Pomurski gozdar je tekom uničujoče ujme rešil prebivalce in njihovo imetje.

V minulih dneh smo bili priča katastrofalnim poplavam, ki so po Sloveniji kot tudi v Pomurju za sabo pustile pravo opustošenje. 

V morju pretresljivih novic o tem, kako so nekateri čez noč ostali brez vsega, se najde prav tako veliko zgodb o junaštvu in medsebojni pomoči.  

Nekateri so na pomoč priskočili z zbiranjem sredstvom, najdejo pa se tudi ljudje, ki so celo tvegali svoje življenje. 

Eden izmed njih je tudi revirni gozdar za občino Sveti Jurij ob Ščavnicici Zdenko Bukovec, ki prihaja iz Lipe.

»Takoj sem se odzval klicu in se odpeljal na kraj naravne apokalipse.«

Ko je Mura ogrožala nekatere vasi v Pomurju, se je tudi on znašel na prvi bojni črti. Zaradi izrednih razmer ga je v nedeljo zjutraj za pomoč zaprosil Anton Kustec, vodja sektorja območja Mure, Direkcije Republike Slovenije za vode: 

»Takoj sem se odzval klicu, vzel motorno žago, zaščitno opremo in se odpeljal na kraj naravne apokalipse.«

Gozdar je s pomočjo večjega gradbenega stroja ICB najprej z motorno žago prežagal dva velika topola, ki sta padla na pretrgani nasip in s tem ustvarili oviro. 

Bukovec je pojasnil, da je odstranitev topolov bila nujna, drevesi nista več ovirali prihodov helikopterjev, hkrati pa ublažili tok reke Mure. 

Najprej sta si ogledala teren in naredila načrt, kako se lotiti odstranjevanja dreves. Največjo oviro je iz varnostnega vidika predstavljala voda, Bukovec je s pomočjo bagra oziroma bagrske žlice varno prispel do dreves, nato pa podrl drevesi, ki jih je nato bager spravil pred nasip. 

S storjenim ukrepom se je delno zmanjšal pretok Mure

»Škoda je, da se topoli niso posekali že v soboto zvečer, ko je prišlo do prebitja nasipa. Takrat je luknja bila manjša in bi jo lažje zajezili. Tako pa se je čez noč odprtina v nasipu močno povečala. K sreči večjih posledic, vsaj ko gre za zdravje in življenja ni bilo, za ostalo pa bomo poskrbeli. Vesel sem sicer, da sem del ekipe, ki je vse skupaj reševala, nikakor pa se nimam za heroja, saj smo vsi v okviru svojih zmožnosti pomagali in tako bo tudi v prihodnje,« je skromno dejal gozdar.

Komentarji (9)

Joj (ni preverjeno)

Tak se guči, bravo

Prekmurski bik (ni preverjeno)

Prej ste glasovali za golobovo perjad proti ureditvi vodovodnih kanalov samo,da ni bilo po Janšu in Grimsu sedaj pa iztirjenci prosite kot navadni petlarji.
Nikoli ne bom pozabil,da sem zaradi golobove perjadi,tiste debele kante nike kovać ter prismuknjenih volilcev kateri so glasovali proti ureditvi odtočnih kanalov v primeru poplav.Samo,da ni bilo po Janševem in Grimsu.Prekleti zabiteži so glasovali proti ureditvi sistemov sedaj pa cvilijo ko imajo vse poplavljeno in uničeno.Glavni krivec perjasti "golog"se pa še sprehaja med oškodovanci ti pa ga gledajo namesto,da bi ga linčali.Golobova perjad je dobro vedelav naprej,da bo do poplav prišlo in si bo na ta račun nagrabila ter pokradla ogromne količine denarja sebi v žepe.Bruselj je namenil 600 milijonov za ureditev poplavnih območij katera se niso izvedla sedaj pa perjadski golob napoveduje še več škode.Folk kateri je glasoval sam proti sebi pa ne more biti duševno zdrav vendar na žalost ni toliko umobolnic da bi jih vse strpali v njih.Enega samega naj kje slišim,da podpira kriminalca goloba pa ga polomim v treske ravno tako bi naredil,če mi golob pride v roke pred vsemi kamerami katere vlači z sabo.Naj mi ne pride kje v roke,ker mu bom zbil vse zobe in polomil kosti.

In reply to by Joj (ni preverjeno)

---- (ni preverjeno)

to si pa tak lepo napisal
da mi je suza kanula
kad bude zora svanula

In reply to by Prekmurski bik (ni preverjeno)

Papi (ni preverjeno)

bravo legendo

čarni vrag (ni preverjeno)

Malo pretiravate s tem herojstvom. Vsekakor je to pogumno dejanje, nej pa je herojsko. Ne vem samo zakoj so tu nucali helikopter, če so lejko z bageron cuj prišli, bi lejko tudi te betonske bloke pripelali. S helikopteron so pripelali betonski blok, ki ga je te bager djal na mesto.

Blok (ni preverjeno)

Tij bi verjetno te blok z rokami ta neseu po razmočenon nasijpe, ali?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Gasilec Samo (ni preverjeno)

Čudno, da se nič ne poroča, kako so se mlatili med sabo gasilci iz dveh vasi ljutomerske občine…
Kje ste novinarčki sramotainfovi?
Včasih je potrebno stopiti tudi kam med ljudi, ne pa samo copy-paste in kraja tujih člankov

---- (ni preverjeno)

a so se tukli
i en drugega za jajca vukli
Naj počivajo v miru

In reply to by Gasilec Samo (ni preverjeno)

helmut (ni preverjeno)

eh resno ka je bilo povej malo več

In reply to by Gasilec Samo (ni preverjeno)

Starejše novice