Foto: Bobo
Janja Garnbret je svetovno prvenstvo v športnem plezanju v švicarskem Bernu zaključila z naslovom svetovne prvakinje v kombinaciji balvanov in težavnosti, s tem pa si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Sijajnja Janja Garnbret je osvojila še tretjo medaljo na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju, drugo zlato.

Olimpijska prvakinja iz Tokia je bila v švicarskem Bernu najboljša še v kombinaciji balvanov in težavnosti, ob novem naslovu svetovne prvakinje pa si je zagotovila tudi vozovnico za olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto v Parizu.

Štiriindvajsetletna plezalka je s skupno 177 točkami za skoraj 20 točk ugnala drugouvrščeno Avstrijko Jessico Pilz (157,1 točke), bron in s tem zadnja kvota za olimpijske igre pa je pripadla Japonki Ai Mori, ki je z odličnim nastopom v težavnosti zbrala 140,6 točke.

Vodilna že po balvanskem delu plezanja

Slovenka je vodila že po prvem delu tekmovanja v balvanskem plezanju. Prvi in tretji balvanski problem je rešila v prvem poskusu, drugega v drugem, na zahtevnejšem zadnjem pa ni uspela priti povsem do vrha.

Od sto mogočih je v balvanskem delu tekmovanja osvojila 84,9 točke, s tem pa si je zagotovila precej prednosti pred zasledovalkami. Druga je bila Brooke Raboutou z 69,8 točke, tretja pa že omenjena Jessica Pilz z 69 točkami.

V težavnostnem plezanju je največ točk - 96,1 - zbrala Japonka Ai Mori, slovenska šampionka pa je osmi naslov svetovne prvakinje potrdila z 92,1 točke v težavnostnem nastopu.

»Počutim se neverjetno in hkrati razbremenjeno. Danes sem se počutila odlično, bila sem zelo zbrana, plezala sem brezhibno. Zelo sem vesela, da sem se uvrstila na olimpijske igre. 

Čeprav sem se na to tekmovanje enkrat že uvrstila, se občutka ob uvrstitvi na olimpijske igre nikoli ne naveličaš. Moje druge olimpijske igre, prihajam,« je Janja dejala v prvi izjavi za Eurosport.

V Pariz po novo olimpijsko zlato

»Sem smo prišli po olimpijsko vozovnico, kar nam je uspelo. To ne pomeni, da mi naslov svetovne prvakinje ne pomeni nič, veliko mi. To je poseben trenutek, težko je bilo brezhibno plezati pod takšnim pritiskom, biti med prvimi tremi. 

Uspelo mi je, vesela in sproščena sem bila v steni, hvaležna sem za navijanje. Imam en olimpijski naslov, želim ga ubraniti. Zavedam se, da bodo dekleta do iger trdo trenirala, a tudi jaz bom, tako da bomo videli,« je še dejala svetovna prvakinja.

Garnbretova se lahko zdaj pohvali že z desetimi medaljami s svetovnih prvenstev, ob osmih zlatih je osvojila še dve srebrni medalji. Prvenstvo v Bernu je po tistem v Innsbrucku in Hachiojiju že tretje, ki ga zapušča s tremi medaljami.

Štirikratna evropska prvakinja je bila dvakrat srebrna tudi na evropskem prvenstvu, pred dnevi pa je napovedala, da bo finančno nagrado s tokratnega prvenstva namenila za pomoč prizadetim v poplavah.

Starejše novice