so zdaj navili cene. Smrekar zdaj priznava, da je bila prestavitev šolskih počitnic dvorezen meč.

Čeprav pri Mednarodni smučarski zvezi FIS hvalijo organizacijo, tudi njen prvi mož Michel Vion pa ne skriva, da je razočaran nad številom gledalcev. Priznava, da morajo dve tretjini gledalcev tvoriti domači gledalci, a ob tem lahko zapišemo, da so cene za večino Slovencev verjetno previsoke.

Smrekar je ob tem dodal, da finančne izgube ne bo pokrivala država, ampak bodo proračun reševali na Smučarski zvezi Slovenije. Le-to pa, roko na srce, financirajo tudi podjetja v državni lasti. 

So se pa pri smučarski zvezi s 600 tisoč evri izgube soočali že v času, ko je prejšnja vlada dva tedna pred svetovnim prvenstvom v poletih zaradi koronavirusa odločila, da se tekem ne bo izpeljalo. Luknjo so pokrili pri smučarski zvezi, je dodal Smrekar.

Kljub vsemu verjame, da bo prvenstvo zaključeno s proračunsko ničlo, vseeno pa obžaluje, da ne bo finančnega presežka, ki bi ga lahko vložili v razvoj nordijskega športa.

Visoke cene gostinske ponudbe

Čeprav so se lastniki medijskih pravic pohvalili z veliko gledanostjo tekem v Nemčiji in Skandinaviji, doseg prenosov pa je presegel nedavno smučarsko prvenstvo v Franciji, slab vtis ostaja.

Ob besedah, da gre za največji športni dogodek v zgodovini Sloveniji, marsikdo zavije z očmi. Pri nas smo namreč že gostili zaključne turnirje evropskega in svetovnega prvenstva v nogometu, odbojki, košarki, rokometu in futsalu. Gre za športe, ki so v svetovnem merilu zagotovo bolj priljubljeni in popularizirani.

Nenazadnje pa se zdi, da se Slovenci vseeno bolj poistovetijo s poleti na Velikanki bratov Gorišek, ki jih v Planici tradicionalno pripravijo ob koncu sezone svetovnega pokala.

So prireditelji ob večanju draginje pretiravali s cenami? Čeprav so cene vstopnic po slabih obetih znižali, pa astronomske cene dosega spremljevalna gostinska ponudba, saj so cene na prizorišču višje tudi od tistih v središču Ljubljane.

Če to ni težava za skandinavske navijače, ki pa zaradi oddaljenosti ne tvorijo večine gledalcev, nad cenami tarnajo drugi, tudi Slovenci. Za povprečnega slovenskega navijača je pet evrov za pivo ali pa 13 evrov za burger s krompirčkom pač preveč.

Nekateri gredo pri objavah o cenah tudi korak predaleč, tako na spletu znova kroži »reciklirana« objava iz leta 2018 z burgerjem med dvema kosoma narezanega kruha.

Zbrali smo še nekaj odzivov na spletu. Gaber Keržišnik, komentator dirk MotoGP, ugotavlja, da slovenskih ljubiteljev motošporta pri obisku dirke v češkem Brnu podobno visoke cene ne ustavijo.

Kakšno je vaše mnenje o cenah na letošnjem svetovnem prvenstvu?

Komentarji (11)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Dva dni nazaj sem poslušal, kako sta dva od organizatorjev na TV lagala in zavajala.

Lopovi in Lažnivci !!!!!

Tip je pravil, da so cene primerne, ker pač gre za SP in da bi morali biti ljudje ozaveščeni in priti v Planico, ker bi s tem pomagali slovenskemu športu.

Malo morgen !!!!!!

Organizator in gostinci hočejo mastne dobičke.

Računali so, da bodo obirali tujce.

Naš Slovenski človek, ki ima rad te športe ima malo denarja in ne more dati toliko.

Bogatašev in premožnih pa to ne zanima.

Metod Trobec (ni preverjeno)

bogataši in politiki pa so v vip ložah
tistim so še plačali da so tja prišli
Naj se cvrejo v večnem ognju

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

Gaber Kerzisnik 🤣🤣🤣😆 niti ne APNke se ne spozna tak lejvi ka bole nemre biti pa je en MotoGP komentator…. antipatika totalno

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

njiva

Mi se že dugo, dugo ne vejmo iti.Malo naj poglednejo okoli,Avstrija,Norveška Nemčija,Poljska,kak to laufa in so vsi zadovoljni in srečno.Če računate,ka iden 1 dan,ges,žena in deca z Pomurja v Planico,avto,prevoz,vinjeta,karte, jesti,piti.To je po moje okoli 400€ za en dan,da nosimo denar nekomu,ki se norca dela iz Slovenskih navijačev,ki imamo radi te športe.Hvala lepa.Fejst zgrešeno po moje je tudi,da se z Ministerstvom za šolstvo niste mogli dogovoriti,da bi imeli počitnice sedaj,da bi lahko otroke peljali v Planico.POPOLNI IDIOTI,ENI IN DRUGI.

Metod Trobec (ni preverjeno)

napišite ministru da je šalabajzer
mogoče se bo pa spomnil
po svetovnem prvenstvu
in poslal otroke v planico

In reply to by njiva

Višina früh Gudrun (ni preverjeno)

Pa vij navijači ste najbole zabite vodene ovce ,pa brez zamer navijaški ovce zabite..
Te ko bote pripravljeni bojkotirati vse te njihove usrane nesmiselne prireditve potem boma Slovenski narod zmagal ,dokleč pa imamo te ovce ka idejo na vsakše prireditve smo mi narod čista zguba,političari pa plešejo in se delajo finoga na vaš blesav pohod...!

In reply to by njiva

vodka (ni preverjeno)

Kateremu ni jasno, da so za klaverni obisk krive astronomsko visoke cene vstopnic res ni nekaj v redu z njim. Je opravilno nesposoben.

Opazovalka (ni preverjeno)

Razen visokih cen je kriva slaba promocija dogodka. Nikdar nisem dozivljala Slovencev kot smucarski narod, ne vem od kje ta fama?? Da bi zdaj 1/8 Slovencev obvezno sla v Planico, ni realne podlage. Me pa zabolijo stavki od smucarske zveze, da ne vedo kaj je krivo za slab obisk…kaksno sprenevedanje!!

Metod Trobec (ni preverjeno)

pri nas v šoli je bilo tako
Če si rekel da ne veš
ti je tovarišica rekla
da si tele
In tudi prav je tako
Takih staršev bi se še
otroci morali sramovati

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

Pohlep

Kijnastiklin (ni preverjeno)

Kakse viske cene? Vejpa v vseh normalnih gostilnaj so ze zdaj skoraj takse cene. Pa dogodek je stroski visji za ponudnike…
Budale ite v lenti tan je senke

Starejše novice