V več lekarnah po Pomurju se soočajo s premajhnimi zalogami antibiotikov za otroke.

Nedolgo nazaj smo pisali o razsajanju virusa po pomurskih šolah, a številni otroci po Pomurju se te dni spopadajo tudi z obolenji, za zdravljenje katerih potrebujejo antibiotike.

V uredništvo Sobotainfo smo prejeli opozorilo zaskrbljene mame, ki navaja, da v lekarnah v Pomurju nikakor ni mogla dobiti zdravila Ospen, zaloge tega naj bi pošle.

Ospen je zdravilo za zdravljenje streptokoknih okužb, kot so angina, škrlatinka, šen in impetigo. 

Bralka Sobotainfo je v svojem opozorilu zapisala, da je antibiotik Ospen zmanjkal že v petek in ga tudi še včeraj ni bilo na voljo.

Da bi preverili, ali so zaloge antibiotika v Pomurju res nizke, smo se obrnili na Pomurske lekarne. 

Sirup le še v dveh lekarnah

Bojan Madjar iz farmakoinformativne službe Pomurskih lekarn je za Sobotainfo pojasnil, da so zaloge Ospena res nizke, v pomanjkanju je tako sirup kot tudi tablete.

Od 15 enot Pomurskih lekarn je le še v dveh moč najti sirup (Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici), pa še tam je količina izjemno nizka. 

Kako pa je s tabletami?

Na voljo sta dve vrsti tablet, Ospen 1.000.000 i.e. filmsko obložene tablete in Ospen 1.500.000 i.e. filmsko obložene tablete, slednje so nekoliko močnejše.

Le v dveh lekarnah je več kot deset škatlic Ospena 1.000.000 i.e. filmsko obloženih tablet, preostale lekarne pa imajo od eno do pet škatlic. 

Madjar je pripomnil, da so zaloge precej nizke: »Relativno nizke zaloge, v tem obdobju so pogostejše bakterijske okužbe. Tega imamo ponavadi več na zalogi, ker so pogosto rabi.«

Ospen 1.500.000 i.e. filmsko obložene tablete imajo le v eni od 15 lekarn v Pomurju v malo večji zalogi, nekaj lekarn sicer še nudi Ospen 1.500.000 i.e. filmsko obložene tablete.

Vendar če želite dobiti dotični antibiotik pohitite, v teh lekarnah imajo le še po eno škatlico zdravila. 

Ob tem pojasnjuje, da se močnejše tablete le stežka pridobijo. Predvideva, da bodo te že danes zmanjkale. 

Zdravniki predpisujejo druga zdravila, ki pa ne vsebujejo enake učinkovine

Madjar razlaga, da takega zdravila, kot je Ospen ni možno dobiti, vendar so še zmeraj na voljo druge alternative:

»S to učinkovino, kot je v Ospenu, ni na trgu nobenega zdravila. Mi zamenjati ne moremo, pošljemo nazaj k zdravniku. So na voljo drugi penicilinski antibiotiki, ki so precej podobni, niso sicer čisto enaki. Možnost pacient ima, da dobi, res pa je, da rabi drugi recept

Bralka Sobotainfo nam je zaupala, da je namesto Ospena za bolanega otroka prejela zdravilo Valdiocef, ki je tudi antibiotik, vendar ne penicilinski, ampak cefalosporinski.

Ob ustreznosti zdravila smo povprašali tudi Madjara, ta nam je odgovoril, da je zdravilo v vprašanju glede spektra delovanja podobno Ospenu, vendar se najdejo tudi druga, primernejša zdravila:

»Je ena od možnosti, ampak ni edina možnost. So še druge, ki so mogoče bližje. Ampak na to mi ne vplivamo, to je v domeni zdravnika, kako se odloči.«

Kdaj bodo Pomurske lekarne ponovno založene z antibiotikom?

Madjara smo še povprašali, kdaj se v Pomurju obetajo nove zaloge Ospena. 

En izmed dobaviteljev, veletrgovec zdravil Kemofarmacija naj bi za zaloge sirupa Ospen predvidoma priskrbel 3. marca, Ospen 1.500.000 i.e. filmsko obložene tablete naj bi bile na voljo od 7. marca in Ospen 1.000.000 i.e. filmsko obložene tablete od 1. aprila naprej.

Komentarji (3)

Gost111 (ni preverjeno)

Za takšni kolaps bi nekdo moral odgovarjati in to resno zelo resno..

Uporabnik lekarne (ni preverjeno)

Gospod Do...n in njemu podobni (jih je kar nekaj), jim je vseeno. To kažejo s svojim odnosom. Lepo dežurstva kasirajo in na ministrstvu sedijo. Taki se ne bodo borili za boljši jutri uporabnikov.

asdasd (ni preverjeno)

Glede na negativni prirastek zadnjih pet let je sploh vprašanje če so večje zaloge sploh potrebne ?!

Starejše novice